Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nevzat Algan, ülke gündeminde olan Sokak Hayvanları sorunu hakkında Afyonhaber'in sorularını yanıtladı.

Algan, veteriner hekimlerin konuyla ilgili görüşlerini Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin (TVHB) sahipsiz hayvanlar hakkında “Yasalar öldürmez, yaşatır, meslek yeminimize bağlı kalacağız, yaşatacağız” başlıklı basın açıklamasında kamuoyuyla paylaştığını belirtti.

Afyonkarahisar'da korkutan kaza Afyonkarahisar'da korkutan kaza

Bu sorunla ve konuyla ilgili olarak TVHB'bib duruşunun net ve açık olduğunu söyleyen Algan, Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası olarak da bu metnin arkasında olduklarını belirterek "gereken açıklama burada yapıldı. Umarım ki dikkate alınır. Akademik ve çözüm önerileri içeren bir açıklama. Umuyoruz ki, konuyla ilgili yasa hazırlanırken Türk Veteriner Hekimleri Birliği veya herhangi bir meslek odamızın görüşü alınır" dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak sahipsiz hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu, bu uygulamaların hayvan refahı açısından kabul edilemez olduğunu belirten Algan, "Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH), evcilleştirilmiş bir tür olan köpeklerin topluma bağımlı olduğunu, sahipsiz oldukları durumlarda dahi sağlık ve refahlarını sağlamanın etik bir sorumluluk olduğunu hatırlatıyor. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) sahipsiz hayvan popülasyonun kontrolünde “yakala, kısırlaştır, aşılat ve yaşadığı bölgeye geri bırak” yaklaşımının sahipsiz hayvanların üremesinin kontrol edilmesine yönelik bir yaklaşım sağladığını ama bununla birlikte daha önce birçok kez meslek örgütü olarak vurguladığımız önlemlerin de birlikte alınması gerektiğini ifade etmek durumundayız" dedi.

Konunun ve sorunun büyük olduğunu belirten Algan, çözüm için devletin ana kademesinde, bakanlığa bağlı sokak hayvanlarıyla ilgili bir birim kurulması gerektiğini, tüm çalışmaalrın bu birim tarafından takip edilmesi gerektiğini, soruna ancak devlet politikası ile çözüm bulunabileceğini belirtti. 

Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nevzat Algan "bu yasa tasarısı son halini almadan önce, uygarlığın ilk zamanlarından beri birlikte yaşadığımız kedi ve köpekler ile  bütünleşik bir yaşamı en iyi bilen akademik meslek olarak görüşlerimizin alınması gerektiğini" söyledi.

Editör: Birinci Editör