Spor

Lokman Özkul'un Afyonspor-Arnavutköy maçı değerlendirmesi

Abone Ol

AFYONSPOR KAFAYI KULLANDI                                

4 Aralık Pazar günü Afyonkarahisar Zafer Stadyumu’nda Afyonspor, İstanbul takımı Arnavutköy Belediyespor ile saat 14'te karşı karşıya geldi. Afyonspor'un bu maçta eksikleri oldukça vardı. Yedek kulübesi de bu anlamda rotasyon açısından çok dardı. Özellikle Şiyar Kepir, Atakan ve Berat’ın eksiklikleri hissedildi. Stoper tandeminde Mete ve Eren’i gördük, Olcay Şahan ön libero pozisyonundaydı. Orta sahada Uygar Mert Zeybek ve Kaan Baysal ikilisini gördük. Kanatlarda genç oyuncular Eray veya Yavuz yer aldı. Santraforda 'da Ege bulunuyordu.

Afyonspor maça iyi başladı. Oyunu rakip yarı sahaya yığdı. İlk dakikalarda gol bulmak istiyordu. Bunun için girişimlerde bulundu yalnız çok net pozisyon buldu diyemeyiz  bu dakikalarda. ilerleyen dakikalarda rakip takım oyunu dengeledi,  pozisyonlar da buldular.  Bunlar da özellikle kaleci Anıl ve stoper Eren başarılıydı.

Savunmanın bazı aksadığı noktalar oldu, buralarda da Arnavutköyspor pozisyonlara girdi ilk yarınınson dakikalarına kadar kendi adlarına başarılı olamadılar. İlk yarının son dakikalarında Afyonspor atak halindeyken, umut vadeden bir pozisyonunun net bir faul ile kesilmesi sonucunda, hakem faul kararıyla oyuna durdurmadı, rakip takım da dönen pozisyonda golü bularak 1-0 öne geçti. Golden sonra ciddi itirazlar oldu itirazlarında haklılardı.İlk yarı bu skorla biterken ikinci yarı Afyonspor maçı almak için oyunu yine rakip sahaya  yığdı. Olcay Şahan'ı bu yarıda daha ziyade orta sahada ve ileride oyunu yönlendirirken gördük. Önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi Olcay Şahan'ın pozisyonda olması gerekiyor.

Orta sahada oyun kuran, kenarlara top dağıtan ve bazen santraforun arkasına gelip üçüncü bölgede hücumları yönlendiren bir maestro konumunda olmalı. Pekala ikinci yarıda olduğu gibi Uygar Mert Zeybek  ön libero pozisyonunda  oynayabilir. İkinci yarıdaki oyun anlayışı maçın sonlarına doğru olsa dakenarlardan iki kafa  golü getirdi. Önce akan oyunda Olcay Şahan’ın soldan sıfıra yakın ortasında, ikinci yarı (75) oyuna dahil olan İlke Tankul, güzel bir kafa vuruşuyla  topu köşeye bıraktı. Daha sonra yine Olcay Şahan, bu defa sağdan kullanılan köşe atışı sonucunda stoper Eren’e asist yapmış oldu. Eren de güzel bir kafa golüyle takımını 2-1 öne geçirdi. Bu dakikadan sonra Afyonspor kapandı, Arnavutköyspor beraberlik golünü bulmak için şuursuzca bastırdı. Bunlardan herhangi bir sonuç çıkmadı ve Afyonspor çok değerli bir galibiyet aldı.

Maçın ikinci yarısında Afyonspor adına olması gerekenler bir nevi test edilmiş oldu. Oyunu kenarlara yönlendirmeler ve bunun sonucunda ceza sahasındaki oyuncuları özellikle santraforu besleme ne kadar önemli görülmüş oldu. Olcay Şahan'ın asli pozisyonunda oynaması ikinci yarıdaki üretken oyunu ortaya çıkardı. Bizim kanaatimizce Koray hoca oyuncu değişikliklerini daha önce yapması gerekiyor. Galip takım 3 oyuncu  değişikliğini yapmıştı değişikliklere kadar. Mağlup takımın değişikliklere daha önce gitmesi gerekiyor, kimi oyundan düşen oyuncuların olduğu durumda. Bazı oyuncular kendi numarasını görmeden bile direk kenara geliyor. Bu da oyuncuların oyundan düştüklerini gösteriyor. Bu noktaya gelmeden teknik direktörün değişiklik yapması gerekiyor her ne kadar eksikliklerden dolayı hamle imkanınız kısıtlı olsa da, yine de bu değişiklikleri takıma ivme kazandırmak için yapmanız gerekir. Sonuçta Afyonspor çok önemli bir galibiyet aldı, play off  potasının hemen altına yerleşti. Bu iyi gidişi sürdürmesi gerekiyor.

Önümüzde lider Şanlıurfaspor ile deplasmanda önemli bir maç var. Olcay ve Alper sarı kart cezalısı, dolayısıyla çok zor bir maç olacak ama en azından takımımızdan bir beraberlik bekliyoruz. Arkasından içerideki Somaspor maçı ile devreyi iyi bir şekilde tamamlamak istiyoruz. Maçın hakemine gelirsek oldukça kötü bir yönetim gösterdi. Avantajları oynatmadı,  kritik noktalarda ciddi faul hataları yaptı, sonuçta yönetim açısından sınıfta Kaldı. Afyonspor’a kalan maçlarda başarılar diliyoruz..

 

 Lokman Özkul      

 Spor Yazarı ve Yorumcu

lokmanozkul@gmail.com