Afyon Haber

KIRSALDA KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ VE İSTİHDAMI KONULU TOPLANTI YAPILDI

Abone Ol


 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Acar, il müdürleri, Sivil toplum Kuruluşları temsilcileri katıldılar.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan toplantıda "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" konulu video gösterimi yapıldı.

 

Açılış konuşmalarına geçilen programda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Acar, Milletvekili Sayın Hatice Dudu Özkal kadın girişimcilerin desteklenmesiyle kadın girişimcilerin artırılmasıyla ilgili konuşma yaptılar.

 

Programda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz; “Konunun uzmanı olan tarımcılarımız, tarım yöneticilerimiz, işadamlarımız, iş kadınlarımız burada onlar da var. Onların tecrübelerinden faydalanmak gerekiyor. Aslında üretimin her aşamasında kadınlarımız var. Şimdi kırsala baktığımızda tarlalarda en fazla çalışan kadın, hayvancılıkla uğraşırız yine kırsalda ağırlıklı olarak üretimin yüzde seksenini yine kadınlar yapar. Tarımın ve hayvancılığın sanayi bölümüne gittiğimizde çalışanlar yine kadınlar. Yani gidiyoruz bir kurutma fabrikasına bakıyoruz, yüzde sekseni yine kadınlar. Aslında tarım ve hayvancılık alanında kadınlar çalışıyor. Görünen bölümünde biraz erkekler var ama esas kadınlar çalışıyor. Bu kadınları bu kadar çalışırken kendi işini yapar hale nasıl getirebiliriz. Bu önemli bir soru. Zaten tüm bu işler yaptıkları işler. Bu işleri biraz daha profesyonelce nasıl yapabilirler bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Son dönemde hükümetlerimiz kadın girişimcilere önemli fırsatlar veriyor. Bilhassa kadın çiftçilere erkeklerle kıyaslandığında genç çiftçi kapsamında daha yüksek puanlar vererek onların kendi işini kurabilmesine imkân sağlıyor. Biz işte daha farklı alanlarda neler yapabiliriz. Çünkü bizim ilimiz gerçekten hem tarım alanında, hem hayvancılık alanında, hem de gıda alanında ülkemizde en önde olan illerden birisidir. Bu çok az sayıda İle nasiptir. Bazı iller sadece tarım bölümünde ileridir, hayvancılık zayıftır. Bazılarında sadece hayvancılık vardır, tarım neredeyse yok denecek kadar azdır. Biz şanslıyız Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nın üç ana bölümünde de çok iyi bir konumdayız. Ama bu iyinin daha iyisi her zaman var. Daha iyi neler yapabiliriz, ürünlerimizi daha pazarlara nasıl ulaştırabiliriz. Çünkü artık geldiğimiz noktada insanlarımızın en büyük motivasyonu dünyada da bu böyle para. Parayı elde edebilecek, daha çok kazanabilecek ve üreterek elde edilebilecek yollardan birisi de kadınlar için tarımdır. Zaten bildikleri ve yaptıkları iş tarım ve hayvancılıktır. Bunu daha bilimsel nasıl yapılabilirler. Onlara nasıl verimli ve daha iyi iş imkânları nasıl sağlayabiliriz bunları tartışacağız. Burada Öncelikle tarım teşkilatı mensuplarına önemli görev düşüyor. Bu iş fedakârlıkla yapılacak iş.  Nerede girişimci ruhlu kişiler varsa onları bulacaksınız. Onlarla gerekirse projesini birebir oluşturacaksınız, birebir soracaksınız, birebir takipçisi olacaksınız. Bizim çalışanlarımız onların devamlı danışmanı olacak. Bu işleri inşallah hep beraber birlikte yürüteceğiz.  Gıda mühendislerimiz gıda alanında faaliyette bulunacakların destekçisi olacak. Ziraat Mühendisleri tarımla ilgili olanlara, veterinerlerimiz hayvancılıkla ilgili olanlara sonsuz destek verecekler. Bir özel sektör danışmanı mantığıyla destek verecekler. Biz devamlı bu işin takipçisi olacağız. Sayın vekilimiz zaten bu işin de yakından takipçisi olacak. İnşallah hep beraber yüzümüzün akıyla bu işin içinden de başarıyla çıkarız diyorum.” dedi.

 

Konuşmaların ardından toplantı "Kırsalda Kadın Girişimciliği ve istihdamı" konulu görüş ve önerilerin alınmasıyla sona erdi.