Arşiv Haber

100 AİLEYE GELİR SAĞLAYACAK

Abone Ol

Yurt dışına işçi göndermek için kurulan Afyonkarahisar’daki bir kooperatif, TKDK’dan 2.5 milyonluk destek alarak 35 bin metrekarelik bir alanda büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapacak. 100 aileye gelir sağlaması düşünülen kooperatif, bölge hayvancılığına da mandıra alanında destek verecek.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü ile İscehisar Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında 2 milyon 427 bin 353 TL’lik proje sözleşmesi imzalandı. İscehisar Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin projeden aldığı destek ile hayata geçireceği yatırımın İscehisar ve Afyonkarahisar ekonomisine büyük katkı sağlayacağı bildirildi. TKDK İl Koordinatörlüğü’nde gerçekleştirilen imza töreninde konuşan İscehisar Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Mercan, 1960 yılında yurt dışına işçi göndermek için kurulan kooperatifin bugün tarım ve mermer alanlarında yatırım yapar hale geldiğini söyledi. Avrupa Birliği hibelerinden yararlanan il kooperatif olduklarını belirten Mercan, TKDK’nın da üçüncü çağrı döneminde projelerinin kabul gördüğünü ve destekledıklarını kaydetti. İscehisar’ın Erenler mevkinde yatırım alanını oluşturduklarını bildiren Mercan, “37 bin metrekarelik bir alanda bu çalışma sahamızı kuracağız. İnşaat alanı 4 bin 5 bin metre kare civarında. Şu anda 100 baş hayvan ile bu işe başlayacağız. 750 baş hayvan alabilecek bir kapasitede tesisimiz. Hedefimiz, 7- 8 yıl içerisinde bunun yüzde 50’lik kısmına ulaşmak. Akabinde süt işleme projemiz var. Bunları da etap etap geliştireceğiz” dedi.
Kendi zirai alanlarını henüz tam geliştiremediklerini dile getiren Metin Mercan, proje belli bir boyuta geldikten sonra yaklaşık 100 aileye istihdam sağlanacağını kaydetti. Kooperatifin şu anda 25 kişiye istihdam sağladığını dile getiren Kooperatif Başkanı Mercan, “Biz bu serüvene 3 yıl önce başladık. Tarım Bakanlığı’ndan sürekli olarak destek istiyoruz. Tarım Bakanlığı, mermer konusunda destek verdi. Tarım alanında çalışma yapmamız istendi. Süt üreticiliği konusunda mandıra tesisi yapınca bölge insanına katkımız olacak. Çalışmalarımızı belirli bir aşamaya getirdikten sonra bu işe başlayabiliriz” diye konuştu.
AFYONKARAHİSAR’DA ÖRNEK BİR ÇALIŞMA
Sözleşmenin Afyonkarahisar için büyük önem taşıdığını belirten TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, işletmelerin ya da kişilerin bir araya gelerek birlikte bir şey yapmaya gayret etmelerini önemsediklerini ve desteklediklerini bildirdi. İscehisar Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin projesinin onay gördüğünü ve sözleşme aşamasına geldiklerini aktaran Şehitoğlu, “Projenin ileride Afyonkarahisar’daki insanlarımıza örnek olması açısından bunu duyurmak istedik. Bir araya gelip birlikte hareket ederek çok şeyler yapılacağını ve bunun bir örneği olarak kooperatifimizin yaptığını gösterebiliriz. İstedikten ve gayret edildikten sonra bunları gerçekleştirmek zor değil. Artık biz ülkemizde bizim için zor olduğunu düşündüğümüz birçok hususu aştık. Tabiri caizse zor bir şey kalmadı. Çalışılınca istenilen yerlere gelebiliyorlar” ifadelerini kullandı.
Projenin toplam bedelinin 2 milyon 427 bin 353 TL olduğunu açıklayan Şehitoğlu, “Kurum, bu paranın yüzde 60’ını hibe olarak alacak. Önümüzdeki günlerde yatırıma başlayacaklar. Dördüncü ve beşinci çağrılar ilimizde tamamlanarak merkeze gönderildi. 5.1 ara çağrıya çıkmıştık. Oda bu ayın sonuna kadar merkeze gönderilecek. Merkezde işlemleri tamamlandıktan sonrada o projelerle de sözleşme yapılacak” dedi.