“Hatırlamak seçerek unutmaktır” demiş Ercan Kesal. Bir tür “hatıralar evi” olan aile seçilmiş unutuşlarla hayatını sürdürür. Yani olumsuz olaylar/yaşantılar bir çerçeve ile sınırlanır  ve yeniden anlamlandırılır, “öyküleştirilir” ve flulaştırılırken,   mutlu anların altı çizilir belirginleştirilirse evlilik de aile de ilişkiler de sağlıklı, neşeli yaşar. En temel ilişki ise insanın kendi kendisiyle kurduğu samimi ilişkidir. Kendine yakın olmayan ötekine hep uzaktır. Köprüde İnecek Var adlı yeni yayımlanan  kitabımda da söz ettiğim gibi , çocukluğumun ve ilk gençliğimin geçtiği şehir sadece başarılar, dostluklar, komik anılar ve denizden ibaret sanki. Bilinçli bir çaba göstermeksizin böyle bu. Yani Seçerek unutmuşum ya da seçerek hatırlıyorum…

 İnsan bağ kurmak, fark edilmek, onaylanmak, ait olmak, kendi kendini yaşamak  ihtiyacında ilişkisel bir varlık. Hikayesi olan varlıklarız. “Hayatım roman “diyenleri duymuşsunuzdur. Her hayat kendine özgü sıradanlık ve sıradışılıklarıyla birer roman.  İnsanın ikilemi şu; kendi olmak da istiyor ait olmak ta. Bunu en sık ergenlik döneminde gençlerde gözlemleriz. Bir Ağaç düşünün, köklerim toprağı sabit v e güçlü tutunsun ama dallarım rüzgarlarla dans etsin, göge uzasın ve başka ağaçlarda olsun etrafta istiyor. “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür/ bir orman gibi kardeşçesine” dediği gibi Nazım Hikmet in.   İnsanın hikayesi de böyle biraz. Aile, akrabalar, millet kökleri; diğer ağaçlar toplumu ve dünyayı; dallar hayaller, hedefler, maneviyatı ve nihayet bütün bunlar arasındaki köprü yani gövde kendiliğimizi temsil ediyor.

Yüzyıllar içerisinde kurabildiğimiz insan dostu en minik örgütlenme/kurum : Aile. Yeryüzündeki her şey gibi o da bozulma ve çürümeden nasibini alıyor. Elbette ebedi bir döngü oluş ve bozuluş, entropi… Peki hiç umut var mı?

“Umutsuz durum yoktur, umutsuz insan  vardır” demiş Atatürk. Umut, iyi güzel ve doğru olanı seçerek hatırlamak ve yaşatmak çabasıdır. Ve tabi çaba insana aittir. Ki her şeyin en derininde insanın kendi kendisiyle ilişkisi durur. Bu da bir daha ki yazımızın konusu olsun.

İlişki ve Evlilik Danışmanı

Dr. Kadriye Işıklar Pürçek