R MERHALADEN AFYONKARAHİSAR

Evvelden uzun yolculukların kısa bir soluklanması  olan Afyonkarahisar (üç yıl ve bir covid salgını  zarfında) şehre dahil olunca; Sultan Divani, Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi,  bükme, pickleball ve  çok kıymetli  bitimsiz dostlukların yuvası oldu...  Büyük şehir;  çılgın kalabalık!  Çoktan ve iyi ki de  unutmuş olduğum  gürültünün  ve lego binaların çölündeyim yine...  Heves eden her zat-muhterem bir rezidans dikivermiş. Pek havalı isimlerine rağmen bana daha çok lego blokları tünelindeymişim hissi veriyorlar.  Legoların içinde havalı isimli bir sitede,  biz de kutucuk bir  eve konduk.  Farkındayım ki çoğumuz  o  kutucuk evlere -ister 60 metre kare ister  500 metre kare olsun-  ömrü pahasına sahip olabiliyor.  

İki hediye: Unutmak ve alışmak… Ömrümün üçte ikisinin geçtiği bu şehri 3 yılda kolayca unutuvermişim. Daimi uğultusunu , otomobil ormanını, kalabalık-kalabalık-kalabalığını…İnsan büyük büyük binalar dikmeye muktedir lakin onların içinde huzur bulmaya muktedir mi, emin değilim! Sımsıkı saran bir elektrik sarmaşığının kollarında uyuyor, uyanıyor, yaşıyoruz.

Oysa şunu şurasında üç yıl oldu göçeli bu kocaman şehirden. Kitlesel yaşama alışmamışken  henüz gözlerim,  işte bunladır gözlemlerim… Şehir görkemli binalarıyla, havalı rezidanslarıyla, envai çeşit mağazaları ve ürünleriyle  bir fabrika gibi…Bu fabrikanın yakıtı olmamak mümkün mü ? Belki mümkün .  Çünkü   öte yandan  pek çok kitapçısıyla, tiyatro, sergi, gösteri; söyleşi, konferans vb. ile sanatla, sporla ve  bilimle buluşmanın pek çok fırsatı da burada. Şehrin hangi yüzünü seçersem o yüzü yeşerir.

Küçük şehirler de de benzer olanaklar var. Envai çeşit değil belki fakat mutlaka var. Hele şehrin bir üniversitesi varsa sanat, bilim ve sporun kaynağı olabilecek büyük bir fırsata da sahip demektir. Keşfettikçe, sevdikçe açtı bize yüzünü ve  sevdik Afyonkarahisar’ı .  Şehrin dokusuna karıştıkça, şehri bir fotoğraf albümü gibi izlemekten çıkıp şehrin kafasını ve kalbini yani geniş panoramayı görmeye başlarsınız. Kocatepe, Sultan Divani,  Kadınanalar, Destina Hatun, Güneş Hatun, Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, pickleball, uluslararası jazz festivali, Alimoğlu Müzik Müzesini, Yumurta ve Sanatları Müzesi, Kanal3, bükme, göce köftesi ve bitimsiz dostluklarıyla Afyonkarahisar;  daima yeşeren ulu  bir çınardır başımın üzerinde…

 

Bir merhaleden güneş ve derya görünür

Bir merhaleden her iki dünya görünür

Son merhale bir faslı hazandır ki sürer

Geçmiş, gelecek cümlesi rüya görünür

Yahya Kemal BEYATLI