Doğumevi arazisine okul yapımı planlanırken, araziyi bağışlayan hayırseverin varisleri konuyu mahkemeye taşıyarak, araziyi geri istemişti. Mahkeme varislerin talebini reddederek okul yapımı önündeki engelleri kaldırdı


Zübeyde Hanım Doğumevi'nin yerine okul binası yapılması için engel kalmadı.

Doğumevi'nin yeni Devlet Hastanesi yanındaki yeni binasına taşınmasının ardından geride kalan alanda Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu binası ve yeşil alan yapılması için çalışmalar başlıyor. Arazinin bağışçılarının mahkemeye yaptıkları müracaat reddedildi ve söz konusu alanda okul inşaatının başlaması için hiç bir engel kalmadı.

HOCA AHMET YESEVİ

 İÇİN YER ARANDI

Bilindiği gibi eğitim sisteminde yapılan düzenlemenin ardından Dervişpaşa Mahallesi'nde bulunan Hoca Ahmet Yesevi İlköğretim okulu iki kısma ayrılmıştı. HAY Okulu'nun ilk okul bölümü Dervişpaşa Mahallesi'ndeki kendi binasında öğretime devam ederken, okulun orta kısmı da geçici olarak eski Merkez Ortaokulu, yani Atatürk Lisesi olarak bilinen okul binasına yerleştirilmişti. Şehrin en merkezi mahallesindeki okulun fiziki şartları öğrenci sayısına yetersiz geldiği için okul kapasitesinin artırılması için alternatifler aranıyordu. Bu sırada mahallede bulunan Orman İşletmesi'nin lojmanları da gündeme gelmiş ama bu alandan yeterli verimin alınamayacağı kanaati oluşmuştu.

Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Evi'nin Uydukent'teki yeni binasına taşınmasının ardından hastane arazisinin okul için ideal olduğu görüşünde birleşildi. Afyonkarahisar Belediyle Meclisi hastane alanında imar düzenlemesi yaparak bu alanı eğitim okul yapımı için uygun hale getirdi.

DOĞUMEVİ ALANINA OKUL YAPILACAKTI, VARİSLER İTARAZ ETTİ

1960'lı yıllarda Aşkar ailesi tarafından Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'nin bulunduğu yaklaşık 13 bin metrekarelik arazi, "sağlık tesisi yapılmak" şartı ile Devlete bağışlanmıştı. Bağışla ilgili olarak tapu kayıtlarında "sağlık tesisi" şerhi bulunmaktaydı. Belediye'nin imar düzenlemesi sonrasında bu duruma itiraz eden Aşkar ailesinin varisleri araziyi geri almak için il yöneticilerine başvurdular. İtirazda bulunan hayırsever varisleri arasında Belediye eski Başkanı Abdullah Kaptan ve ailesi de bulunuyordu. İl yöneticilerinden araziyi isteyen varisler olumsuz yanıt alınca konuyu yargıya taşıdılar. Arazide sağlık yatırımından başka bir şey yapılamayacağını iddia eden hayırsever mirasçıları mahkemeden arazinin kendilerine iadesini talep ettiler.

MAHKEME İTİRAZLARI

 REDDETTİ, OKUL YAPILACAK

Mahkeme süreci başlayınca okul inşaatı için yapılan girişimler de kesintiye uğradı.

Yapılan yargılama sonrasında mahkeme, hayırsever varislerini taleplerini redderek okul yapımının önündeki engelleri kaldırdı. Eski doğumevi arazisinin Milli Eğitim'e devrine onay verildi.

Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 2017 yatırım programında parası ayrılmış olan Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu binası için çalışmaların en kısa sürede başlayacağı, Doğumevi'nden boşalan arazinin yaklaşık 9 bin metrekarelik kısmında okul inşaatının yapılacağı bildirildi. Hastane arazinden geriye kalan kısımda da Belediye tarafından yeşil alan düzenlemesi yapılacak.

OKUL AİLE

BİRLİĞİ'NDEN TEŞEKKÜR

Mahkeme'nin aldığı karar sonrasında yeni okul binası için engellerin ortadan kalkmış olması, öğrenci velilerini ve okul aile birliği üyelerini son derece memnun etti. Sürecin başından sonuna kadar büyük emek harcayan Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu Okul Aile Birliği yöneticileri 2017 yılı içerinde yeni binanın inşaatının başlanacağı haberiyle daha da sevinirken, sürece katkı sunan tüm il yöneticilerine ve Milli Eğitim yetkililerine teşekkür ettiler.