Fenilketonüri kalıtsal metabolik hastalıklardan biridir.Hastalık proteinli besinlerde bulunan fenilalanin isimli aminoasidin sindirilememesinden kaynaklanır.Sindirilemeyen fenilalanin beyin hücrelerinde hasar bırakır.Zeka geriliğine yol açar.

 

Yaşam boyu diyet gerektiren bu rahatsızlıkta kişiye özgü diyet programları diyetisyen ve hekim kontrolünde bireyi fenilalanin oranı yüksek besinlerden uzak tutarak hazırlanır.Bunların başında yüksek proteinli et ve süt grubu gelir.

 

Fenilketönüri hastası bireylerin diyet programı meyve ve sebze ağırlıklıdır. Çünkü doğal olarak protein alabilecekleri tek kaynaklar meyve ve sebzedir. Ayrıca fenilketönüri hastaları, bal, reçel, pekmez, elma suyu, limonata, komposto, sıvıyağ, zeytinyağı, uygun ölçüde mısır nişastası tüketebilirler.

 

Hastaların günlük enerjive protein ihtiyacı sadece sebze, meyve ekmek ve sıvıyağdan yeterince karşılanamadığından hastalar için özel olarak üretilmiş fenilalanin içermeyen ürünler bulunur. Bu fenilketönüri hastalarına özel üretilen enteral ürünler besin desteği olarak kullanılır.

 

Ayrıca fenilketonüri hastaların kullanabileceği özel ekmek, bisküvi, makarna,bisküviler, kraker, süt ,et ikameleri bulunmaktadır.Bu ürünler uygun miktarlarda bireyin diyet programına eklenebilir.

 

Doğuştan metabolizma hastalıklarında en iyi tedavi diyet tedavisidir.Birey yaşam boyu diyetisyen eşliğinde rahatsızlığına uygun diyet programıyla beslenip kaliteli bir hayat sürebilir.Böyle bireyler içinde bulundukları durumdan en az etkilenip zeka problemi yaşamazlar kendileri ve hayalleriyle barışık bireyler olarak yaşamlarına devam ederler.