Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda (MYO) kan bağışı ilgili seminer yapıldı.

 

Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO konferans salonunda gerçekleştirilen ve çok sayıda öğrencinin katılım gösterdiği seminerde Öğr. Grv. Yusuf Akdemir, Öğr. Grv. Züleyha Kundak ve Kızılay Kan Kazanım Uzmanı Erdal Tan ilik nakli ve kan bağışıyla ilgili bilgiler verildi.

 

Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı 2,5 milyon ünite

 

Seminerde ilk konuşmayı gerçekleştiren ve kanın yapısı, görevleri ve kan bağışıyla ile ilgili bilgiler veren Öğr. Grv. Yusuf Akdemir, “Kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavidir. Kan hastalığı olanlar her ay 1-5 ünite, diyaliz hastalarında her ay 1-2 ünite, kanser hastalarında her ay 1-3 ünite kana gereksinim vardır. Ayrıca ülkemizin deprem kuşağında yer alması, terör olayları gibi olağanüstü durumlar nedeni ile ihtiyaç haricinde depolarımızda herhangi bir felakette kullanılmak üzere belirli sayıda kan bulundurmalıyız. Bu yüzden ülkemizin yıllık 2,5 milyon ünite kana ihtiyacı vardır” dedi. Kan bağışı yapmanın önemi üzerinde duran Öğr. Grv. Züleyha Kundak ise kan bağışının bağışçıya yansıyan yararlarından bahsetti. Kan bağışı ile hayat kurtarmanın ölçüsüz bir manevi hissiyat yaşattığını dile getiren Kundak, “Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşıma katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır.Kan bağışçısı her kan verdiğinde AIDS, HepatitB, HepatitC, Sifiliz ve kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur” diye konuştu.

 

AKÜ’den 2 haftada 2016 ünite kan bağışı

 

Seminerde son olarak söz alan ve yapılan çalışmalar ile AKÜ’de kan bağışı konusunda büyük bir bilinç geliştiğini ifade eden Kızılay Kan Kazanım Uzmanı Erdal Tan, “AKÜ’de 40 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu 40 bin öğrenciden Ekim ve Mart aylarında yapılan çalışmalar ile alınan kan sayısı 800 üniteyi bulmadı. Ama geçen sene bir farkındalık çalışması yarattık ve 2 haftada 2016 ünite kan topladık. Bu çalışmamızda ilk defa kan veren yüzlerce öğrencimiz oldu ve kan vermenin kötü bir şey olmadığını gördüler” ifadelerini kullandı. Türkiye’de kan bankacılığı konularına da değinen Tan, “Sağlık Bakanlığının istatistiklerine göre Türkiye’nin geçen yıl 2 milyon 300 bin ünite kan ihtiyacı vardı. Kızılay ise bunun sadece 1 milyon 800 bin kadarını karşılayabildi. Bu yüzden düzenli kan bağışçısı olmak kadar, yapılan duyurulara istinaden hastanelere gidip acil ihtiyaçlı kişilere kan vermek de büyük önem arz etmekte” şeklinde konuştu.

 

Seminer sonunda, Kızılay tarafından Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO bahçesine kurulan merkezde öğrenciler kan bağışında bulundu.