Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Psikoloğu Neslihan Gürler Melankoli hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Hüzünlü bir şarkıda, filmde, hikayede hiçbir kötü yaşanmışlığınız olmamasına rağmen acı çekiyor. Hiçbir sebep yokken üzülüyor… !Yalnız kalmak istiyor ve bu yalnızlıktan da acı duyuyor fakat mutlu oluyorsanız. Durduk yerde iç çekip hayallere dalıyorsanız .O zaman bu yazıyı okuyun…!

Yalnız, mutsuz, dünya başına yıkılmış, umutsuz, acıyı iliklerine kadar hisseden insanın durumudur. Bu insanlar toplumdan uzaklaşmak ve yalnız kalmak isterler, yakın ilişkilerden kaçınırlar fakat bundan da mutsuzdurlar. Yalnız oldukları içinde acı çekerler. Yaşam boş ve anlamsızdır ve en önemlisi kendilerini değersiz bulurlar. Sürekli yorgun, çaresiz, istemsiz olarak yaşarlar ve niye böyle olduklarını sorgularken tekrar çökkünlüğe düşerler.

Kendisinde herhangi bir değişikliğin olduğunu görmese de eleştirilerini geçmişine de yöneltir ve hiçbir zaman iyi olmadığını ilan eder bu aşağılık sanrıları ile ortaya çıkan tablo uykusuzluk, beslenmeyi reddetme ve her canlıyı hayata bağlayan yaşam içgüdüsünü yok etme ile tamamlanır.

**Melankoli de, mani gibi nöbetler halinde gelen bir hastalık olduğu için , İntihar riskinin çok yüksek olması nedeniyle hastaların kesinlikle psikolojik ve tıbbi tedavi görmeleri gerekir.

Fakat intihar için risk faktörleri olduğu gibi koruyucu bazı faktörlerde vardır , bunlar: Düzenli aile yaşantısı, stresle baş etme becerilerine sahip olma, hobilere sahip olma, düzenli olarak spor yapma, iyi iletişim becerilerine sahip olma, günlük tutmak, şiir yazmak gibi kendini ifade araçlarını kullanıyor olma, iyi ve tutarlı sosyal desteklere, dini inançlara sahip olma , yardım almaya ve tedaviye motive olmaya destekdir.

Ayrıca;“İntihar davranışı gösterenlerin hemen hemen hepsi önceden bir ipucu veya uyarı verir. Bu uyarıların şaka gibi espirili söylenmesinin önemi yoktur. İntihar eden veya girişiminde bulunan çoğu kişi hasta akıl hastası veya ‘deli’ değildir. Bu kişilerin çoğu duygusal bir acı içindedirler ve duygusal acı içinde olmak ‘deli’ olmayı gerektirmez. İntihar eden veya girişiminde bulunan insanların ölmekten çok çektikleri acıyı dindirme istekleri vardır. Eğer bu acının dindirilmesine yardımcı olunabilirse önlemek mümkündür. İntihar açık bir şekilde konuşulabilir. Hatta bu durumun konuşulabilir olduğunu görmek kişiye hemen her zaman iyi gelir.

Doğum sonrası "Melankoli" Kadınların yaklaşık % 85'inde doğumdan sonra melankolik bir durum görülür. Bu gerçek bir duygulanım bozukluğundan çok doğumun normal bir parçası olarak kabul edilmelidir. En sık doğumdan sonraki ilk haftada ortaya çıkar. Annelerin %10-15'inde melankoli tablosu iki haftadan uzun sürebilir. Bu durumda depresyon söz konusu olabilir ve profesyonel yardım gerekebilir.

‘’Unutmayın hayat her şeye rağmen yaşamaya değecek kadar güzel’’….