BALIKÇI RAMAZAN DOĞAN’DAN İYİ BALIK PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI:

 AFYONKARAHİSAR’DA BALIĞIN ADRESİ: ÇAY

Gurme lezzetlerde sıradaki durağımız şirin Çay İlçemizdi.

Çay İlçemizde, Ramazan Doğan’ın işletmecisi olduğu ‘Başkan’ın Yeri’ balık lezzetlerini test edeceğimiz ve iyi balık pişirmenin sırlarını uzmanından dinleyeceğimiz mekandı. İşletmeci Ramazan bey, bizi çok  kibar bir şekilde karşıladı hakeza diğer misafirlerini de. Balık restoranlarında balık kadar önemli diğer bir husus da salatadır. Balığı güzel bir salata yedirir. Mevsimin özelliklerine göre, salata çeşitlerinden özenle hazırlanmış salatalar masaların olmazsa olmazıdır. Salataya nar  ekşisi ve zeytinyağı kendiniz tarafından ilave edilmesini tavsiye ederim. Masada hazır bulunuyor zaten garnitürler. Balığı sıcak yiyeceksiniz, soğudu mu pek bir şeye  benzemiyor öyle ağzınızı yakarcasına da değil. Yerli somon, turna, alabalık ve ortaya dil balığı test ettiğimiz balık türleriydi tabii ki de hamsi. Hepsi de birbirinden lezzetliydi. Özellikle dil balığı çerez gibi yeniyor, biraz da piliç eti tadı var, sonuçta balık tabii ki. Dil balığını da tatmanızı mutlaka öneririm. Hamsi yine balık sofralarının olmazsa olmazı. Gerçek Karadeniz hamsi küçük balıklardan oluşur diyor Ramazan bey. Hepsini aynı büyüklükte bulamazsınız, elbette büyükleri de vardır lakin tamamı aynı büyüklük oranlarında olmaz. Karadeniz hamsi Kasım ayından itibaren hallere pazarlara sofralara düşer diye de ekliyor, şu anda Marmara hamsi var.

Ramazan bey restoranlarında, her gün mevsimine göre 25 çeşit balığın hazır bulunduğunu, bunları misafirlerine, dileğe göre ızgara dileğe göre tavada kızartılmış olarak  servis ettiklerini ifade ediyor. Aynı zamanda pazarlar da taze olarak müşterilere sattıklarını da belirtiyor. Restorandan da dilerseniz çiğ balık satın alabiliyorsunuz.

 

 

 

Ramazan Doğan, çok eskiden beri balık işinin içinde bulunduklarını ifade ederken, burası önce küçük bir mekandı, daha sonra ilgi arttıkça büyüdü gitti. Temmuz Ağustos aylarında gurbetçilerin de olmasıyla full oluruz. Diğer zamanlarda da her zaman ilgi vardır restoranımıza. Bizim için önce müşteri memnuniyeti. İşletmemiz ailelere yönelik olduğu için alkollü içecekler yoktur restoranımızda. İçecek demişken balığın yanında benim içecek tercihim şalgam olur. Ramazan bey müşterilerin yüzde sekseninin Afyonkarahisar Merkez ve çevresi ile Akşehir’den, hatta balık yemek için özellikle Eskişehir’den gelen misafirlerinin de olduğunu ifade ediyor. Çay İlçemizde böyle güzel mekanlar olduğu için biz de Afyonkarahisarlılar olarak mutlu oluyoruz. Gastromi şehrinin balık lezzetlerinin de bu işletmelerde taze taze sunuluyor olması güzel tabii ki.

İyi balık pişirmenin sırlarına gelirsek: İşletmeci Ramazan Doğan’dan dinliyoruz onu da. Her şeyden önce balık taze olacak. Tavada kızartma olacaksa kızgın yağdır en büyük sırrı. Balık tavaya girmeden ıslakken una batırılıp, bol kızgın yağda pişirilirse dağılmada olmaz çokta güzel pişer. Sıcak sıcak servis edilir ağızlara layık olarak. Kötü balık yoktur pişirmesi bilinmeyen balık vardır diye devam ediyor Ramazan bey. Yağlı balıklar ızgarada olur; çipura levrek alabalık gibi..   yağsız balıklar tavada kızartılarak daha iyi pişer. Yağlı balıkların mangalı da çok iyi olur.

Misafir olduğumuz Başkan’ın Yeri’nde müşteri ilgi ve memnuniyetinin çok yüksek olduğunu gördük böyle işletmeler yüz akı oluyor temsil ettikleri şehir açısından da.

Ramazan bey reklam olmasın diye söylemedi ama biz orada gördük şöyle yazıyordu: ‘’Bu İşyerinde: Şehit Ailelerine Hizmet Ücretsizdir’’ Bedeli şehitler tarafından ödenmiştir.

Bu da bizi memnun eden diğer bir husus oldu, bu konudaki hassasiyet için de teşekkür ediyor, hayırlı işler bereketli kazançlar diliyoruz..

Lokman ÖZKUL

Gurme- Yazar

[email protected]