1921 yılında bir trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğrafçı, çevredeki insanların gözlerinin görmediğini anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, görme engellilerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve görme engellilerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar.

İlk kez AK Parti iktidarında çıkan 5378 Sayılı Engelliler kanunu ile engellilerin hayatı büyük oranda kolaylaştı ve ağır engellilerin ücretleri asgari ücretten daha fazla rakamlara ulaştı.2022 sayılı kanunda 6495 sayılı kanun ile yeniden düzenlenerek Engellilerin maaşları günümüz koşullarına göre düzenlenmiştir. Engelli öğrencilere eğitim desteği verilmeye başladı.

Engelliler için kamu binaları, oturdukları apartmanlar, toplu taşıma araçlarında değişiklik talebi hakkı tanındı. Kariyer mesleği olanların istihdamına özen gösterilmektedir. Çeşitli sınavlarda, vergilerde, memur atamalarında, üniversite tahsillerinde materyal konusunda, sağlıkla ilgili teşhis ve tedavi konularında, motorlu araç alımında, kütüphane hizmetlerinde ve daha pek çok ihtiyaçlarında gerekli kolaylıklar sağlanmıştır.

Kamuda engelli çalışan sayısı 4000 iken, Ak Parti 14 yılda bu sayıyıgy 41.000’lere çıkardık ve çalışma alanlarında da iyileştirmelere gidiyoruz.

7-14 Ocak BeyazBaston Görme Engelliler Haftası 'umut' olsun.