DÜNYA İNTERNET BİLGİSAYAR KLAVYE ŞAMPİYONASINDA TÜRK MİLLİ TAKIMI 24 MADALYANIN 12’SİNİ KAZANARAK DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

Gözden kaçırmayın

Kripto Vadeli İşlemlerine Hakim Olun: Kapsamlı Bir RehberKripto Vadeli İşlemlerine Hakim Olun: Kapsamlı Bir Rehber

Birleşmiş Milletlere bağlı INTERSTENO Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu tarafından düzenlenen ve Dünya genelinde katılan on binlerce yarışçı elemeleri sonucunda yapılan bu yılın Dünya İnternet Klâvye Şampiyonası sonuçlandı. Finallerde derece alabilen 1247 yarışçı arasında Türkler 1 şampiyonluk + 5 ikincilik + 6 üçüncülük alarak takım sıralamasında bu yıl da Dünya Şampiyonluğunu kazandı.

 

Anadil ve çok dilli (17 dil) ayrımıyla iki yarış türünde ve 4 yaş kategorisi ile yapılan toplam 8 yarıştaki en iyi 3’er  yarışçıya verilecek 24 madalyanın 12’sini Türkler kazanarak takım halinde de Dünya Şampiyonu oldu.

 

Tüm kategoriler genelinde ülke sıralamalarında, Türkiye 12 madalya, Çek Cumhuriyeti 3 madalya, Japonya 3 madalya, İtalya 2 madalya, ABD 2 madalya, İspanya 2 madalya kazandılar.

 

Türk Millî Takımı, ilk ona giren10’ar yarışçıdan oluşan Onur ve Teşvik Tablosunda aldığı puanlara göre 8 kategoride, takım halinde 5 Dünya Şampiyonluğu, 2 Dünya İkinciliği ve 1 Dünya Dördüncülüğü elde etmiştir. Bu derecelerle de Millî Takımımız takım halinde de Dünyanın en başarılı ekibi olmuştur.

 

Afyonkarahisarda okuyan ve yetişen öğrencilerden, Bağdagül Özkan Miralay Reşatbey İlkokulu Sandıklı/Afyonkarahisar öğrencisi 0 - 12 Yaş  Küçükler Anadil Kategorisinde Dünya Üçüncüsü olmuştur. Aynı okuldan Rümeysa ÖZEN ve Maya TUNÇOĞLU da Dünya 6. ve Dünya 7. olmuşlardır.

Afyonkarahisarda yetişen Ahmet Yasin AKMEŞE, 13 - 16 Yaş Çokdilli Öğrenciler Kategorisinde Dünya Üçüncüsü olmuştur.

Yukarıda isimleri yazılı öğrencilerimiz ile birlikte, 17 - 20 Yaş Anadil Gençler Kategorisinde, Afyonkarahisarda yetişen ve halen Burdur Ercan Akın Fen lisesinde okuyan İlyas PAMUKÇU ile Eskişehir Fatih Fen Lisesinde okuyan Mehmet KURT ilk onda Onur Tablosunda yer alarak, Ülkemizin takım halinde 5 Dünya Şampiyonluğu elde etmesinde önemli katkıları olmuştur.

 

Afyonkarahisarda okuyan ve Afyonkarahisarda yetişen öğrenciler 2018 yılı Türkiye İnternet Bilgisayar Klavye Yarışında da, 8 kategoride yapılan yarışlarda takım halinde 5 Türkiye Şampiyonluğunu elde etmişlerdi.

 

Şampiyonada Madalya Alan yarışçılarımızın isimleri aşağıda belirtilmiştir.

 

0-12 Yaş kategorisi anadil yarışı Şampiyonu, Ankara/Hüseyin Güllüoğlu Ortaokulu’ndan Oğuz Berkay Yiğiter olmuştur.

 

Diğer madalya kazanan yarışçılarımız Semih MESUT,  Bağdagül ÖZKAN, Mete ÖZEN, Mahmut TOSUN, Cengizhan ÖZAL, Semanur GÖNÜL, Celal AŞKIN, Mete Kağan ALTUN, Ahmet Yasin AKMEŞE’dir.

 

Böylece dünyadaki en bilimsel (F) klâvye ile en bilimsel yöntemlerle (10 Parmakla + Bakmadan) yazan üstün yetenekli ve çalışkan gençlerimizin tarih boyunca kazandığı dünya şampiyonluğu 90 oldu.

 

Avrupa ve Amerika’da yıllar önce el yazısı ilkokullarda kaldırılmış bunun yerine birinci sınıftan itibaren bilgisayar klâvye eğitimi konmuştur. Ülkemizde de yeni öğretim yılında ilköğretim birinci sınıfın ikinci yarısından itibaren bilgisayar klâvye derslerinin konmasını yeniden teklif ediyoruz. Bilgisayarı on parmakla bakmadan bilimsel olarak kullanmak zamandan çok çok önemli bir verim sağlamaktadır.

 

Derece ve ayrıntılara : 

http://www.intersteno.org/intersteno-internet-contests/classification-lists/  ve  www.interstenoturk.org  adreslerinden ulaşılabilir.



 

                                                      ULUSLARARASI BİLGİ İŞLEM VE İLETİŞİM FEDERASYONU

                                       TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ VE İNTERSTENO TÜRK GRUBU BAŞKANLIĞI


 





Seçkin Köse

Türkiye Temsilcisi ve

İntersteno Türk Grubu Başkanı


Meral Yener

Şampiyona Organizasyonu

Türkiye Temsilcisi


Nurben Dönmez

İnternet Yarışları Koordinatörü


Emrah Kuyumcu

İntersteno Yönetim Kurulu Üyesi

F Klavye ve Bilgi İşlem Derneği Başkanı