Gün geçtikçe değeri katlanarak artan Sağlık turizmi dünyada 100 Milyar $’ı aştı. Hazırlanan verilere göre dünyada 2008 yılında 4,1 $, 2009 yılında ise 5,4 Trilyon $ sağlık harcaması gerçekleştirildi. Ülkelere göre incelendiğinde ise ABD’de sağlık turizmi harcamaları harcamaları 5,5 Milyon $, Avrupa’da ise 3,5 milyon $ civarında gerçekleşti. Ülkeler arası Sağlık turizmi için gelen hastalar ortalama 500-600$ civarında bir harcama gerçekleştirirken. Normal turistler ise 750-850$ arasında bir harcama yapıyor. Sağlık turizmi kısaca bireyin ülke sınırları dışına çıkıp, başka bir ülkede tedavi görmesidir. Bu turizm çeşidi dünyada ve ülkemizde son yıllarda hızla yükselmekte olan bir trend haline gelmiştir. Sağlık turizmi genel olarak Medikal turizm, Termal turizm, yaşlı ve engelli turizmi olarak 3 grupta incelenir.

 

Sağlık sektörünün geliştirilebilmesi konusu sağlık sektöründeki sağlık kuruluşları ve sağlık turizm acentalarının, sağlık turizmi konusundaki teşvikler hakkında iş planı yapması, gerekli pazar ve veri tabanı oluşturulması gibi çalışmaları içerir. Sağlık turizmi sektörüne yönelik destekler ise sağlık kuruluşları için %60 oranında ve yıllık toplam 100.000 ABD Dolarında karşılanmaktadır. Ülkemizde ise hasta yol desteği kapsamında getirilen hastaların uçuş giderleri %50 oranında karşılanır. Yurt dışında düzenlenecek fuarlara ise yıllık toplam 300.00 ABD doları tutarında karşılanır. Bunlara ek olarak organizasyon desteği, arama motoru desteği, yurt dışı birimi desteği, belgelendirme desteği ve danışmanlık desteği gibi çalışmalar da vardır. Türkiye’nin sağlık turizminde 2023 yılı gelir hedefi 20 milyar dolardır. Bu hedefe ulaşabilmek için dünya çapında yapılan tanıtımlar başarılı olmuştur ve ülkemize tedavi amaçlı gelen turist sayısı geçen yıla oranla %2 artış göstermiştir. Dünya Sağlık Konseyi’nin açıkladığı ve ilk iki sırada Amerika ve Almanya’nın bulunduğu raporda Türkiye sağlık turizminde dünyada 3. Sıraya yükselmeyi başarmıştır. İGEME genel müdürü Murat Işık: “Sağlık turizmi

 

dünyada 100 $ Milyar’ı aştı. Ülkemizde 2023 yılı gelir hedefi ise20 Milyar dolar civarında. Bu yüzden sağlık turizmini geliştirmek için teşvikler hakkında iş planı kurulması ve gerekli Pazar yeri oluşturulması gerekiyor. Biz ülke olarak dünya çapında gerçekleştirdiğimiz fuar ve tanıtımlar ile başarılı olduk ve bunun sonucunda ise Türkiye’ye tedavi amacıyla gelen turist sayısı geçen yıla oranla %2 artış gösterdi.” Dedi.

 

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre sağlık turizminden 2017-2018 yıllarında 10 Milyar Dolar bir gelir bekleniyor. Bu anlamda önümüzdeki günlerde yapılacak fuarlar ile yurt dışından davet edilen alım heyetleriyle yapılacak iş görüşmelerinde, sağlık hizmetlerinin teknolojilerinin transferine olanak sağlayacak. Ayrıca satış ağları genişletilerek yüksek profilli yabancı tedarikçilerle görüşme fırsatı oluşturulacak. Turizm Bakanı Nabi Avcı 2017’deki beklentilerle ilgili yaptığı açıklamalarda özellikle şu konulara değindi: “Turizmde başka ülkelere yönelmeliyiz. Çeşitliliği artırmalıyız. Özellikle sağlık ve termal turizmi konusunda yoğun çalışma yapmalıyız. Bütün bunlar için tanıtım konusundaki eksikliklerimizi de gidermeliyiz. “ dedi.

 

Sağlık turizmi, insanlığın var olduğu zamandan beri devam eden bir süreçtir. Bu sürecin ülkemizde hızla ilerleyen bir sektör oluşunda; kalitesi yüksek ve başarılı doktorların yetişmesi, Türkiye’de ki hastanelerin yatak kapasitesinin fazla olması, gelişen teknoloji ile üst kalite cihazların kullanılması ve hastanelerde dil bilen çalışanların olması son yıllarda sağlık turizminin yükselmesini sağlamıştır.