Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Afyonkarahisar’ın münbit topraklarını suyla buluşturmak için çalışmalarını bütün hızıyla sürdürüyor. Afyonkarahisar’da 1.430 dekar zirai araziyi suyla buluşturmak maksadıyla inşası süren Merkez Değirmenayvalı Barajı ve Sulaması projesinde ise önemli bir eşik aşıldı. İnşaatında yüzde 66 seviyesine ulaşılan projede, baraj gövde dolgusu tamamlanarak su tutma işlemine başlandı. Projenin sulama kısmıyla birlikte bu yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

 

BARAJDA SU TUTULDU

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yürüttüğü Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) kapsamında bulunan Afyonkarahisar’da sulama projeleri bir bir hayata geçiyor ve Afyonkarahisarlı çiftçiler arazilerinin suyla buluşmasıyla gelirlerini katlıyor. Bu çerçevede yapımı devam eden Değirmenayvalı Barajı ve Sulaması projesinde 14.702 m³ kazı yapıldı ve barajın gövdesinde 288.891m3 dolgu yapıldı. Yapılan bu çalışmalarla gövde imalatı tamamlanan barajda ise önemli bir eşik aşılarak su tutma işlemine başlandı.

 

PROJENİN YATIRIM BEDELİ 15 MİLYON LİRA

 

Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilen ve yüzde 66 seviyesinde olan projenin, sulama şebekesinin ve barajın kalan imalatlarının bu yılsonuna kadar tamamlanarak hizmete alınması hedefleniyor. Yaklaşık 15 milyon lira yatırım bedeli ile inşa edilen proje sayesinde bölge çiftçisi sulama alanından dekar başına 1.100 lira ilave gelir elde edecek ve dolayısıyla ülke ekonomisine yıllık 1,5 milyon liranın üzerinde katkı sağlanmış olacak.

 

SULAMA PROJELERİYLE BÜYÜKŞEHİRLERE GÖÇ ÖNLENİYOR

 

Afyonkarahisar’ın tarihinde görmediği yatırımları son 15 yılda aldığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Afyonkarahisarımız için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Afyonkarahisar’da sulanabilecek ne kadar arazi varsa hepsi sulanacak. Arazilerin suyla buluşması ile birlikte bölge halkı ekonomik olarak rahatlayacak ve ekonomik sıkıntılardan kaynaklanan büyükşehirlere göç önlenecek” dedi.

 

SON 15 YILDA AFYONKARAHİSAR’IN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ

 

Son 15 yılda Afyonkarahisar’ın çehresinin çok değiştiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “En son 15 yıl önce Afyonkarahisar’a gelen birisi bugün bu şehre geldiğinde tanıyamaz. Her alanda yatırımlara doyan Afyonkarahisar yollarıyla, otelleriyle, hastaneleriyle 5 yıldızlı bir şehir oldu. Bu dönüşüm bundan sonra da sürecek. Ben bunun takipçisi olacağım” değerlendirmesinde bulundu.