Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Kurban Bayramı tatilinin 10 gün gibi uzun bir süre olmasının besicileri olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Bayramdan önce yaptığımız tahminler ne yazık ki doğru çıktı ve özellikle büyükşehirlere kurbanlık satış için giden besicilerin hayvanları ellerinde kaldı” dedi.  

  Başkan Yörük, bayram öncesi yaptığı açıklamada bulunduğu tahminlerin bayram sonrasında gerçek olduğunu ifade ederek, besicilerin büyük bölümünün kurbanlık olarak götürdükleri hayvanları satamadıklarını dile getirdi. Kurbanlık satış fiyatlarının piyasa şartlarında normal olmasına rağmen besicilerin hayvanlarını satamadıklarını kaydeden Başkan Yörük, “Bu yılki satışlar önceki yıllara az oldu. Bunun en büyük nedeni ise 10 günlük uzun bayram tatilinin olmasıydı. Biz bayramdan önce bu konuyu dile getirmiş ve vatandaşların ibadetlerini yerine getirip bulundukları şehirlerde kalmaları için tatil süresinin az olması gerektiği konusunda uyarmıştık. Ancak tatil 10 gün olarak belirlenmişti. Bazı vatandaş uzun tatili dönemini kaçırmamak için kurbana ayırdığı bütçeyi tatile harcadı ve kurban kesmedi. Bu satışlara olumsuz bir şekilde yansıdı. Bunun yanında yine bayram tatilinde besicilere uyarılarda bulunarak hayvanlarını yüksek fiyattan satma gayreti içerisinde olmamalarını ve piyasa şartlarına göre davranıp uygun fiyattan ellerinden çıkarmaları için uyarmıştık. Nitekim tahminlerimizde haklı çıktık. Özellikle büyükşehirlere hayvan satmak için giden besicilerin bir çoğu ne yazık ki evlerine hayvanları satamadan döndü” diye konuştu.

  

 “Dişi hayvan satışının yasaklanması piyasayı olumsuz etkiledi”

  Bu yılki kurban satışlarını az olmasının bir başka nedeninin ise dişi hayvan kesilmesinin yasaklanması olduğunu ifade eden Başkan Yörük şunları söyledi:

  “Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in zamansız açıklamaları oldu. Kurban Bayramına 2 ay kala ‘dişi hayvan kesilmeyecek’ diye bir açıklaması olmuştu ve biz bu açıklama en başından beri karşı çıkarak kabul etmemiştik. Bu tür açıklamaların 1 yıl önceden verilmesi konusunda da fikirlerimizi beyan etmiştik. Açıklamaların ardından besiciler dişi hayvanlarını pazara çıkaramadı ve satış yapamadı. Oysaki bizim insanımız genelde dişi hayvan keserdi bayramda. Fakat bu tür açıklamalar olunca besiciler dişi hayvan satmaktan, vatandaş ise almaktan imtina etti. Nitekim bu durumda satışlara olumsuz yansıdı.”