Afyon Haber

AFYONKARAHİSAR KİTAP FUARI KİTAPSEVERLERE KAPILARINI AÇTI

Abone Ol




Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun onur konuğu olduğu kitap fuarının açılışına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra eski Maliye ile Tarım ve Köyişleri Bakanı İsmet Attila, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Özdemir Şan, Belediye Başkanvekili Mustafa Albay, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel,  il müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Çeşitli yayınevi ve seçkin yazarlara ait kitaplar ile hem çocuklara, hem de gençlere yönelik etkinliklerin yer alacağı Kitap Fuarının açılışı renkli görüntülere sahne olurken, her yaştan ziyaretçinin de akınına uğradı.



BU FUAR AFYONKARAHİSAR ‘DA OKUMA DÜZEYİNİ ARTTIRACAKTIR

Kitap bir toplumun gelişmesinde ve kalkınmasında olmazsa olmaz bir değerdir diyen Vali Mustafa Tutulmaz, “Gelişmiş toplumlara baktığımızda kitap okuma oranı oldukça yüksektir. İki resim görmüştüm bunu burada ifade etmek isterim. İki resimde toplu taşıma araçlarının durağında geçiyordu. Birinci resimde gençlerin hepsinin elinde kitap vardı, diğer resimde de hepsinin elinde birer cep telefonu vardı. Altında da bir yazı vardı. Teknolojiyi yapanlar ve teknolojiyi uygulayanlar diye ya da kullananlar diye. Teknolojiyi kullananlar bizim gençlerimizdi. Yapanlar ise Japonlar veya Çinlilerdi. O zaman bizim teknoloji yapabilmemiz için güçlü olabilmemiz gerekir. Milli gelirimizi artırmamız için kesinlikle okumayı arttırmamız gerekecek. Okumayı arttıramadığımız sürece hayal gücümüzü oluşturamayacağı, hayal gücümüz oluşmayınca da buluşlar yapamayacağız. Onun için kitap okumaya büyük önem veriyoruz. İlimizde gerek akademik düzeyindeki eğitim başarısının artırılmasında, gerekse de okuma düzeyinin artırılmasında bu kitap fuarının önemli bir rolü olacaktır” şeklinde konuştu.



BİR DAKİKAYI İKİ DAKİKAYA ÇIKARIRSAK KALKINMAMIZI VE GELİŞMEMİZİ ARTIRMIŞ OLURUZ

Kitap okumaya ayrılan süreye dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Yapılan bir araştırmada insanlar günde sadece bir dakika kitap okumaya zaman ayırıyorlarmış. Ancak ortalama 6 saat televizyon izliyormuşuz, ortalama üç saatte internete bakıyormuşuz. Bizim okuma alışkanlığımızı bu kitap fuarları ile bir dakikayı iki dakikaya çıkarabilirsek kalkınmamızı, gelişmemizi artırmış ve kültürel değerlerimize daha iyi katkıda bulunmuş olacağız. Sayın Bakanımıza katıldığı için teşekkür ediyorum. Bu fuara emeği geçen herkese, sponsorlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Güzel bir başlangıç olur ve inşallah bu başlangıç kalıcı bir şekilde devam eder. İlimizin kültürel seviyesine önemli katkılar sağlar diyorum. Dedi.



MAALESEF BİZ ÇOK OKUYAN BİR TOPLUM DEĞİLİZ

Programda son sözü alan Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’da; ”Valimizin böyle bir kitap fuarının açılacağını söyleyince gerçekten çok duygulandım. Çünkü kitap en iyi dosttur. İnsanın gelişmesi açısından en önemli unsur okumaktır. İslamiyet’te de ilk ayet oku emridir. Gerçekten okumak çok önemli. Ama maalesef biz çok okuyan bir toplum değiliz. Yurt dışına gittiğim zaman özellikle trenlerde bakıyorum yabancılar hemen oturuyor ve bulduğu her yerde kitap okuyor. Ancak bizde bu alışkanlık yok. Biz hemen cep telefonuna bakıyoruz. Eskiden atalarımız okumaya yazmaya çok önem vermiş. Tarihimizdeki en büyük kitabeleri atalarımız yazmış. Onlar okuyormuş, ancak git gide okuyan sayısı azaldı. Sayın Valimde ifade etti, günde bir dakika kitap okumaya zaman ayırıyoruz. Bu gerçekten çok az. Farkında değiliz ama zamanımızı heba ediyoruz. Boşa vakit geçiriyoruz, havanda su dövüyoruz” dedi.

 

HEPİNİZ BİRER KİTAP KURDU OLUN

Gençlere vaktinizi boşa geçirmeyin tavsiyesinde bulunan Bakan Veysel Eroğlu: “İnsanın en çok vakit bulabildiği zaman gençlik zamanı. Ben şuanda ancak gece başucu kitabıma bakıp çok az okuyabiliyorum. Ama gençliğimde çok sayıda kitap okudum. Sizlere tavsiyem lütfen gününüzün bir kısmını kitap okumaya ayırın ve okuduğunuz kitapları da isabetli seçin. Atalarımız eskiden başucu kitabı derdi. Bundan yatmadan önce okumamız gereken kitap anlaşılırdı. Mutlaka başucunuzda bir kitap olsun. Kitap kurdu gençler vardı. Bunlar kütüphaneleri gezip kitap alıp okuyan gençlerdi. Siz gençlerde birer kitap kurdu olmalısınız. Okumak çok önemlidir. Okuyan insan konuştuklarını 300 ya da 500 kelimeyle değil daha fazla kelimeyle ifade eder. Çünkü her bir kelimenin manası farklıdır. Her kelimenin arkasında gizli bir mana vardır. Çok okuyun, hayal gücünüzü geliştirin. İyi ve büyük düşünün. Ben böyle bir kitap fuarının açılmasından büyük gurur duydum. Sayın Valim birde çek hazırlamış. Bu da ayrı bir anlamlı olmuş. Bu çekler sizleri kitapla buluşturacak. Bizde bu kampanyaya her kitap alana bir fidan verelim diyerek buraya gelip kitap alan herkese fidan vermeyi düşündük. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Afyonkarahisar Kitap Fuarı’nın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Bakan Eroğlu ve Vali Tutulmaz’ın yanı sıra tüm protokol üyelerinin yayınevlerine ait kitap standlarının gezmesiyle devam etti.

 

Açılış programının sonunda Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun söyleşisinin ardından kitaplarını imzalayarak kitapsever çocuklar ile gençlere vermesiyle proğram sona ermiş oldu.

 

Kitap Fuarı, 20-29 Nisan 2018 tarihine kadar her gün 10:00-20:30 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak..