Selçuklu Cami önünden başlayan yürüyüşe Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekili Mehmet Parsak, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, İl Jandarma Komutanı Orhan Sırma, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yunus Tortop, diğer protokol üyeleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Ellerinde Türk bayrağıyla çok sayıda vatandaşın katılımı ile Selçuklu Cami önünden başlayan yürüyüş Karahisar Gençlik Merkezi önünde sona erdi. Karahisar Gençlik Merkezinde Sarıkamış Şehitleri için yapılan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Selçuklu Camisi İmam Hatibi Veysel Arslan tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu.

 

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Turan Akkoyun Sarıkamış'ta 1914 yılında yaşananlar ile ilgili bilgiler aktardı.

 

Daha sonra konuşan Vali Tutulmaz; “Sayın milletvekilim, sayın belediye başkanım, il protokolümüzün değerli üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcileri, değerli Afyonkarahisarlı hemşehrilerim, öğrenciler gençler! Bugün şühedanın anısına şühedanın yolunda birlikte olabilme adına bir yürüyüş yaptık. Sarıkamış bizim tarihimizde önemli dönüm noktalarından biridir. Afyonkarahisar gibi zaferin kazıldığı topraklarda Sarıkamış’ı coşkuyla bugünkü şühedayı anabilmek bizlere büyük bir mutluluk veriyor. Tarih tekerrürdür, geçmişte Sarıkamış’tan önce de benzerleri oldu, Sarıkamış’ta da oldu, inşallah bu millete Allah bir daha bu tür bir sıkıntı yaratmaz. Ancak Sarıkamış’ı sadece olumsuz yönleri ile ele almamamız gerekiyor. Sarıkamış aslında bir iradenin yansımasıdır. O iradede şudur, vatan uğuruna, özgürlük uğuruna gerekirse biz canımızı en zor şartlarda da olsa vermeye hazırız demektir. Bu millet, Türk milleti tarih boyunca bu özelliğini her zora kaldığı dönemde göstermiştir. Yine yakın tarihimizde benzer sıkıntılar da gerek güneydoğu bölgemizde gerekse ülkemizin başka bölgelerinde olsun zaman zaman huzurumuza kastetmeye yönelik yapılan davranışlarda, hareketlerde gerekirse canımızı gerekirse geleceğimiz adına gençliğimizi veririz diyerek çok sayıda şehit verdik. Bunları vermeye de bu millet her zaman hazırdır. Bunun yedi düver zaman zaman bizi çevirmeye, bizi boğmaya çalışsa da bu milletin iradesi bu sıkıntıları aşmaya yetecektir, bunu da bütün bugün de bizimle uğraşanlar bilsinler. Ancak şunu tekrar şühedaya saygı adına ifade etmek isterim ki, iyi ki varsınız iyi ki Türk milleti var, bu millet var olduğu müddetçe bütün mazlumların, bütün zorda kalanların güven kaynağı olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Gazilerimizi de yine Allah onlara sağlık afiyet versin diyor, sizlere de ilelebet bu milletin hizmetkarı olarak bulunmayı nasip etsin diyorum. Allah’a emanet olun.” dedi.

 

103. yılında Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı İl Müftüsü Şükrü Kabukçu’nun duası ile son buldu.