Artan araç ve parça fiyatları sonrasında sigorta maliyetlerinde de artış görüldü. Araç sahipleri bu yükselişin farkındayken, şimdi de eylül ayı itibarıyla yeni bir zam yapılasına karar verildi.

Trafik sigortası primlerine Eylül ayından geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapıldı. Aylık artış oranı da yüzde 4,75 olarak belirlendi. Sektör temsilcileri ise zararın 2 milyar lirayı geçtiğini söyledi.

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon, yüksek kur ve yüksek vergi nedeniyle otomobil artık aslanın ağzında. Yeni bir otomobil sahibi olmak gün geçtikçe yok olurken, en ucuzlar için bile 1 milyon liraları konuşmamız an meselesi. Öte yandan bunun parça fiyatlarına da etkisi yüksek oldu. En ufak bir arızanın veya kazanın bile maliyeti 5-10 bin liralardan başladığı görülürken, şimdi sigorta şirketleri de ‘zarar ettik’ diyerek zam istiyordu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan ve karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmelikte değişiklikler yapan yönetmelik bunun yanı sıra zorunlu trafik sigortası azami prim oranlarında artış öngörülürken, hasarsızlık prim indirim oranları ise düşürüldü.

Düzenlemeye göre, zorunlu trafik sigortasında poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerinin, belirlenen sigorta branşlarında veya tüm sigorta branşlarında poliçe düzenleme ve yenileme yetkisi 3 günden az 30 günden fazla olmamak üzere geçici olarak durdurulabilecek. Kaçınmanın devam etmesi halinde SEDDK kararına istinaden bu süreler iki katına kadar arttırılabilecek veya diğer tedbirler uygulanabilecek. SEDDK, poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerini ve alınan tedbir kararını, ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesine dayanarak resmî internet sitesinde ilan edebilecek. Yönetmeliğin geçici 11. maddesinde yapılan değişiklikle, azami prim tutarları, bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden 2022 yılı Eylül ayından itibaren aylık azami yüzde 4,75 artırılacak.

Kaynak: Karar Gazetesi