Zafer Kalkınma Ajansı’nın 9 Aralık tarihinde özel sektöre yönelik olarak başlattığı ODAK Sektörler Mali Destek Programı’nda (ODAK) başvurular 10 Şubat itibarıyla sona erdi. Özel sektöre ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Zafer Kalkınma Ajansı’nın 9 Aralık tarihinde özel sektöre yönelik olarak başlattığı ODAK Sektörler Mali Destek Programı’nda (ODAK) başvurular 10 Şubat itibarıyla sona erdi. Özel sektöre 50 bin TL ile 400 bin TL arasında hibe desteği imkanı sunan, 12.2 milyon TL bütçeli program için Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden Ajansa toplam 244 proje sunuldu. ODAK Sektörler Mali Destek Programı 9 Aralık tarihinde Kalkınma Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ceylan’ın katıldığı törenle başlatılmıştı. 9 Aralık’tan sonraki süreçte Ajans uzmanları Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinde 4’ü il merkezi ve 17’si ilçelerde olmak üzere toplam 21 noktada bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdi. Bu toplantılarla programın içeriği ve başvuru koşulları bölge aktörlerine detaylı olarak tanıtıldı. Herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilen toplantılardan 739 kişi faydalandı. Bilgilendirmelerin ardından Ajans uzmanları proje yazma konusunda daha kapsamlı bilgiler içeren 5 eğitim toplantısı daha gerçekleştirdi. Bu eğitimlere 172 kişi katıldı.
Başvuruların sona erdiği 10 Şubat itibarıyla Kütahya’daki Ajans Genel Sekreterliği ile birlikte Ajansın Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak illerindeki Yatırım Destek Ofislerine toplamda 244 proje başvurusu ulaştı. Programa Afyonkarahisar’dan 71, Kütahya’dan 45, Manisa’dan 95 ve Uşak’tan 33 proje başvurusu geldi.
ODAK Sektörler Mali Destek Programı kapsamında desteklenmesi öncelikli sektörler arasında gıda ve içecek sanayi, tekstil, hazır giyim ve deri sanayi, metal dışı maden sanayi ve makine, teçhizat, metal eşya sanayileri gelmekte. Ajans farklı sektörlerden de proje başvurusu kabul etmekte. Program ile işletmelerde üretim, yönetim ve hizmet süreçlerinde kalitenin artırılması, ar-ge, inovasyon, bilgi-teknoloji transferi ve enerji verimliliğine yönelik uygulamaların çoğaltılması, modern pazarlama teknikleri ve markalaşmanın geliştirilmesi gibi hususların desteklenmesi hedeflenmekte.
Zafer Kalkınma Ajansı belli dönemler halinde başlattığı mali destek programları ile TR33 Bölgesi’nde (Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Uşak) iktisadi ve sosyal gelişimi hızlandırmayı amaçlıyor. Ajans, destek programlarını, 2010 yılı sonlarında tamamladığı, Kalkınma Bakanlığı onaylı TR33 Bölgesi 2010 – 2013 Bölge Planı’nı esas alarak yürütüyor. Bölge Planı’nda yer alan gelişme eksenleri ve öncelikleri hayata geçirilmesini hedefleniyor.
Zafer Kalkınma Ajansı 2011 yılında 20 milyon TL bütçeli ilk hibe programının sonuçlarını almış; 64 projeye hibe desteği sağlanmıştı. Ajans büyük ölçekli hibe programlarının yanında bölge aktörlerine yönelik eğitim-danışmanlık destekleri ve araştırma-fizibilite destekleri de sunmakta.
ODAK programına yapılan başvurular öncelikle Ajans uzmanları tarafından ön incelemeye tabi tutulacak. Ön incelemenin tamamlanmasının ardından projeler asıl değerlendirme ve puanlama için ülke genelinden seçilen bağımsız değerlendiricilere yönlendirilecek. Başarılı projelerin belirlenmesi ve kamuoyuna duyurulmasının Haziran ayını bulabileceği tahmin ediliyor. YEREL YÖNETİMLER, ÜNİVERSİTELER, OSB ve BİRLİKLER İÇİN BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR:
Yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurumları, OSB’ler, ve birliklere yönelik destek programı olan, Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Altyapı Mali Destek Programı’nda (SÜKAP) başvurular 26 Şubat 2011 saat 17:00 itibarıyla son bulacak. Söz konusu program, 100 bin ile 750 bin TL arasında hibe desteği imkanı sağlıyor.
SÜKAP ile bölgemizdeki hava, su ve toprak kirliliklerinin önlenmesi, doğal kaynakların etkin, rasyonel şekilde kullanılması ve sürdürülebilir çevre için yeni altyapı veya altyapı iyileştirmelerinin yapılması ile birlikte sanayi ve turizm sektörlerine yönelik rekabet gücünü arttırıcı ve işbirliğini destekleyici müşterek altyapıların oluşturulması hedeflenmekte.