Yozgat’ta ki jeotermal su kaynakları için Afyon modeli uygulanacak. İl özel idaresi bünyesinde Afjet benzeri Bozjet şirketi kuruldu.

 

Haber Yozgat Gazetelerinde şu şekilde yer aldı:



Yozgat’ta ki jeotermal su kaynakları için Afyon modeli uygulanacak. İl özel idaresi bünyesinde Afjet benzeri Bozjet şirketi kuruldu. Şirket, Yozgat ve İlçelerinde bulunan jeotermal su kaynaklarının kullanımını kontrol altına alacak.

Bozjet şirketi yetkileri şirket hakkında İl Genel Meclis üyelerine bilgi verdi.

Meclis Başkanı İskender Nazlı, projenin Yozgat’ın hayrına olacağını söyledi.



2012 yılında kurularak Jeotermal Kaynakların devredilmesi ile kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasının yolunun açıldığı Afyon'da termal kaynaklar ve termal turizmde patlama yaşanmış hatta ilin futbol takımları için bir kamp şehri haline gelmesi sağlanmıştı. Hem kaynakların verimli kullanılması hem de şehrin ekonomisine faydasının artırılması ile ülke genelinde dikkat çeken çalışma ilimizde ki jeotermal kaynaklarında verimli kullanılması adına ilham kaynağı oldu. İl Özel İdaresi teknik ekipleri konu hakkında bir çalışma yaparak İl Genel Meclisi üyelerine bilgi aktardı. Konu İl Genel Meclisi Temmuz ayı üçüncü birleşiminde geniş bir şekilde değerlendirildi.



Meclis üyeleri teknik ekip tarafından aktarılan bilgiler sonrası yaşanabilecek sıkıntılar hakkında ekibe sorular sorarken konu hakkında son açıklamayı ise İl Genel Meclisi Başkanı İskender Nazlı yaptı. Nazlı," Teklif yazısının özünü açıklarsak. Bahse konu yer altı kaynaklarının hiç biri tükenmez değil. Belki 10 yıl sonra, belki yarın bu kaynaklar tükenecek. Şuan ki kullanılan jeotermal suyun daha verimli ve etkin kullanılması anlamında Bozok Jeotermal A.Ş. de bir teknik ekip çalışma yapacak. Akan suyu disipline edecek. Mesela bir tesisimiz 13 litre su kullanması gerekirken belki de 30 Litre kullanıyor. Afyon'da yapılan sistemde bir tesis 3 litre ile bu işini hallediyor. Burada bir sayaç takılmış, idareye gelir kaynağı oluşmuş. Amaç kazançta değil, suyun disiplinsiz kullanımının önüne geçilmesi. Artan su ise depolanıp tekrar kullanıma sunuluyor. Suyun ömrü 10 sene ise bunu 15 sene yapacağız. Bunun için bir önlem alınacak. Bunu yaparken de takdir yine İl Genel Meclisimizin olacak. Uygunsa izin verilir, değilse verilmez. Yozgat'ın hayrına bir çalışma yapılacak" ifadelerini kullandı.



AK Parti Sorgun İl Genel Meclis Üyesi Mesut Kılıç söz alarak bir konuşma yaptı. Termal kaynaklar hususunda il olarak sınıfta kalmışız diyen Kılıç,"Bugün Sorgun ve Saraykent ilçelerimiz haricinde seracılık yapılmazken, bir çok ilçelerimizde sular sera için tahsis edilmiş. Bu konu çok elzem bir konu. Suyun disipline alınması gerekli. Özel İdaremiz bünyesinde bir şirket üzerinden de yapılabilir. Bu konunun Jeotermal ve Su Kaynakları Komisyonu'na sevk edilip , önümüzde  ki süreçte detaylı bir çalışma yapılır daha iyi olur kanaatindeyim. BOZJET A.Ş. yönetimine meclis üyelerimizden arkadaşlarımızda katılabilir" ifadelerini kullanırken  MHP Merkez İl Genel Meclisi Üyesi Ümit Şahbaz ise,"Daha önce vatandaşlar bizden Jeotermal su talebinde bulunarak orada sera yapacağını söyledi. Bu seraların bir kısmı başarılı oldu bir kısmı ise başarılı olmadı. Bu suların kullanılmasına rağmen başarılı olmayan çalışmalar oldu. Biz meclis üyeleri suyu bilmeyiz. Hiç bir meclis üyesi ilçelerimiz zarar görsün istemez. Hiç birimizi Jeoloji Mühendisi değiliz. Teknik ekiplerin izahını anlamaktan ziyade yapabileceğimiz bir şey yok." şeklinde konuştu.

Konuşmalar sonrasında meclis üyeleri oy birliği ile konunun araştırılması ve rapor halinde meclise sunulması için Jeotermal ve Su Kaynakları Komisyonu'na havale etti.