Önümüzdeki günlerde başlayacak olan 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılının tüm yönleriyle değerlendirildiği toplantı Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında yapıldı.

Kamil Miras Anadolu Lisesi Konferans Salonunda yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz, Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hamza Çömez, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, okul idarecileri eğitimciler ve muhtarlar katıldı.

Eğitimin çok yönlü bir sistem olduğunu söyleyen ve bu anlamda önemli olduğunu ifade eden Vali Mustafa Tutulmaz: “Her yıl eğitim öğretim dönemi başında yaptığımız bir toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Genel olarak baktığımızda okullarımızın eğitime yönelik ihtiyaçlarının çoğu giderilmiş durumdadır. Eğitim tek yönlü bir olgu değildir. Eğitimle herkes ilgilenmektedir. Bu yönüyle eğitim çok önemlidir. Toplumumuzun geleceği de eğitimimizin iyi kurgulanmasıyla, gençlerimize ve çocuklarımıza iyi bir şekilde aktarılmasıyla güzel olacaktır. Hayati önem taşıyan eğitim, birçok kurum ve kuruluşu ilgilendiriyor. Eğitim güvenlik, ulaşım, veliler, yerel yöneticiler gibi toplumun her kesimini ilgilendirmektedir. Bu nedenle İçişleri Bakanlığımız son 2-3 yılda ağırlıklı olarak güvenlik kamerası sistemlerine önem vermektedir. İlimizde de Emniyetin kamera sistemiyle entegre edilmiş şekilde 10 tane okulumuz var. 10 Okulumuza bu sistemi kurduk ve Emniyet ekiplerimiz 24 saat izleyebiliyor” dedi.

Tüm tarafların, gönüllü olarak madde bağımlılığı konusunu ciddiye almasınu ve bu işin bir tarafından tutması gerektiğini vurgulayan Vali Tutulmaz: “Uyuşturucu gerçekten her geçen gün bu toplumun sıkıntılı bir konusu olmaya devam ediyor. Son 2 yılda güvenlik güçlerimiz çok ciddi operasyonlar yaptı. Bu işle meşgul olanların artık önceki rahatlıkları kalmadı. Onlar da çekinir konumdalar ama bu alanda olan kişiler hala pes etmiş de değiller. İşte bu konuda hepimiz uyanık olacağız. Önce veliler uyanık olacak sonra okul müdürlerimiz ve güvenlik güçlerimiz uyanık olacaklar. Okullarımızı eğitime daha sağlıklı bir şekilde hizmet edecek konuma getirmemiz lazım. Bu da ancak tarafların hepsinin görevine uygun bir şekilde yapması ile mümkün olur. Geçen yıldan da biliyorsunuz okullarda güvenlik irtibat görevlisi uygulamamız vardı. Bu sistem yine devam edecek. Son zamanlarda bu motosikletli asayiş timleriyle çok daha aktif bir şekilde güvenlik konusunda ilerlemeler kaydettik. Sonuç olarak okullarda güvenliği sağlamamız için emniyet güçlerimizle koordineli bir şekilde çalışmaları sürdürmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Okulun sadece dört duvar ve okul bahçesini kapsamadığını, bu anlamda idarecilerin daha özverili olması gerektiğini kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “Okul yöneticisi kesinlikle odasında çekilmiş, kahvesini yudumlayan arada sırada öğrencilere ‘Evladım ne yapıyorsunuz?’; öğretmenlere ‘Ne yapıyorsunuz hocam?’ diyen kişi değildir. Bunu herkes yapar. Okul müdürü başta olmak üzere müdür yardımcıları okulun her türlü problemini gören, onu çözmek için gayret gösteren kişidir. Sabah evden çıktığında okula varıncaya kadar yol üzerinde çocukları olumsuz etkileyecek bir şey var mı bunları gözetlemesi lazım. Hatta erken gidip okulun etrafında bir tur atması lazım. Velilerle ve çevre esnaflarla bir araya gelip onların istek ve taleplerini dinlemek lazım. Eğer halkın içerisinde daha fazla girerseniz orada hemen size istihbarat gelir. Kesinlikle okul sadece dört duvarın arasında ya da okul bahçesinin arasındaki yeri olarak algılamayın. Okul, çocuğun evden çıkıp size kadar geldiği alanın tamamını kapsar. Eğer servis aracındaki çocukların durumunu takip etmezseniz; eğer öğrenci, serviste beklerken orada ona yönelik yapılan herhangi bir şeyin duyumunu alma gayreti içerisinde olmazsanız, okulun içerisinde başarılı olmanız mümkün değil. Özet olarak yöneticilik, sadece o dört duvar arasında değil veya okul bahçesinin kapsayan alanda değildir. Yönetici, öğrencinin evinden okula geldiği veya okuldan evine gittiği her alanda sorumludur.” ifadelerini kullandı.

İdarecilik konusunda da tavsiyelerde bulunan Vali Mustafa Tutulmaz: “Bizim eğitimin her alanına dokunmamız lazım. Geriden takip etmekle veya görev ve sorumlulukları yüzeysel olarak yerine getirmekle bir yere varamayız. Öğrenciye dokunmamız lazım. Öğretmene dokunmamız lazım. Veliye dokunmamız lazım ve öğrencinin çevresine dokunmamız lazım. Yönetimden kasıt ilişki yönetimidir. İlişkiyi yönetmediğiniz zaman sıkıntılar başlar. İlişkileri yöneteceğiniz kişiler veli, öğrenci, öğretmen, diğer çalışanlar, amirler ve çevredir. İdareci, öğretmeni motive edecek, Veli’yi motive edecek. Sıkıntılı anlar olacak elbette. Çünkü hiç birimiz dört dörtlük değiliz. Marifet bu noktada devreye giriyor. İyi idareci, veli ya da öğretmeni eğitime kazandıracak ve sıkıntıları ortadan kaldıracaktır. Yanlış yapanı hemen cezalandırmak yerine yanlışından dönmesine yardımcı olmak için gayret gerekir. İşinizin önemini bilin. Oturduğunuz koltukların hakkını verin. İlişki yönetiminizi iyi kurun. Eğitimde iyiye doğru bir gidiş varken geçen yıl ne yazık ki kötüye gittik. Bunda sonuçta hepimizin payı var. En çok payda eğitim camiamızındır. Eğitim rastgele yapılacak bir iş değil. Eğitim bir disiplin, bir gönül işidir. Bu ülkenin çocuklarına iyi hizmetler sunalım. Çocuklarımızı daha iyi aşamaya getirelim anlayışı ile görev yapalım. Eğitimi verecek öğretmenlerimizi iyi motive etmemiz lazım. Bir okula girdiğimizde idarecinin öğretmenler üzerindeki etkisini görmemiz lazım. Okul ziyaretlerinde bazı okullarda Öğretmenler Odasına girdiğimde Okul Müdürünün öğretmenlerin idare denetimine hâkim olup olmadığını gözlemleyebiliyorum. Bu hemen göze çarpıyor.” dedi.

İşi ciddiye alma dışında bizim başka bir yolumuz yok diyen Vali Tutulmaz şöyle devam etti: “Eğitimciler bu yıl çok ciddi suçlandı. Bunu çözecek olan bizleriz. Eğitimin kalitesini birlikte attıracağız. İlk günden işi sıkı tutun ve disiplini sağlayın. İlk gün belki biraz rahat olabilir ama ikinci gün ders başlamalıdır. Bizim bir günü boşa geçirme gibi bir lüksümüz yok. Dersi iyi anlatmaya gayret edin. Eğer bazı yetersiz durumlar karşılaşılıyorsa öğrencilere, muhakkak kitap okutun. Öğrenci disiplini ilk günden görmeli. Herkes bu okul disiplinli demeli. Öğretmen de aynı şekilde bu disiplini hissetmelidir. Eğitimciler olarak işlerimizi iyi kavramalıyız.  Ciddiyeti kazandıramadığımız her insan, ileride de aynı ciddiyetsizlikle görev yapıyor. Çocuklar artık benmerkezci yetişiyor. Böyle yetişen çocuklar okulda da aynı ilgi ve özeni istiyor. Artık bu noktada bizler yol gösterici olmalıyız. İşini iyi yapan, iyi eğitimli bireyler olduğu sürece ülkemizde güçlü olur.”

Kurallara uyulması konusunda da uyarılarda bulunan Vali Mustafa Tutulmaz: “Okulların çevresinde Belediyelerimiz, Özel İdaremizle birlikte metruk binalara karşı çalışmalar yapıyor. Metruk binalar şuanda suçların olduğu alanlar haline geldi. Velilerimizle iş birliği içinde bu alanları düzenleyelim ve girilemeyecek konuma getirelim. Bir diğer konu okuma alışkanlığı. Geçen yıl okuma ile ilgili epeyce mesafe kat ettik. Kitap okumadan başarının gelmesi mümkün değildir. Çocuklarımızı ezberci mantıktan çıkarmamız lazım. Eğitim seviyesinde bir düşüş yaşandı ama ben inanıyorum ki önümüzdeki 3-4 yıllık süreçte okuma alışkanlığını aynı hızda veya artırarak devam ettirebilirsek ilimiz daha iyi bir başarı seviyesine gelecektir. Küçük yaştaki çocuklarımız istekle değil, sizlerin yönlendirilmesi ile kitap okuyacaklardır. Bu konuda hassas olalım. Disiplinli bir şekilde kitap okumayı devam ettirirsek daha iyi yerlere geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Spor alanında da başarının artması gerektiğine dikkat çeken Vali Tutulmaz konuşmasına şöyle devam etti: “Her okulda beden eğitimi öğretmenimiz var ama spor konusunda ülke olarak sıkıntıdayız. Beden Eğitimi öğretmenlerimiz, öğrencilerinin yeteneklerini geliştirilmesine yönelik daha fazla motive edici davranırlarsa ülke olarak sporda daha başarılı olacağız. Sporculara yapılan harcama birçok alanda yapılan harcamalardan daha fazladır. Bu alanı bizim kendi çocuklarımız doldurmalıdır. Beden eğitimi öğretmenlerimizi daha aktif hale getirelim. Cep telefonları konusunda da yeni bir metot bulalım. Öğrencilerimiz ders saatlerinde cep telefonlarıyla meşgul olmasın. Uygulanabilir bir çözümü birlikte geliştirelim. Bir diğer husus kılık kıyafet. Kılık kıyafet yönetmeliğini uygulamak zorundayız. Bu konuda özenli davranalım. Kurallara aykırı davranmayalım.”

Toplantıda okul servis araçlarıyla ilgili bakanlık talimatını hatırlatan Vali Mustafa Tutulmaz: “Servis güvenliği konusunda ilk günden işinizi sıkı tutun. Bu konuda da taviz vermeyelim. Gereği neyse onu yapın. Servis güvenliğinde tüm paydaşların konuyu titizlikle ele alması gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Eğitim-Öğretim yılının çocuklar ve gençler için huzur ve güven ortamı içerisinde sorunsuz geçirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda, alınacak tedbirler, yapılacak çalışmalar ve eğitim paydaşlarının görev ve sorumlulukları gözden geçirildi.

Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan toplantı, okul idarecilerinin ve muhtarların eğitim alanındaki sorularının giderilmesi hususunda Vali Tutulmaz tarafından ilgililere talimat verilmesiyle sona erdi.