Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde ağır kış şartları, kaloriferli evlerin rahatlığı ve yaşanan hızlı göç nedeniyle boşaltılırken, ilgisizlik nedeniyle de yıkılmaya başladı.rnrnBolvadin'de geçmişte ilçeye turist çekmesi beklenen ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde ağır kış şartları, kaloriferli evlerin rahatlığı ve yaşanan hızlı göç nedeniyle boşaltılırken, ilgisizlik nedeniyle de yıkılmaya başladı. Bolvadin’de geçmişte ilçeye turist çekmesi beklenen tarihi evler, göç ve değişen yaşam tarzları yüzünden boşaltırken, ekonomik nedenlerle restore edilememesi nedeniyle yıkılmaya başladı. İlçede SİT alanı kapsamında 85 ev bulunduğunu belirten Araştırmacı Yazar Dr.Muharrem Bayer, bu evlerden 25’inin kullanıldığını, diğerlerinin ise atıl durumda olduğunu söyledi.
İlçede 109 tarihi çeşmenin de bulunduğunu kaydeden Dr.Bayer, “Bolvadin’deki tarihi evlerin ve çeşmelerin bir ortak sıkıntısı çoğunun tescilli olması ve SİT alanı içinde bulunması.Tescilli ya da SİT alanına dahil edilmiş olan evlerin ve çeşmelerin izinsiz olarak tadilatının yapılması halinde yapanlar hakkında davalar açılıyor. Cezalar veriliyor. Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin alınarak yapılması durumunda ise gerek bürokratik işlemlerin çok olması, gerek tamirat ve tadilat süresinin buna bağlı olarak uzaması ile masrafların katlanması gibi etkenler de birleşince Bolvadin’in tarihi evleri ve çeşmeleri yıkılma ile yüz yüze geliyor” dedi. MÜCAHİT KUZU (İHA)