CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz gündeme dair basın açıklaması yaptı.

Gözden kaçırmayın

İktidar Partisinin Çaresizliği Ortadaİktidar Partisinin Çaresizliği Ortada

CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz gündeme dair basın açıklaması yaptı.


İŞTE O AÇIKLAMA;

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2021 konut satış verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde toplam konut satışları yüzde 11,5 azalırken, yabancı uyruklulara satışlarda yüzde 44 artış oldu. Bununla birlikte ilk 6 ayda yabancıların satın aldığı konut sayısı 20 bin 488 oldu.

İktidar 2013 yılında başlattığı uygulama ile 1 milyon dolar ve üzerinde tutarlarda gayrimenkul satın alan yabancılara TC Vatandaşlığı verilmesini kararlaştırmıştı. 1 milyon dolarlık tutarın yüksek bulunması nedeniyle fazla ilgi görmeyen vatandaşlık karşılığı gayrimenkul satışları, 2018 yılında tutarın 250 bin dolar olarak belirlenip 4’te 1 düşürülmesiyle yabancıların konut alımları da hızlanmaya başladı. Bunun yanı sıra 2015’ten bu yana dolar kuru 3,5 TL'den 8,5 TL'ye çıkarak, TL karşısında yaklaşık yüzde 200 değer kazandı. Euro, 4 TL’den 10 TL düzeyine yaklaşarak yüzde 250 değer kazandı. TL’nin de aynı düzeyde değer kaybetmesi ellerindeki dövizle Türkiye’de hem ev sahibi hem de vatandaş olmayı hedefleyen yabancıların konut alımlarına olan ilgisini artırdı.

Türkiye’deki yüksek enflasyon, buna paralel olarak artan konut fiyatları ve yükselen konut kredisi faizleri Türk vatandaşlarının konut sahibi olmasını zorlaştırırken, gerek büyük şehirlerde gerekse yazlık bölgelerde yabancılar açısından dövizle konut sahibi olmak kolaylaştı. Özellikle döviz birikimlerini gayrimenkulde değerlendirmek isteyen yabancılar açısından birkaç yıl önce 1 milyon dolar ya da euronun TL karşılığı bugün 2-2,5 katına çıkınca, birkaç yıl önce aynı parayla bir konut alabilirken şimdi aynı dövizle iki konut birden satın alma imkânına sahip oldular.

Haziran ayında Türkiye'den en çok konut satın alan ülke vatandaşları arasında Irak’lılar uzun süreden bu yana olduğu gibi ilk sırada yer aldı. Haziran ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 773 konut satın aldı. Irak vatandaşlarını sırasıyla, 683 konut ile İran, 300 konut ile Rusya Federasyonu, 250 konut ile Afganistan ve 192 konut ile Almanya vatandaşları izledi. 2013 yılında başlayan vatandaşlık karşılığı yabancılara konut satışları 8 yılda 220 bin oldu. Diğer yandan Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,1 azalarak 134 bin 731’e gerilerken, Ocak-Haziran dönemi 6 ayda ülke geneli konut satışları toplamı ise geçen yılın ilk yarısına kıyasla yüzde 11,5 azalarak 552 bin 810’a geriledi. Salgın nedeniyle konut satışlarında 16 aydan bu yana beklenen performans yakalanamıyor. Bu da konut stoklarının artmasına ve enflasyonla birlikte konut fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.