Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 12 Eylül döneminde devlete karşı suç işlediği iddiasıyla tutuklanan, ancak daha sonra beraat edenlerin emekli olmak için tutukluluk ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 12 Eylül döneminde devlete karşı suç işlediği iddiasıyla tutuklanan, ancak daha sonra beraat edenlerin emekli olmak için tutukluluk sürelerini borçlanabileceğini bildirdi.

Buna göre, daha sonra dava açarak devletten tazminat alanlar borçlanma bedelini kendileri ödeyecek, tazminat almayanların borçlanma bedelini ise Hazine karşılayacak. Bakan Dinçer, eşbaşkanlığını yürüttüğü Türkiye-Yeni Zelanda Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 8. Dönem Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa’da 12 Eylül ile ilgili ”darbeyi yapanların yargılanamayacağına” ilişkin geçici maddenin kaldırıldığını anımsattı. O dönemde değişik sebeplerle devlete karşı suç işlediği iddiasıyla gözetim altına alınan veya tutuklanan ama sonuç itibariyle suç işlemediği tespit edilen ya da beraat edenlerin mağduriyetlerini giderecek türde bir düzenlemeye gittiklerini anlatan Dinçer, şöyle konuştu: ”Bunlar eğer emekli olmak istiyorlarsa tutuklu kaldıkları süreler için borçlanabilecekler. Şayet o dönemde tutuklu kaldıkları için daha sonra beraat etmeleri sebebiyle devleti mahkemeye vermişler ve devletten bu sebeple tazminat almışlarsa tazminat alanlar primlerini kendileri ödeyecek. Ama tazminat almamışlarsa bunların primini Hazine ödeyecek. Böylece onların tutuklu kaldıkları süre boyunca borçlanma imkanı olacak, böyle bir düzenleme yaptık.” Bu konuda herhangi bir kısıtlama olmadığını vurgulayan Dinçer, bu hakkın, tutukluluk süresi ne kadar ise o kadar geçerli olacağını bildirdi. Konunun Torba Tasarı görüşmelerinde komisyon çalışmaları sırasında gündeme geldiğini dile getiren Dinçer, ”Bu konuda bir çalışma yaptırdım. Adalet Bakanlığından da görüş aldık. Bir önerge hazırlattık ve yeri gelince ilgili kanunda bir önerge ile değişiklik yaptık” dedi. Dinçer, yasal çalışmanın tamamlanmasının ardından, 12 Eylül döneminde tutuklanan ve daha sonra beraat edenlerin, bu haktan yararlanabilmeleri için tutukluluk sürelerini gösteren bir belge ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları gerektiğini ifade etti. Bu durumdakilerin belgelendirebildikleri süreleri emeklilikleri için dikkate alacaklarını anlatan Dinçer, ”Kişi sayısı konusunda bir tespit yapılamadı. O yüzden neye mal olacak onu bilemiyoruz. Ama çok büyük bir maliyet getirmeyeceğini düşünüyoruz. Muhtemelen bu kapsamda kamuoyuna mal olmuş insanlar da çıkacaktır. Tabi aradan çok uzun zaman geçti. Eğer halen emekli olmadılarsa bu tür kişiler de bu fırsattan yararlanarak emekli olabilecekler” diye konuştu. Bakan Dinçer, düzenlemenin 12 Eylül mağdurları ve o dönem ki sıkıyönetim sebebiyle tutuklananlara yönelik olduğunu, bunun dışında başka dönemde ortaya çıkan farklı uygulamaların bu sürece dahi olmadığını söyledi. Dinçer, ”Bu düzenleme sadece 12 Eylül döneminde ve sıkıyönetim tarafından tutuklanan, devlete karşı suç işlediği iddiasıyla mağdur edilenlere yönelik. O dönemde adi suçlardan tutuklanan dahil değil” dedi.