Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'de EYT ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından detaylar belli oldu. 5 maddede açıklanan düzenlemenin şartlarında, 1999 öncesi şartları sağlayanların emekli olacağı ve tartışmalara neden olan yaş sınırının olmayacağı belirtildi. EYT düzenlemesinde yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca insanın beklediği EYT'ye ilişkin yaptığı açıklamaların ardından düzenlemenin detayları belli oldu. Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı EYT'de yaş sınırının olmayacağı belirtildi.

Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl hizmet şartı ve 5000 prim gün sayısının tamamlanması da koşullar arasında yer alıyor.

İşte emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak EYT düzenlemesinde 5 madde:

- 8 Eylül 1999 öncesi şartları sağlayanlar emekli olacak
- EYT yaş sınırı yok
- 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak
- SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak
- Emekli olup çalışanlar için prim teşviki verilecek

ERDOĞAN'DAN EYT TWEETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EYT açıklamasının ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Erdoğan, "Yaş şartı aranmadan yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımızın daha emekli olma hakkına kavuşmasını sağlayan emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenleme ülkemize, milletimize, hak sahiplerine ve ailelerine hayırlı olsun." dedi.

Yaş şartı aranmadan yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımızın daha emekli olma hakkına kavuşmasını sağlayan emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenleme ülkemize, milletimize, hak sahiplerine ve ailelerine hayırlı olsun. pic.twitter.com/ZoXJvRNyxZ

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) December 28, 2022

DÜZENLEMEYİ BEKLEYEN 5,7 MİLYON EYT'Lİ VAR

Daha önce yaklaşık 4 milyon kişiyi kapsadığı belirtilen EYT düzenlemesinde kapsam genişledi. Yeni başvurular ve verilerin toplanarak elektronik ortama taşınması sonrası EYT yasasının 5,7 milyon kişiyi kapsayacağı açıklandı.

EYT'de yaş şartı kaldırıldı. Bugün itibarıyla prim ve sigortalılık süresini tamamlamış 2 milyon 250 bin kişi bulunuyor. Daha açık ifade ile eğer EYT düzenlemesi içerisinde yaş sınırı olmadığı için yasa çıktığı ilk anda emeklilik hakkı elde edecek kişi sayısı bu olacak.

OCAKTA EMEKLİLİK İŞLEMLERİ BAŞLAR

Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan ve emeklilik hakkını kazanacak olan 2 milyon 250 bin kişi ilk etapta Ocak ayında yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber emeklilik işlemlerini başlatacak.

Sigortalılık süresi ve prim şartları tamam olmayanlar bu şartları tamamladıklarında EYT yasasından yararlanacak. Eğer Ocak ayında emeklilik başvurusu yapılırsa ilk maaş hesaplama işlemleri de 1 Şubat itibarıyla olacak.

Örneğin işlemler Nisan ayında biterse; başvuru tarihini takip eden aydan itibaren bütün maaşlar emeklinin hesabına topluca yatacak.

EYT'LİLER EMEKLİ MAAŞI İÇİN BANKA SEÇİMİ YAPACAK

EYT düzenlemesi ilk emeklilik hakkı elde eden vatandaşlar ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-Devlet'ten veya emeklilik işlemleri sırasında SGK'da seçebilecek. Böylece EYT'linin emekli maaşı tercih ettiği bankaya yatırılacak.