CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye’de iktidarın neredeyse her gün değişen akaryakıt fiyatları ve zamların yanında elektrik ve doğalgaza yılbaşından bu yana defalarca zam yaparak faturaların 5-6 kat artmasına yol açtığını söyledi.

Yalçın Görgöz, açıklamasında şunları söyledi:

"Avrupa ülkeleri, sanayi işletmelerinin ve halkının enerji faturalarını hafifletmek ve destek vermek için peş peşe adımlar atıyor. Türkiye’de ise durum farklı! Saray İktidarı, yaklaşan kış öncesinde elektrik ve doğalgaza yüklü zamlar yaparak hem vatandaşını hem de sanayicisini adeta nefes alamaz hale getirdi. 

Avrupa ülkeleri Rusya’nın doğalgazı kesmesiyle, ciddi bir enerji darboğazıyla karşı karşıya kalmalarına rağmen, vatandaşlarının, sanayicilerin ve ticari işletmelerin enerji faturalarını aşağı çekebilmek için devlet destekli sübvansiyon ve fiyat sabitleme uygulamalarını devreye koyuyor.

İngiltere'de hükümet, enerji maliyetlerine ve satış fiyatlarına üst sınır getirdi. Ekim’den geçerli olmak üzere bireysel tüketicilere elektrik ve doğal gaz fiyatlarında uygulanan üst sınır, sanayi ve ticari işletmeler için de geçerli olacak. İngiltere Maliye Bakanlığı, işletmelerin çökmesini engellemek, istihdamı korumak ve enflasyonu sınırlamak için devletin devreye girdiğini duyurdu.

Almanya’da hükümet, dev doğalgaz ithalatçısı ve tedarikçisi Uniper'in hisselerinin yüzde 99’unu, 8 milyar euroya satın alarak bu şirketi kamulaştırdı. Doğalgaz satış fiyatları devlet tarafından sübvanse edilerek düşük fiyattan doğalgaz sağlanacak.

Hollanda'da hükümet enerji faturalarını sübvanse etme kararı aldı. 1 Kasım’dan itibaren, elektrik ve doğal gaz faturaları, geçen yılki ortalama tüketim miktarına kadar Ukrayna savaşı öncesindeki fiyattan düzenlenecek.

Avrupa’daki hükümetlerin attığı bu adımlar, ülkelerinin ekonomisini, sanayisini, işletmeleri ve vatandaşlarını ağır enerji faturalarına karşı korumanın ötesinde, enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklı enflasyon yükselişlerini de engelleme amaçlıdır. Bunun için bütçelerinden ciddi kaynaklar ayırıyorlar.

Türkiye’de ise iktidar neredeyse her gün değişen akaryakıt fiyatları ve zamların yanında elektrik ve doğalgaza yılbaşından bu yana defalarca zam yaparak faturaların 5-6 kat artmasına yol açtı. Milyonlarca aile, kış mevsiminde kira tutarına yaklaşan elektrik ve doğalgaz faturaları yanında beslenme ve barınma sorunuyla karşı karşıya kalacak.

İktidarı enerji faturalarını sübvanse etmek için bütçeden kaynak ayırmaya, elektrik-doğalgaz fiyatlarını 1 Ekim 2022 - 1 Mayıs 2023 tarihleri arasında sabitleyerek oluşacak fiyat farklarını bütçeden karşılamaya ve ülkemizdeki enerji fiyatlarında istikrar ve maliyet düşüşü sağlamak için özelleştirilen elektrik ve doğalgaz dağıtımını bir an evvel kamulaştırması için çağrıda bulunuyoruz. Aksi halde vatandaşın alım gücü azalıp, daha da fakirleşirken, 5 li çete zenginleşmeye devam edecek. "