CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz'ün 8 Mart Dünya Kadınlar günü mesajı.

Gözden kaçırmayın

AkParti Adayından Gövde Gösterisi!AkParti Adayından Gövde Gösterisi!

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz'ün 8 Mart Dünya Kadınlar günü mesajı.


Evet 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günüdür. Hatta 8 Mart emekçi kadınların mücadele günüdür de diyebiliriz. 

8 Mart 1857’de New York’ta tekstil fabrikalarında çalışan 40.000 dokuma işçisi iş koşullarının iyileştirilmesi, günlük 16 saatlik çalışma süresinin 10 saate indirilmesi için greve gider. Eylemin bu denli kitleselleşmesi fabrika sahiplerini korkutur. Bu tür eylemlerin yaygınlaşması ve işçi dayanışmasını engellemek adına patronlar ve kolluk güçleri binlerce kadın işçiyi fabrikaya kilitler ve çıkan yangında 129 işçi hayatını kaybeder. 

Cenaze törenleri yüzbinlerin katılımıyla gerçekleşir. 8 Mart 1908’de yine New York’ta kadınlar oy hakkı ve sendikal hakları için “Ekmek ve Gül” sloganıyla yürürler. 1910’da Kopenhag’da ikinci enternasyonale bağlı kadınların oy hakkı, antiemperyalizm ve eşitlik çalışmaları ana gündemli Sosyalist Kadınlar Konferansı toplanır. Alman Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin’in 8 Mart’ın, 1857’de hayatını kaybeden kadın işçiler anısına “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılması önerisi oy birliği ile kabul edilir. 

Görüldüğü gibi bu önemli gün, çiçek, alışveriş, hediye gibi metaya indirgenen “kadınlar günü” nün doğuşunda başrolde emek ve bu mücadelede insanca bir yaşam, eşitlikçi bir düzen talebiyle hayatlarını kaybeden emekçi kadınlar vardır. 

Türkiye’de de 1921 yıkımdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. 1980 darbesinden sonra 1984 yılına kadar kaldırılmış, sonra adından “emekçi” çıkartılmış, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya devam etmiştir. 

Emekçi kadınlara ve tüm kadınlara saygılarımla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum.