YABAN HAYVANLARINA TAHIL BIRAKILDI
Afyonkarahisar’daki kış şartları nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü tarafından yaban hayvanlarının aç kalmaması için doğaya bin kilo tahıl bırakıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, yaban hayatı kaynaklarının ve bu kaynakların barındırdığı biyolojik çeşitliliğin korunması, geliştirilmesi, milli ekonomiye kazandırılması ve sürdürülebilir şekilde gelecek nesillere intikalinin titiz bir şekilde yürütüldüğü belirtildi. Afyonkarahisar’daki kar yağışı ve bir süredir devam eden soğuk hava şartları nedeniyle yaban hayvanlarının yaşam ortamlarının tamamen karla kaplandığı ve olumsuz
etkilendiği ifade edilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Karların, hayvanların yemlenme bölgelerini kapatması ve soğuk hava koşullarının devam etmesi suların donmasına; dolayısıyla yaban hayvanlarının aç ve susuz kalmalarına bu nedenle de yaşamlarını yitirmelerine neden olmaktadır. Hava şartları nedeniyle yaşanan bölgesel hareketliliğin istenmeyen sonuçlarından en önemlisi; arazide tek kuru alan olarak kalan ve ulaşım için özellikle karsızlaştırılan kara yollarının kuş ve akabinde kuşları avlayan diğer
hayvanlarca aniden işgal edilmesidir. Bu durum yolda seyir halindeyken canlıları göremeyen veya canlıları son anda fark eden sürücülerin kaza yapmasına ve hatta canlarını kaybetmelerine sebep olacağı gibi yollara konan ve kaçamayan yaban hayvanlarının yaşamlarını yitirmesine de neden olmaktadır.”
Yaban hayvanlarının aç kalmaması için yaklaşık olarak bin kilogram arpa, buğday ve mısır dağıtımı yapıldığına yer verilen açıklamada, şöyle denildi: “Hava şartlarının olumsuz şekilde devam etmesi halinde müdürlüğümüzce yemleme çalışmalarına devam edilecektir. Ayrıca, halkımızca da özellikle şehir ortamında yiyecek bulamayan kuşlar ve sokak hayvanlarına destek olmak için evimizde oluşan artık ekmek, yiyecek artıkları veya arpa buğday gibi dane yemlerin balkonlara ve kapı önlerine bırakılması uygun olacaktır.”