AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Zefer Müzesi ile ilgili iddialara cevap verdi.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine GökçeAfyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine Gökçe

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Zefer Müzesi ile ilgili iddialara cevap verdi.

Eroğlu "Afyonkarahisar’da kurtuluşun simgesi Zafer Müzesini gözümüz gibi koruyoruz, 
Zafer Müzesini ihya edecek projeleri bizzat takip ettim" dedi.

İşte Veysel Eroğlu'nun açıklamaları:



"Mazisi zaferlerle dolu olan büyük Türk Milletinin tarih boyunca yaşadığı büyük zaferlerden birisi de hiç şüphesiz Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesidir. Silahı, mühimmatı kalmamış olan bir neslin, iman gücü ile kazandığı büyük zaferin adıdır, İstiklal Harbi.

İstiklal Harbi denildiğinde akla ilk gelen yer zaferin kazanıldığı topraklar olan memleketim Afyonkarahisar’dır. Şanlı Ordumuz 25 Ağustos’u 26 Ağustos’a bağlayan gece Şuhut’tan hareketle Zafer Yolunu takiben Kocatepe’ye yürümüş ve 26 Ağustos 1922 günü sabah ezanıyla birlikte büyük taarruz başlatılmıştı. Şanlı Ordumuz aynı gün Kocatepe’den Sinanpaşa Ovasına inmiş ve Büyük Kaleciktepe’den Çiğiltepe’ye kadar olan 15 km’lik bir bölge düşman işgalinden kurtarılmıştır. 27 Ağustos günü de ordumuz Afyonkarahisar’ı düşman işgalinden kurtarmıştır.

Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı, Afyonkarahisar'da şu anki Zafer Müzesine taşınmıştır. Zafer Müzesi, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı ve taarruz emrinin verildiği yer olması bakımından son derece önemlidir. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve silah arkadaşları, şanlı zaferimizde karargâh olarak kullandıkları Zafer Müzesinde taarruz için gerekli planları yapmışlardır. 28 Ağustos’tan itibaren büyük mücadele başlamış ve Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi kazanılmıştır. Neticede 9 Eylül günü Yunan Birlikleri İzmir’den denize dökülerek büyük zafer neticelenmiştir.

Zafer Müzesini İhya Edecek Projeleri Bizzat Takip Ettim…

Tarihimizde önemli yeri olan Zafer Müzesi, 1913-1914 yıllarında Hükümet Konağı ve Belediye Hizmet Binası olarak kullanılmak üzere o dönemin Belediye Reisi Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından yaptırılmıştır. 1930’lu yıllara kadar Belediye Binası olarak değerlendirilen bina, 1985 yılına kadar farklı maksatlarla kullanılmıştır. 1985 yılında Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğüne tahsis edilmiştir. 26 Ağustos 1995 tarihinde ise Zafer Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Orman ve Su İşleri Bakanı olduğum dönemde Zafer Müzesi ile bizzat ilgilendim. Müze ile alakalı restorasyon projelerinin hazırlanması talimatını da vermiştim. Ardından restorasyon projesinin hazırlanması için röleve, güçlendirme projesi, restorasyon ve restitüsyon projelerinin hazırlanması için ihale işlemleri tamamlanmıştı. Ancak daha sonra müzede depreme karşı bazı güçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiği anlaşılınca söz konusu bu restorasyon projelerinin tekrar revize edilmesi gerekmiştir. Bu sebeple revize projelerin hazırlanması için tekrar ihale işlemleri başlatılmış ve projeler hazırlanarak Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararıyla onaylanmıştır. Söz konusu bu restorasyon projesi çerçevesinde Zafer Müzesi önce depreme karşı dayanıklı hale getirilecek ardından da restore edilerek daha görkemli bir hale getirilecektir.

Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Afyonkarahisar çok büyüdü ve güzelleşti her şehrin bir meydanı olması gerekir, bu yüzden Zafer Müzesinin yanında bulunan eski Valilik Binasını yıkarak meydanı oluşturunuz.” talimatı ile bu alan genişletilmiş ve Afyonkarahisar Belediyemiz tarafından çok güzel bir “Zafer Meydanı” hayata geçirilmiştir. Valilik Binası ise tarihi eski Belediye Binasının çok güzel bir şekilde ihya edilmesiyle bu binaya taşınmıştır.

Zafer Müzesi, Afyonkarahisar’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun bir simgesi haline gelmiştir. Zafer Müzesi, bundan önce olduğu gibi yine müze olarak kalacak ve yapacağımız tanıtım çalışmalarıyla hem Afyonkarahisarlı hemşehrilerimize hem de ülkemizin dört bir yanından gelen, tarihini araştıran ziyaretçilere hizmet edecektir. Müzenin başka bir maksatla kullanılması asla söz konusu değildir.



Doğa Koruma ve Milli Parklar Alanında Afyonkarahisar’ımıza
Muazzam Yatırımlar Yaptık…


Şehit kanlarıyla yoğrulmuş Afyonkarahisar, İstiklal Harbinde, istiklalimizin ve istikbalimizin kazanıldığı topraklar olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizin istikbalini belirleyen en önemli askeri harekâta ev sahipliği yapan ilimizin bu özelliğinin yanında aynı zamanda sahip olduğu tabii zenginlikleri sebebiyle Doğa Koruma ve Milli Parklar alanında pek çok çalışma ve yatırıma ev sahipliği yapmaktadır.

Bakanlığım döneminde, 2011 yılında Afyonkarahisar’a Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğünü kurduk. Bölge Müdürlüğünün kurulmasıyla birlikte Afyonkarahisar’da milli parklar alanında pek çok yatırım ve çalışmalar gerçekleştirdik. Ayrıca Eskişehir, Kütahya, Denizli ve Uşak illeri de Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğüne bağlıdır. Hizmetlerin daha iyi ve zamanında verilebilmesi için Bölge Müdürlüğümüze yeni ve modern bir hizmet binası kazandırdık.

İstiklal Harbimizin kazanılmasında önemli bir dönüm noktası olan Şuhut ilçemizde bulunan “Büyük Taarruz Karargâhını” da restore ederek ve civarını istimlak ederek güzel bir çevre düzenlemesi yaparak ziyaretçilerin hizmetine sunduk. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları karargâhı, 24 Ağustos’ta Akşehir’den Şuhut’ta bulunan Hacı Veli’nin konağına taşımışlardır. İlk ateşin yakıldığı ve planların hazırlandığı Büyük Taarruz Karargâhını Bakanlığım döneminde restore ederek ziyarete açtık.

Bakanlığım döneminde, milli park içerisindeki bütün şehitlikleri ihya ettik. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Abidesi çevre düzenlemesini gerçekleştirdik. Kocatepe Mevkiine üç boyutlu kabartma harita ve üç boyutlu asker figürü, bilgilendirme levhaları, abideler ve kitabe yapılmıştır. Kocatepe’ye Rölyef yaptırılmış, Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliğine aydınlatması gerçekleştirilmiştir. Milli Park içerisinde; Çiğiltepe, Tınaztepe, Kurtkayası Tepe ve Kara Tepede bulunan siperlerin ihya çalışmaları tamamlanmıştır.

Giresunlular Şehitliğinin bulunduğu alan, Milli Park sınırlarına dâhil edilmiştir. Giresunlular Şehitliğine giriş takı, çevre düzenlemesi ve bekçi evi yapılmış, içmesuyu getirilmiştir.

26 Ağustos Tabiat Parkını Kazandırdık…

Daha önce bir çöplük durumunda olan alanı, Bakanlığım döneminde 26 Ağustos Tabiat Parkı olarak ilan ettik. Büyük yatırımlar ile bu alanı özellikle vatandaşlarımızın şehir stresinden uzaklaşacakları, aileleriyle birlikte hoşça vakit geçirecekleri bir alan haline getirdik. Tabiat Parkı içerisine Büyük Taarruzu ve istiklalimizi konu alan panoramik “İstiklal Tanıtım Merkezi” inşa ettik. Çevre düzenleme ve peyzaj uygulamalarını yaptık. Bu muazzam alan her vatandaşımızın mutlaka görmesi gereken bir yerdir.

Şehitliklerimizin Yollarını Yaptık…

Şehitliklerimizin yollarını en güzel şekilde yaptık. Başkomutan Tarihi Milli Park Sınırları içerisinde bulunan Ataköy’den Kocatepe’ye, Kocatepe’den Şuhut ilçesine kadar olan 34 km’lik Zafer Yoluna sıcak asfalt döşenmiştir. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğinin 10 km’lik yoluna kilit parke taşı döşenmiştir.

Kocatepe-Tınaztepe ve Kocatepe-Serban arasındaki yollara malzeme serme ve yol düzenleme çalışması yapılmıştır. Kocatepe-Serban arası 16 km‘lik yola kilitli parke taşı döşenmiştir.

Sinanpaşa ilçesinden Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğine giden yolun ve Ahmetpaşa karayolundan Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliğine giden yolun kilit parke taşı döşemesi yapılmıştır. Aynı şekilde Akharım ile Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği arasındaki 6 km’lik yolun yapımı tamamlanmıştır. İscehisar - Giresunlular Şehitliği arası yol yapılmıştır.

Gerçekleştirdiğimiz yatırımların yanında özellikle her yıl yaptığımız faaliyet ve programlarla şehitlerimizi her daim hatırlıyoruz. Özellikle Zafer Haftasında yaptığımız programlara, her geçen yıl katılım katlanarak artmaktadır.

Kahraman ordumuz, 25 Ağustos 1922 Cuma günü akşamında, Şuhut’tan Kocatepe’ye yürüdüğü yolu, her yıl binlerce vatandaşımızın katılımı ile birlikte yürüyoruz. Salgın yüzünden 2020 yılında Şuhut’tan Kocatepe’ye Zafer Yürüyüşünü gerçekleştirmemenin üzüntüsünü yaşadık. Bu salgın inşallah Zafer Haftasına kadar sona erer ve Zafer Yürüyüşü yapma mutluluğunu yaşarız.

Şehit kanlarıyla yoğrulmuş bu topraklarda yatan her şehidimizin aziz hatırasını yaşatmak için ne gerekiyorsa yaptık ve bundan sonra da yapacağız. Tarihi yapılarımızı gözümüz gibi koruduk ve korumaya devam edeceğiz."