Önceki Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı, Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanı, Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel EROĞLU'nun "19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" münasebetiyle yapmış olduğu basın açıklaması 

Bugün; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklal Harbimizi başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 103. sene-i devriyesini kutluyoruz.

30 Nisan 1919 tarihinde Sultan Vahdeddin tarafından Mustafa Kemal Paşa; Samsun ve çevre vilayetler için Dokuzuncu Ordu Müfettişliği ’ne tayin edilmiştir.
Sultan Vahdettin’in Mustafa Kemal Paşa’yı bu görevle vazifelendirmesi;
Mondros Mütarekesi’nin güvenlik gerekçeleri ile müttefiklerin memleketin herhangi bir yerini işgal hakkı tanıyan 7. Maddesine göre işgal girişimlerinin olmasının engellenmesi gayesini taşımaktadır. Sultan Vahdettin yeri geldiğinde Mustafa Kemal Paşa’nın emrindeki güçlerden de istifade etmeyi ve müttefiklerle yapılacak barış görüşmelerinde arkasında bu gücün varlığını hissettirmeyi gaye edinmiştir.

Bu minvalde Gazi Mustafa Kemal Atatürk 16 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Gemisiyle yola çıkarak İstiklal Harbimizin fiili başlangıcı olan 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ulaşmıştır.
İstiklal Harbimizin başlangıcını simgeleyen 19 Mayıs 1919’da aziz milletimiz, kendi özgür iradesine, istiklal ve istikbaline her şartta sahip çıkacağını bütün dünyaya ilan etmiştir.
Mustafa Kemal’in liderliğinde Samsun’da yakılan istiklal meşalesi Amasya, Sivas ve Erzurum’dan geçerek elden ele, dilden dile bütün vatan sathına yayılmıştır.
Hür ve müreffeh yarınlara yürüyüşümüzün başlangıcı olan 19 Mayıs,
aziz milletimizin hürriyetinden vazgeçmeyeceğini, hiçbir şartta himaye altına girmeyeceğini, milli iradesine sahip çıkacağını bütün dünyaya gösterdiği gündür.

İstikbal mücadelemiz boyunca; tarihe gömülmek istenen şanlı milletimiz her türlü zorluğa göğüs, germiş canı pahasına vatanına ve bayrağına yönelen tehditleri bertaraf etmiştir.
Samsun’da yakılan istiklal meşalesi, milletimiz için bağımsızlığın müjdecisi olmuş; birlik ve beraberlik içerisinde, azim, cesaret, kararlılık ve inançla verilen o eşsiz mücadele, bilahare Cumhuriyetimizin kuruluşuyla taçlanmıştır.


Umudumuz, Geleceğimiz Sevgili Gençler;
Geçmişimizden aldığımız güç ve ilhamla 2023, 2051, 2071 ve hatta 2099 hedeflerimize ilerlerken en büyük güvencemiz sizlersiniz.
Bu aziz vatanın ecdadımızdan bizlere emanet olduğunun idraki içinde, tarihimize ve değerlerimize sadakatle sahip çıkarak, ülkemizi hep birlikte daha huzurlu günlere taşımanın gayreti içinde olacağınıza inanıyorum.
Samsun’da yakılan meşaleyi bugün de aynı kararlılık ve gururla taşıyan siz gençlerimiz; ülkemizin ilerlemesinin, gelişmesinin en büyük güvencesisiniz.
Ülkemizi yeni ufuklara sizin fikirleriniz, sizin buluşlarınız, sizin düşünceleriniz, sizin azim ve kararlılığınız taşıyacak.
Bu düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde yer alan bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla yad ediyor, başta gençlerimizin olmak üzere bütün vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum.