Defterdar. V. Murat Toy daha önce vergi borcu yapılandırma hakkından faydalanmış olup yapılandırma taksitlerini yatıramamış olanlar için yeni sağlanan kolaylıklar hakkında bir basın toplantısı yaptı.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..

Defterdar. V. Murat Toy daha önce vergi borcu yapılandırma hakkından faydalanmış olup yapılandırma taksitlerini yatıramamış olanlar için yeni sağlanan kolaylıklar hakkında bir basın toplantısı yaptı.

Afyonkarahisar Defterdarlık toplantı salonunda yapılan basın toplantısına Defterdar. V. Murat Toy’un yanı sıra Kocatepe  VD. Müdürü Tuncay İlhan, Tınaztepe VD. Müdürü Eyüp Çifçi, Gelir Müdür V. Ali Keskin, ATSO Yönetim kurulu üyesi Hayrettin Güzbey ile ESOB Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Uzun katıldı.

30 Kasım 2018 olarak açıklanmıştı

Yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan Defterdar Toy;”Bilindiği üzere Vergi ve bazı alacakların yeniden yapılandırılması hakkında 7143 sayılı kanun 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. 7143 sayılı kanuna göre; Kanundaki son başvuru süresi: 31.Temmuz 2018 olup Uzatılmış başvuru süresi             : 27.Ağustos 2018 ve İlk taksit ödeme süresi; 01 Ekim 2018. İlk taksit uzatılmış süre: 15. Ekim 2018,İkinci taksit ödeme süresi: 30 Kasım 2018 olarak açıklanmıştı” dedi.

7143 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmaya devam edebileceklerdir

“Bu defa 28 aralık 2018 tarih ve 30639 sayılı resmi gazetede yayınlanan 7159 sayılı kanun ile 7143 sayılı Kanun hükümleri kapsamında taksitlendirme ve borçların yeniden vadelendirilmesi amacıyla yapılandırma başvurusunda bulunduğu hâlde süresinde ödeme yapamayan mükelleflerimiz için yeni bir imkân getirilmiştir” Defterdar Toy;”7143 sayılı yasa kapsamında yapılan taksitlendirmeleri ihlal eden mükelleflerimiz, ihlale neden olan tutarları, 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar,(28 Şubat 2019) ödemenin yapılması gereken tarihten ödeme tarihine kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan gecikme zammı oranı ile birlikte (her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 2) ödemeleri halinde 7143 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmaya devam edebileceklerdir” dedi.

Vatandaşlarımız için önemli bir fırsat

Defterdar Toy; “Ayrıca matrah ve/veya vergi artırımında bulunduğu hâlde tahakkuk eden vergileri süresinde ödemeyerek yasanın sunmuş olduğu imkânlardan yararlanma hakkını kaybetmiş olanlar, ihlale neden olan tutarları 28.2.2019 tarihine kadar,  geç ödeme zammı ile birlikte ödemeleri, ödeme süresi gelmemiş taksitleri ise Kanunda öngörülen şekilde tamamen ödemeleri hâlinde matrah artırımı hükümlerinden yararlanabileceklerdir. Düzenleme hükümlerinden 31.07.2018 (27.08.2018) tarihine kadar yapılandırma ve matrah artırımı başvurusunda bulunmuş ancak ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal eden borçlular yararlanabilecektir” diye ifade etti.

Borçlulara yeni bir başvuru hakkı

Bu kanun  ile Başvuru tarihinden sonra ortaya çıkan veya daha önce unutulan borçlar için yeniden bir yapılandırma imkânı getirilmediği gibi herhangi bir başvuruda bulunmamış olan borçlulara yeni bir başvuru hakkı da tanınmamaktadır” diyen Toy;” 7143 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinin on üçüncü fıkrası hükümleri hariç olmak üzere bu Kanun kapsamında 2018 yılı Aralık ve 2019 yılı Ocak ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri de 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar uzatılmıştır” dedi.

2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar

Toy” Bu durumda taksitlendirilen borçlar için Dördüncü Taksitin son ödeme günü 31 Mart 2019 olacak, diğer taksitlerde buna göre ödenecektir. Ancak bu kapsamda yapılacak ödemeler için Kanunun 9'uncu maddesinin muhtelif bentlerinde yer alan hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit/ ilk iki taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmayacağına yönelik hükümleri uygulanmayacaktır. Sonuç olarak yeniden yapılandırma için başvurduğu halde ilk 2 taksidi ödemediği için yapılandırması bozulan mükelleflerimiz; 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar, ihlale uğrayan taksit miktarlarını, ödemeleri gerektiği tarihten ödeme tarihine kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasında belirlenen (aylık %2) geç ödeme zammı ile birlikte, ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlanabileceklerdir” diye ifade etti