Vali Mustafa Tutulmaz ilçe ziyaretleri kapsamında Sandıklı ilçesinde merkez mahalle ve köy muhtarları ile toplantıda bir araya geldi.

 

Toplantıda Sandıklı Kaymakamı Eflatun Can Tortop, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Oyur ve ilçe müdürleri de hazır bulundu.

Toplantıda öncelikle mahalli idareler seçimleri değerlendirildi. Vali Tutulmaz, Muhtarlık müessesi ve görevleri, kolluk birimleriyle işbirliği, taleplerde hiyerarşik silsilenin takibi, istek ve taleplerde fayda ve maliyet analizi, kamu görevlileriyle işbirliği ve denetim, kamu yatırımlarının takip ve analizi, düğünlerde silah atılması konuları hakkında muhtarlara bilgiler verdi.

Sorunlara Hızlı Çözümler Buluyoruz

Toplantıda konuşan ve yılda bir kez muhtarlarla bir araya geldiğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Muhtarlarımızın problemlerini not ediyoruz. Hemen müdahale edeceğimizi burada çözüyoruz, çözemediklerimizi de daha sonra çözmek üzere girişimlerde bulunuyoruz. Bugün ki toplantının bir önemi daha var geçtiğimiz aylarda yerel seçimler oldu. Muhtarlarımızın önemli bir kısmı değişti. Sandıklı’daki yeni muhtarlarımızla bu şekilde tanışmış oluyoruz. Muhtarlıkla ilgili bazı konularda kendilerine tavsiyelerimiz oluyor ve bu toplantıyı da bu şekilde tamamlamış oluyoruz” dedi.

Muhtarlık Seçimleri Riskli Seçimler

Muhtarları tebrik eden Vali Mustafa Tutulmaz: “Değerli arkadaşlar yeni bir seçimden çıktınız öncelikle hepinizi tebrik ediyorum. Sandığa girmek kolay ama sandıktan başarılı bir şekilde çıkması zor hele muhtarlık seçimleri bu dönem çok daha fazla rekabet içerisinde oldu. Bu dönemde ülkemizin çok değişik bölgelerinde muhtarlık seçimleri çok ön plana çıktı. Bizim ilimizde şükür ki olumsuz durum gerçekleşmedi. Ben öncelikle ilimizin bu demokratik hassasiyetini ve karşılıklı hoşgörüsünü tebrik ediyorum. Bizim aslında risk analizimizde muhtar seçimleri üst seviyedeydi ama şükür beklediğimiz şekilde bir sıkıntı olmadı. Bu anlamda siz kazanan muhtarları ve diğer rakiplerinizi tebrik ediyorum” diye konuştu.

Muhtarlık İki Yönlü Sorumluluğu Olan Bir Görev

Muhtarlığın hem vatandaşlara hem de kamuya bakan iki farklı yönü olduğuna değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Muhtarlık kadimden beri olan bir görev. Çok yönlü bir hizmet sunulabilen bir yönüyle bakıldığında devlet memuru gibi devletin görevlisi bir yönüyle bakıldığında vatandaşın seçtiği, vatandaşın elçiliğini yapan kişi konumunda. Tarihten bu yana da geldiği için ayrı bir ağırlığı vardır. Bundan sonra da sizlere bu bilinçle hareket etme görevi düşüyor. Çünkü bir taraftan vatandaşlarımızın problemlerini, köyünüzün problemlerini, yaşadığınız yerin problemlerini, kamu kurum ve kuruluşlarına aktaracaksınız bir taraftan da kamunun, Kaymakamlığın, Jandarmanın, Milli Eğitimin veya diğer kamu kurum ve kuruluşların taleplerini yapmak üzere köyünüze veya mahallenize götüreceksiniz. Dolayısıyla iki yönlü görevi olan meslek veya görev tanımında bulunuyorsunuz. Bunun sorumluluğu içerisinde olmanız gerekir. Seçimler bitti. Seçimlerde büyük bir rekabet vardı. Bu rekabeti, artık seçim mazbatasını aldığınız günden itibaren bir kenara bırakacaksınız. Bundan sonra o köyün veya mahallenin tamamını kucaklayacak şekilde davranacaksınız. Eğer bu şekilde yapmadığınız zaman orada başka sıkıntılar beraberinde gelir” ifadelerini kullandı.

Muhakkak Herkesi Kucaklayın

Muhtarlara, size oy veren vermeyen herkesi kucaklamak zorundasınız diyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Eğer bunu yapmazsanız orada huzursuzluk olur. Huzursuzluk olduğunda da ilk başı ağrıyacak olan muhtarlardır. Çünkü dışarıya karşı bilgi ve hesap verme durumu olacaktır. Bu nedenle köylerde ve mahallelerde bir sıkıntı olduğunda hesap verecek olan kişi öncelikle muhtarlar yani sizlersiniz. Muhakkak herkesi kucaklayın. Herkesi kucaklarken size oy verenle karşınızda olana aynı muameleyi gösterin. Bunu yaptığınız zaman hem köyünüzde, mahallenizde huzurunuz olur hem de devlet kademesinde buralarda işiniz daha sağlıklı yürür” şeklinde konuştu.

Taleplerde Hiyerarşik Silsileyi Takip Edin

Muhtarlara öenerlerde de bulunan Vali Mustafa Tutulmaz: “Köylerimizin ihtiyaçları var. Muhakkak bunları yerine getirirken öncelikle ilçe müdürlerimizle bu konuyu istişare edin, sonra Kaymakamımızla istişare edin buralardan çözüm bulunamıyorsa İl Müdürlerimizle bu konuyu görüşün. Yine oralardan da çözüm bulunamıyorsanız konuyu bana kadar getirebilirsiniz. Onun için usulü çerçevesinde öncelikle ilçeden başlayarak işlerinizi takip etmeye başlayın ki işleriniz daha seri olsun” dedi.

Kamu Yatırımlarını Takip Edin

Yatırımların takip edilmesi talimatını veren Vali Mustafa Tutulmaz şunları söyledi: “Bir diğer husus arkadaşlar ilçelerdeki kamu yatırımlarını yakından takip edin. Köylerinizde kamu yatırımı yapılırken; yol, sosyal alanlar ve kamu binaları gibi yatırımları gözlemleyin yanlış yapılıyorsa öncelikle bir uyarın. Eğer çözüm bulunmuyorsa hemen İlçe Müdürlerimize, Kaymakamımıza durumu anlatın ki yanlışlık olursa bile işin başında düzeltilsin. Sonuçta kaybeden ülkemiz oluyor, o belde oluyor, mahalle oluyor. Onun için bu konuda biraz hassas olalım. Şimdi okullar bitiyor ama önümüzdeki dönem yine okullar açılacak servisler önemli, servislerin hukuka ve mevzuata uygun olup olmadığı yönünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle iş birliği içerisinde kontrollerini yapın. Uygun koşullarda kimseyi kırmadan veya olumsuz bir durum olmayacak şekilde denetim mekanizmasını işletmeniz lazım.”

Gece Gündüz Bu İşin Takibini Yapacağız

Düğünlerde ve eğlencelerde silah sıkma konusu üzerinde önemle duran ve bu konuda hassas olunmasını isteyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Maalesef ilimizde yaygın her geçen gün bir daha azaltıyoruz ama hala düğünlerde buna yönelik çalışmalar var. Her geçen gün azaltıyoruz ama hala düğünlerde buna yönelik eğilimler var. Türkiye´nin birçok yerinde haberlerde izliyorsunuz can kayıpları ve yaralanmalar oluyor. Biz bu durumu ilimizde azaltacağız ve nihai olarak da bitireceğiz ve kararlıyız. Geçen yıl bu şekilde silah kullananların ve hatta kurusıkı kullandık diyenlerin dahi silah ruhsatını iptal ediyoruz. Geçen sene iptal etiğimiz ruhsat sayısı 200 dür. Kim olursa olsun muhtarlarımızdan bu işlere karışan olursa onlarında silah ruhsatları gider. Bu konuda jandarmaya kesin talimatımız var gece gündüz bu işi takip edecekler. Merkezde de emniyetten ekipler bu işi takip edecekler silahın rastgele kullanılmasına müsaade edilmeyecekler” diye konuştu.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından muhtarlar sırayla söz alarak istek, talep ve önerilesilerini dile getirdi.