Gözden kaçırmayın

Jandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit OlduJandarma Uzman Çavuş Trajik Kazada Şehit Oldu

 

 

2023 Vizyonu Eğitim anlayışının temel felsefe ve politikaları doğrultusunda Sinanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2019-2023 yılları arasında tüm okullarda uygulanması amacıyla “Proje 23 Hedef 2023” adıyla bir proje çalışması hayata geçiriliyor.

 

Okullarda yaşanan tüm sıkıntılardan hareketle hazırlanan “Proje 23 Hedef 2023” projesi kapsamında değerler eğitimi, kültür, sanat, sağlık, spor, doğa, tarih, edebiyat, müzik, resim, teknoloji, turizm ve rehberlik gibi başlıkları altında 23 etkinlik başlığıyla eğitimler verilecek.

 

Projenin tanıtımı için Sinanpaşa ilçesinde düzenlenen programı Vali Mustafa Tutulmaz, Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı, Belediye Başkanı Erdal Karaman, İlçe Milli eğitim Müdürü Sadık Avcı, öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla yapıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Avcı ve Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı projeyi tanıtan ve proje hakkında görüşlerini içeren birer konuşma yaptı.

 

Eğitimli Toplumlar İnsanına Değer Katar

 

Daha sonra söz alan ve projenin uygulanmasından çok mutlu olduğunu dile getiren Vali Mustafa Tutulmaz: “23 proje ile 2023’e giden yolda Sinanpaşa ilçemiz bizde bu yolda varız diyor. Biz eğitimimize katkı sağlayacak projelerle gündemde olmak istiyoruz diyor. Bunun bir sonucu olarak ta 23 proje bugün start alıyor. Bu projeden çok mutlu olduğumu tekrar etmek isterim. Toplumların, kurumların, tek tek ailelerin insanın olduğu her yerde insanın kaliteli olması oraya artı değer katar. Kalite kendiliğinden gelmez. Eğer öyle olsaydı dünyanın bütün toplumları en üst düzeyde olurdu. Dünyanın bütün toplumları en üst düzeyde değil. Akademik, ekonomik, üretim, toplumsal ilişkiler, insani ilişkiler açısında baktığımızda birçok insan, çok sayıda toplum var ama hepsi birbirinden farklı. İşte bu farklılığı ortaya çıkaran, iyi ile kötüyü ayırt eden husus eğitimdir. Eğitimli toplumlar insanına değer katar. Değerli insanı olan toplumlarda daha gelişmiş, daha müreffeh, toplumda, dünyada daha etkili olan insanlardır. Bu sebeple bizler eğitime daha fazla değer vermek durumundayız” dedi.

 

Eğitimi Farklı Yönlerle Beslemeliyiz

 

Rutin müfredat yerine müfredata artı değer katacak farklı yöntemlerin olması gerektiğine değinen Vali Mustafa tutulmaz: “Sıradan, rutin müfredat içerisinde kalmamalıyız. Eğitimi farklı yönlerle beslemeliyiz. İşte b u proje bunun bir göstergesi. Eğitim müfredatımız var. Ancak bu müfredat yetmiyor. Bizim bunun

üzerine farklı şeyler koymamız lakım. Bunun en güzel örneğini İhsaniye ilçemizde gördük. Eğitimde 3 adım projesi adı altında Kaymakamlık öncülüğünde proje başlatıldı ve çok güzel geri dönüşlerini alıyoruz. Bu proje sadece akamdık başarıya odaklanmış bir proje değil. İnsanların yeteneklerinin de geliştirilmesine imkân sağlıyor. Birçok öğrencimiz Türkiye genelindeki yarışmalarda derece elde etti. İlde spor, müzik, resim gibi çok sayıda müsabakada dereceleri alt üst ettiler. Üstelik bu öğrenciler ilçede. İl merkezinde çok sayıda okul var. İmkânları da elverişli. Aslında müfredat aynı ama üzerine farklılıklar konulduğunda çocuğun yetenekleri ve başarısı artıyor. Bu sebeple bu projeleri çok çok önemsiyorum. Bu tür projelerin her zaman arkasındayım. Her etkinliğine de koşa koşa gelmeye hazırım” dedi.

 

Ailenin İlgili Olduğu Öğrenciler Akademik Başarıda Ön Plandadır

 

Eğitimdeki başarının en önemli sacayağının aile olduğunu vurgulayan ve ailenin ilgisinin çocuğun eğitimdeki başarınsın etkilediğini belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “Her projenin kendine yönelik bir katkısı mutlaka var. Yeter ki projelere sahip çakalım ve gerçekten inanarak yapalım. Bizim İhsaniye ilçemiz genel olarak baktığımızda geri kalmış ilçelerden aslında ama son iki yılda elde edilen başarılar beni son derece mutlu etti. 2 yıl sonra Sinanpaşa’da da çok iyi örnekler olacağını ben şimdiden görüyorum. 23 etkinlikte çok güzel konular ele alınmış. Bunlardan en önemlisi aile. Ailenin içinde olmadığı hiçbir proje ya da eğitim faaliyeti istediğimiz şekilde başarıya ulaşmıyor. Bazı iyi örnekler elbette vardır ama çok az sayıdadır. Ailenin ilgili olduğu öğrenciler akademik başarıda daha fazla ön plandadır. Çevremize baktığımızda memur çocukları genelde okur. Çok zengin olduklarında mı elbette hayır. Onlarda diğer çocuklar gibi aslında ama farkı aile ilgili. Aile okuma dışında farklı yol göstermiyor. Çocukta bu şekilde motive oluyor. Veli öğretmenle konuşuyor, takip ediyor. Çocuk bunu hissettiğinde eğitime bakışı değişiyor. Aileleri daha fazla okulla işbirliği içerisinde tutmalıyız. Her çocuk akademik başarıda iyi olmayabilir. O çocukları da toplumda bir şekilde bir yere getirebilmeliyiz” diye konuştu.

 

Güçlü Ülke Olacaksak Akademik Ve Değerler Eğitiminde Başarılı Olmalıyız

 

Nüfusun azaldığına ve insan kaynağının verimli kullanılmasının gerekliliğine dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Verimli olmanın yolu da eğitimden geçiyor. Bunun başka hiçbir yolu yok. Dünyada hiçbir ülke eğitim olmadan insan kaynağını verimli hale getirememiştir. Değerler eğitimi de önemlidir. Normal eğitimle başarı çok zor. Değerler eğitimi toplumları ayakta tutar. İngiltere bunun bir örneğidir. O kadar saçma kurallar vardır ki ama sonuna kadar sahip çıkarlar. Neden? Çünkü İngiltere üzerinde güneş batmayan imparatorluk kuran bir devlettir ve o devlet o kültürünü devam ettirir. İngiltere küçük bir devlettir ama etkisi hepimizin evlerine kadar girmiştir. İngilizce öğrenmek gibi. Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, Türk Milleti olarak güçlü bir millet olacaksak hem

akademik hem de değerler eğitimi alanında başarı elde etmeliyiz. İşte bu projeler bunları öngörüyor” şeklinde konuştu.

 

Beyin Eğitimle ve Kitap Okumakla Gelişir

 

Kitap okumanın önemini bir kez daha anlatan Vali Mustafa Tutulmaz şunları söyledi: “Kitap okumanın önemini her toplantıda söylüyorum. Hepimizin beyni yumruğumuz kadar. Aşağı yukarı hepimizde aynı beyin var. Profesörde de aynı beyin var dağdaki çobanda da. Aradaki fark beyine verdiğimi rolde. Beynimizi geliştirmekle alakalı. Beyin eğitimle ve kitap okumakla gelişir. Kitap okuduğunuzda beyin gelişir. Gelecekte sınav kaygısı, iletişim problemi yaşamazsanız. Daha iyi kavrar, daha iyi konuşur ve daha iyi yorumlarsınız. Bundan daha güzel ne olabilir. Bu sebeple kitap okuyun, kitap okuyun, kitap okuyun. Kitap okumadan başarı gelmez. Son iki yılda gelişme oldu ama yetersiz. Zor ve emek istiyor ama bunun başka yolu yok. Okumayı başardığımızda ilimizin eğitim seviyesini daha yukarılara çıkaracağız. Eğitim seviyemiz yukarı çıkıyor ama daha iyi konuma gelmemiz gerekiyor. Mili eğitim, okullar, öğretmenler kısaca eğitim camiamıza çok büyük görev düşüyor. Yavrularımıza ne verirsek onlar onu alır. Bu işe önce eğitimciler inanmalı. Komşu ilimiz Burdur baktığımızda Afyon’dan geride bir İl. Ama eğitim sıralamasında Türkiye’de ilk 10’a giriyor. Kırşehir yine aynı şekilde. Bu başarılar eğitim camiasının inancı ile olurdu. Siz inanırsanız veli de öğrencide inanır.”

 

Kalkınmanın Tek Yolu Kaliteli Üretim

 

Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini ifade eden Vali Mustafa Tutulmaz: “Ülkemizin kalkınmasının tek yolu var üretim. Üretimin de tek yolu var kaliteli üretim. Bunları yaptığımızda kalkınmamız da iyi olacaktır. Domates, buğday üretmekle değil. Bunu dedelerimizde yapıyordu. Biz biraz dedelerimizin yapamadığını, çağımızın gerektirdiğini, katma değeri yüksek üretim elde etmemiz gerekiyor. Bir cep telefonuna 10 bin lira veriyoruz. Diğer taraftan baktığımızda bir çiftçi bu parayı bulmak için kaç ton domates satmalı. Bu sebeple 10 bin lira verilecek teknolojiyi biz üretmeliyiz. Bu projelerde genç beyinlerden çıkacak. Sözlerimi noktalarken projeye emek veren tüm kesimlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

27 Ağustos Sinanpaşa Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunu gösterisi ilgiyle izlendi. Proje 23 Hedef 2023 adlı projenin tanıtımının yer aldığı video gösterimi ile program sona erdi.