Gözden kaçırmayın

Köksal: Siyasi Görüşlerden Arındırılmış Bir Sevgi Dili KonuşuyorumKöksal: Siyasi Görüşlerden Arındırılmış Bir Sevgi Dili Konuşuyorum

Türkiye Cumhuriyeti’nin en köklü kolluk gücü olan ve 14 Haziran 1839 yılında kurulan Jandarma Teşkilatının 180. kuruluş yıl dönümü törenlerle kutlandı.

İl Jandarma Komutanlığında yapılan törene Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Özdemir Şan,Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Serdar Köken, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Vali Yardımcıları, Gülihsan Yiğit, Ümit Şeref Kayacan. Dr. Mehmet Boztepe, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hamza Çömez, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız,  İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, işadamları ile askeri erkan katıldı.

Tören saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve jandarma teşkilatının tarihçesi hakkında bilgiler verilmesiyle başladı.

180 yıllık Jandarma Teşkilatının başarılarla dolu köklü bir tarihe sahip olduğunu belirten İl Jandarma Komutanı J. Albay Hamza Çömez günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Devlet Olgusu İle Güvenlik İhtiyacı Da Doğmuştur

Güvenlik ihtiyacının olduğu günden bugüne Jandarma ve Emniyete var olduğuna değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Bugün Jandarma Teşkilatımızın 180. yılını kutluyoruz Aslında bu 180. yıl sadece sembolik bir yıl. Devlet olgusu ile beraber güvenlik ihtiyacı da ortaya çıkmıştır.  Zaten bir yönüyle toplum sözleşmesi olarak bakıldığında Devleti kuran vatandaşlar, devlete kendi güvenliklerini sağlamak karşılığında egemenliklerini devletin bağrına bırakmıştır. Yani devletin takdirine bırakmıştır. Benim güvenliğimi sağlayın sonra ben size vergi vereceğim ve benim güvenliğim karşılığında egemenliğimi kısıtlayabilirsiniz demiştir.  Bu yönüyle baktığımızda Jandarma 180 yıldır var belki ama aslında güvenlik ihtiyacı daha öncesinde de hep var” dedi.

Jandarmamız Başarılarıyla Gurur Kaynağımız Oldu

Suç ve suçluyla mücadelenin her geçen gün zorlaştığına dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Bugün geldiğimiz çağda suç ve suçluyla mücadele her geçen gün önemini daha fazla artırmaktadır. Suçlu ve suçla mücadele çok çetrefilli bir hale gelmiştir. Bununla mücadele edecek kamu görevlileri de gerek Jandarma gerek Emniyet aynı çetrefilliyi çözebilecek beceri ve donanım içerisinde olması gerekir. Şükür şu anda gerek Emniyetimiz gerek Jandarmamız suçlu ve suçluyla mücadelede gerçekten çok önemli başarılar elde etmiştir. Her geçen gün de bu başarıları katlayarak devam ettirmektedir. İç güvenlikte,  terörle mücadelede, bu teşkilatlarımız önemli başarıları sonuna kadar gerçekleştirerek milletimizin haklı bir gurur kaynağı olmuştur. Jandarmamız ve Emniyet ölümü göze alarak bu mesleklere girmektedir. Bu meslekleri yapmak, görevleri yerine getirebilmek kolay değil. Birçok arkadaşımız yanı başındaki çalışma arkadaşının şehadetini görmüştür. Kendisi yaralanmıştır. Bu meslekte bulunmak bile büyük bir fedakârlığı beraberinde getiriyor. Bundan dolayı Jandarma Teşkilatımız başta olmak üzere iç güvenlikte ve sınır boylarımızda güvenliğimizi sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. İlimizde asayişin sağlanmasında Jandarmamız gerçekten güzel çalışmalar yaptı. Her geçen gün başarı kart sayısını artırarak devam etti Ben Jandarma komutanımız ve bütün teşkilatı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Son Bir Yılda Önemli Başarılar Elde Edildi

Jandarmanın son 1 yılda yaptığı başarılar hakkında da bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Genel olaylarda toplamında yüzde 13’lük bir eksilme var. Kaçakçılık olaylarında yüzde 18’lik, ülkemizin büyük sorunu haline gelen trafik teröründe yüzde 27, trafik kazası olaylarında meydana gelen ölüm olaylarında yüzde 57, faili meçhul olaylarda yüzde 40 azalma var. İlimiz için önemli bir suç olan hayvan hırsızlığını önlemede de yüzde 44 oranında bir başarı var. Ben bu oranları yakalayan Jandarma Teşkilatımızı kutluyorum. Bugüne kadar iç güvenlikte, asayişin sağlanmasında şehit olan bütün teşkilat mensuplarını saygı ve minnetle anıyorum. Gazilerimize de şükranlarımı iletiyorum. Allah sağlıklı, huzurlu, güvenli bir ülkede yaşamayı bizlere nasip etsin” diye konuştu.  “dedi.

Tören sonrası Jandarma Teşkilatının genel asayiş hizmetlerinden terörle mücadeleye, trafik güvenliğinden uyuşturucu ile mücadeleye, göçten kaçakçılığa kadar çok geniş bir sahada görev ve sorumlulukları ile ilgili hazırlanan stantlar gezildi.

Uyuşturucuyla mücadelede kullanılan köpek timlerinin gösterisi de ilgiyle izlendi. Timlerin gösterisiyle Jandarma Teşkilatının 180. kuruluş yıl dönümü kutlama törenleri sona erdi.