AFYONKARAHİSAR (İHA) – Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Beyyazı’daki taşocağı eylemlerinde hukuk kurallarının işlediğini bildirdi. Vali Balkanlıoğlu, “Kim haklı ise o güçlüdür. Çok kişinin haksızlık yapması haksızlığı ortadan kaldırmaz” dedi. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, merkeze bağlı Beyyazı beldesinde yaşanan taşocağı olayları ile ilgili olarak ilk kez konuştu. Son olarak taşocaklarına yol yapımı için başlatılan çalışmaları durdurmak için belde halkı ile polis ve jandarma karşı karşıya gelmesi ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Vali Balkanlıoğlu, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, hukuk devletinde her türlü hak ihlallerine yol açtığı söylenen iddiaların, belli kurumlara şikayet yolu ile, dava açma yolu ile çözülebileceğini belirtti. Vali Balkanlıoğlu, “Suç işlenirse savcılığa, adliyeye başvurursunuz. Oralar olmazsa, valiliğe başvurursunuz. Müracaat mercileri çok. Eğer buralardan bir netice alınmazsa buraların üst mercileri var oralara başvurursunuz. Ama, ‘Ben haklıyım hiçbir yere başvurmam, başvurularım reddedilse haksız olsam bile ben zorbalık yolu ile hakkımı alırım, kaba kuvvet ile taşlarım, döverim, öldürürüm’ gibi şeyler hukuk devletinin çok yabancı olduğu konulardır. Türkiye’de bir hukuk devletidir. İnsan haklarına bağlı laik sosyal bir hukuk devletidir. Herkesin hakkını zorbalıkla aldığı bir şey değildir. Herkes hukuk kurallarına uymak zorunda” dedi.
TAŞOCAĞINA 60 BİN TL PARA CEZASI KESİLDİ
Beyyazı’da da ruhsatlı taş ocaklarının bulunduğu bilgisini veren Vali Balkanlıoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Köylüler zarar gördüklerini iddia ediyorlar bu taş ocaklarından. Ben yeni geldiğim zamanlarda köylülerin kamyonların önüne geçerek, şoförleri dövdüklerini, araçların camlarını kırdıkları yönünde şikayet aldım. Biz burayı incelettik. Üniversiteden hocalar, o dönemki Çevre ve Orman Bakanlığının mühendisleri iddiaları inceledi. Taşocağı çalıştıran insanların bazı yasal koşulları zorladıkları görüldü. Bir kısım ruhsatlı kanunların dışına çıkarak meradan da bir yeri kazmış. Patlayıcı maddeyi fazla kullanmış. Bunlar da tespit edildi. Köylülerin uğradığı zararlara da bakıldı. Maden sahasını işletenlere 60 bin TL para cezası verdik.”
“RUHSATLI KİŞİYE NASIL GİT BURADAN DENİLİR”
Köylü ile yaptığı görüşmelerde, ‘Bizim arkadaşlar tespit edemedi, gidin mahkemeye başvurun, bize başvurun, kim kime zarar verdiyse hukukun evrensel kuralıdır bu zararı öder. Zarar gördüğünü iddia edenler haklarını arasın. Bu ruhsat sahaları ile ilgili ruhsatın iptali için dava açın, bende sizin yanınızdayım, dava açın sizde kurtulun bizde kurtulalım. Zarar görenler zararlarını alsınlar’ şeklinde ifadeler kullandığını anlatan Vali Balkanlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Madencilere de seslendim, ‘Köylülerle barış içerisinde iş yapın, köylüye rağmen orada çalışmanız zor olur, köylüyü ikna edin, kardeşçe yapın bu işi’ diye. Onlar da ‘Yolunuzu yapalım, okulunuza yardım edelim ne ihtiyacınız varsa ona koşalım’ deyince ‘Siz bize rüşvet mi teklif ediyorsunuz’ dediler. Köylülerden heyetler çağırdık buraya. ‘Ben sizi haklı görüyorum, sizin yanınızdayım ama ruhsat oldukça biz bunlara mani olamayız. Bunların şikayetleri haklı görülür’ dedim. Ben sizin gazetenizin önüne iki tane polis görevlendirsem, ‘Ben burada bu gazeteyi çalıştırmıyorum, veya sana muhabirlik yaptırmıyorum kardeşim, ne yapacaksın’ desem, sen gider beni İçişleri Bakanlığı’na şikayet eder hakkını ararsın. Köylüler ‘Biz burada kesinlikle çalıştırmayız’ diyor. Elinde ruhsat var. Kim haklı ise biz onların yanındayız. Köylüye hukuki anlamda haklarını aramaları gerektiğini söyledik. ‘Tarlamızdan yol geçiyor, rahatsız oluyoruz’ dediler. Biz de bu şikayetleri gözönünde bulundurarak, dağın kenarından yol yaptık. Tamamen dağdan geçiyor yol. Hiçbir yere yakın değil.”
Beldeye gitmek istediğini dile getiren Vali İrfan Balkanlıoğlu, jandarma ve polisi yaralayan, kışkırtılmış insanların kendisine de zarar verebileceğini düşünerek bundan vazgeçtiğini bildirdi. Vali Balkanlıoğlu, “Ben köye gitsem benzeri bir manzara bize yapılsa devletin karizması çizilse hoş bir şey olur mu? Çok kişinin haksızlık yapması haksızlığı ortadan kaldırmaz. Kim haklı ise o güçlüdür. ‘Koskoca bir belde, iki kişiye karşı neden savunulmuyor’ deniyor ama orada hak ve adalete bakılır. Çok kişinin haksız talebi, bir kişi dahi olsa haklı ise önünde değildir” dedi.