Üzülerek ifade etmeliyim ki, dolandırıcılık çok fazla yaygınlaştı. Güzel şehrimiz Afyonkarahisar’ın adını da karalamak isteyen devre mülk dolandırıcıları yine iş başında. Emniyet Müdürlüğü düzenlediği operasyonlarla bunlardan birçoğunu göz altına alıp adli makamlara sevk etti. Yine de boş durmuyorlar , el altından gizli kapaklı çalışarak bir şekilde insanlarımıza ulaşarak onları mağdur etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Afyonkarahisarlılar olarak, bu tip dolandırıcılara göz açtırmayalım, bunların alalı valalı sözlerine kanmayalım. Termal tatil mi yapacaksınız, ilimizde dünya kadar tesis, termal otel var, verin paranızı 5 gün 10 gün neyse gönül rahatlığıyla yapın tatilinizi. Ben şahsen öyle yapıyorum, illa ki kendinize ait bir yer olmak zorunda değil. Çünkü bu mevzuyu çok istismar ediyorlar, mağdurların sayısı gitgide artıyor.



Bu işin bir kısmı, bir de diğer dolandırıcılık çeşitleri var. Gerçi hangi birini sayacaksak o kadar çok fazla ki. Kendini savcı hakim, asker polis..  olarak tanıtıp telefonla, mail ile tuzağa düşürmek isteyen dolandırıcılar. Emniyet Genel Müdürlüğü uyanık olunması için bu konuyla ilgili vatandaşlarımıza sık sık mesaj atıyor. Kamu spotları oluyor, buna rağmen yine kananlar var maalesef.

Ev ev dolaşıp fahiş fiyatlara mal pazarlamak isteyenler oluyor. Zaten pandemi dönemindeyiz. Bu şekilde hiçbir pazarlamacıyı evinize almayın. İlaçlı yiyecek içecek verip, veya bir şırınga ile etkisiz yapıp inanların evini soyan hırsızlar var. Kapıyı açtığınızda uyuşturucu sprey sıkıp sizi etkisiz hale getirip, evinizde dairenizde ne var ne yok alıp götüren hırsızlar oluyor. Onun için tanımadığınız insanlara kapınızı açmayın, dairenizin kapınızın güvenliğini en yüksek hale getirin.



Günümüzdeki en yaygın dolandırıcılık şekillerinden biri de internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklar. Güvenilir olmayan o kadar alışveriş sitesi var ki, insanımızın ilgisini bir şekilde çekip, alakası olmayan ürünleri gönderiyorlar, insanları kandırıyorlar. Güvenilir olmayan, özellikle kredi kartlı alışverişlerde 3D Secure  (Güvenli Ödeme) özelliği olmayan sitelerden alışveriş yapmayın. Hiçbir kimseye, siteye kredi kartı, banka kartı numaranızı, şifrenizi, arkasındaki güvenlik rakamlarını vermeyin. Her malın piyasası bellidir, çok ucuza veriyorlarsa mutlaka bir hile vardır. Özellikle gıda maddelerinde hile yapıp ucuza satarak insanımızın sağlığıyla oynuyorlar. İlaç diye alakasız ürünleri satarak sağlıkla oynuyorlar.

İnsanların sosyal medya hesaplarını çalıp, onlar adına takipçilerine, sosyal medya arkadaşlarına mesaj atarak tuzağa çekiyorlar. Kredi kartı bilgilerini istiyorlar, cep telefon faturalarına kod gönderme yoluyla dolandırıcılık ücreti eklettiriyorlar. Sosyal medya üzerinden gelen bu tür mesajlara kesinlikle itibar etmeyin. Hesabınız çalınırsa hemen siber suçlarla mücadele şubesi ile irtibata geçin, suç duyurusunda bulunun. Sosyal  medya hesaplarınızın giriş şifrelerini oldukça güvenli yapın, basit şifreler oluşturmayın. Telefon ve mail doğrulamalı giriş ayarlarını seçin. Başka cihazlardan girilmeye çalışıldığında mutlaka size kısa mesaj ve mail gelsin.



Evlilik vaadiyle insanları kandıran, paralarını alıp ortada bırakanlar olabiliyor. İş bulma vaatleriyle insanlarımızın elindeki üç beş kuruşuna göz diken haysiyetsizler  var maalesef ülkemizde. Sonuçta var oğlu var, bunlar hemen aklıma gelen örnekler. Örneklere burada son vereyim, daha fazla uzatmayayım.

Acizane benim tavsiyem, millet olarak dolandırıcılara karşı uyanık olalım, tuzaklarına düşmemek için bütün tedbirleri alalım ve böyle insanlarla! karşılaşırsak hiç vakit kaybetmeden güvenlik güçlerimizle irtibata geçelim. Kalın sağlıcakla..

Lokman ÖZKUL
Eğitimci-Yazar
[email protected]