İlki 2017 yılında gerçekleştirilen ve Prof. Dr. Engin Karadağ ile Prof. Dr. Cemil Yücel’in hazırladığı “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri” Araştırması raporuna göre Eskişehir, öğrencilerin yaşamaktan en memnun olduğu kent seçildi.



Afyonkarahisar, üniversite öğrencilerinin memnuniyet oranlarında yine sonlarda yer aldı. Afyonkarahisar'dan memnuniyet oranı yüzde 46; iller sıralaması ise 70 olarak belirlendi.





81 ildeki 123 devlet ve 65 vakıf üniversitesinde öğrenim gören 35 bin 715 öğrencinin görüşleriyle oluşturulan rapora göre Eskişehir, Aydın, Antalya, İzmir, Çanakkale, Bursa, Muğla, Tekirdağ, edirne, Ankara öğrencilerin yaşamaktan memnun olduğu kentler listesinde ilk 10'a girdi.



Afyonkarahisar ve komşu Uşak illerindeki üniversite öğrencileri, yaşadığı şehirden hiç memnun olmayan kategoriye girdi.



Afyonkarahisar'daki üniversite öğrencilerinin yüzde 46'sı, Uşak'taki üniversite öğrencilerinin ise yüzde 53'ü yaşadığı şehir ve ortamdan memnun olduklarını belirttiler.



Afyonkarahisar'dan memnuniyet oranı geçen yıl yüzde 50 ile 66. sırada iken bu yıl bu oran yüzde 46'ya, sıralama ise 70.liğe düştü.



Araştırmaya göre, öğrencilerin Afyonkarahisar'dan memnuniyet oranı Ardahan, Kars, Batman, Gümüşhane, Karaman, Siirt,Tunceli, Tokat, Amasya, Burdur, Kütahya gibi şehirlerin altında gerçekleşti.





Raporda, memnuniyetsizlik hissi yaratan 56 kentten 45’inde öğrencilerin mutsuzluğunun en yüksek düzeyde olduğu ifade edildi. “Öğrencilerin öğrenim gördükleri şehir ve halkından memnuniyetleri üniversitelerimizin politikalarının başarıya ulaşabilmesi için öncelikli şartlardandır” denilerek 45 ildeki üniversite öğrencilerinin şehirden ve halkından “ciddi anlamda memnuniyetsiz” olduğu ifade edildi. Bu kentler arasında Afyon, Aksaray, Çankırı, Iğdır, Ağrı, Bayburt, Bitlis, Kilis, Muş, Yozgat, Şırnak, Bingöl ve Hakkari ilk sıralarda yer aldı.

Eskişehir, Aydın, Antalya’nın ardından İzmir, Çanakkale, Bursa, Muğla, Tekirdağ, Edirne ve Ankara da öğrencilerin memnun olduğu kentler arasında sıralandı.

Türkiye’deki tüm kentlerin üniversite öğrencilerini memnun etme ortalaması ise 100 üzerinden 63 oldu. Raporda, üniversite şehri olmak için sorumluluğun yalnızca okul yönetimlerinde olmadığı belirtilerek “Belediye başkanları, valiler ve şehirlerin kurumsal paydaşları konuya ilişkin stratejiler belirlemelidir. Şehir, şehrin yaşantısı ve kültürü, üniversitenin başarısında ve üniversitenin üniversite olarak adlandırılmasında vazgeçilmez bir unsurdur” ifadeleri kullanıldı.



Araştırma hakkında ise şu bilgi verildi:



“Bu araştırma, lisans düzeyindeki üniversite öğrencilerinden geribildirimler toplayarak Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Üniversite öğrencilerinin deneyimlerini ve memnuniyetlerini anlama şehirlerimizin daha öğrenci merkezli olma yolunda bir yol gösterici olması açısından önemlidir. Araştırmada elde edilen bulgular, öğrencilerimizin daha bilinçli üniversite tercihleri yapmaları ve şehir yöneticilerimizin duyarlılıklarını artırmak amacıyla kamuoyuyla paylaşılmıştır.”





Kaynak: https://docs.wixstatic.com/ugd/779fe1_900e4f188b3b432b931a782e06b2c60b.pdf





 ÖZEL HABER