Zafer Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen online panel  “Güz Sohbetleri’nde” UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Üyeliği ve Afyonkarahisar Tecrübesi" ele alındı.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı KurulduAfyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı Kuruldu

            Zafer Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen online panel  “Güz Sohbetleri’nde” UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Üyeliği ve Afyonkarahisar Tecrübesi" ele alındı.

           Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oguz, Genel Sekreter Yardımcısı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonundan İhsan Tolga Korucu Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar ve Afyonkarahisar Profosyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan’ın katıldığı online panele 4 ilden 50’ye yakın katılımcı yer aldı.

            Video konferans yöntemiyle düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Afyonkarahisar  Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, şehrimizde gastronomi alanında yapılan faaliyetleri anlattı. Afyonkarahisar’ın gastronomi alanındaki başarılarından bahseden İhsan Akar,  kaymak, lokum, sucuk, haşhaş ve kaymaklı ekmek kadayıfı denilince ülkemizin akla gelen ilk şehri olan Afyonkarahisar da bu alanda ilk adımı 2019 yılında attı ve UNESCO’ya yaptığı ilk müracaatta 31 Ekim 2019 tarihi itibariyle gastronomi şehri unvanını elde etini söyledi.

            Afyonkarahisar lezzetlerinin  600’e yakın yöresel yemek çeşitliliği ile ön plana çıktığını aktaran Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar,  şehirdeki yönetimsel başarıyla birlikte, sürdürülebilirlik ve sosyal kalkınma noktasında başvuru aşamasında ortaya konulan destinasyonlar da bu unvanın kazanılmasında etkili olduğunu ifade etti.  

Termal, sağlık ve kongre turizminden sonra gastronomi turizmine de kapı aralayan Afyonkarahisar, başından itibaren şehrin siyasileri, yerel yöneticileri, ilgili sivil toplum kuruluşları ve esnafıyla bu işi sahiplenerek kısa zamanda farkındalık oluşturduğunu dile getiren Akar; “Yapılması planlanan birçok çalışma, 2020 yılı başında tüm dünyayı etkisi altına alan ve halen devam eden Koranavirüs salgını nedeniyle ertelense de insanların daha çok evde kalmayı tercih ettiği bu dönemde, Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde kurulan Gastronomi Birimi tarafından yürütülen tanıtım ve PR çalışmaları daha çok öne çıktı.

Özellikle tüm sosyal medya platformlarında açılan hesapların (@gastroafyon) aktif kullanımı ve yazılı-görsel medya yayınları ile Afyonkarahisar mutfağı insanların hafızalarına kazınmaya başladı. Zafer Haftası’nda, Atatürk’ün Büyük Taarruz emrini verdiği Afyonkarahisar-Kocatepe’de çekilen Masterchef Türkiye programı milyonlarca kişi tarafından izlendi. Yine bu süreçte, yöresel lezzetlerin tanıtımı amacıyla sosyal medya üzerinden çeşitli yarışmalar düzenlenerek, Edirne’den Kars’a kadar birçok şehirde, yüzlerce insana; lokum, sucuk, haşhaş, patatesli ekmek gibi yöresel lezzetler ulaştırıldı. Ayrıca, 81 il Valisi ve 81 il Belediye Başkanına içerisinde; lokum, sucuk, pastırma, haşhaş ezmesi, haşhaşella ve patatesli ekmek bulunan lezzet paketi gönderildi” dedi.

            Sosyal gastronomi alanında yapılan çalışmalara da değinen İhsan Akar; “En dikkat çekici ve önemli çalışmasını sosyal gastronomi alanında ortaya koyan Afyonkarahisar, adeta yeni bir çığır attı. Afyonkarahisar Belediyesi’nce hazırlanan “Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi” SOGEP Projesi, Zafer Kalkınma Ajansı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı. 2.4 milyon TL bütçeli projeyle şehirde bulunan dezavantajlı grupların (otizmliler, ortopedik engelliler, down sendromlular vb.) eğitim ve istihdamına yönelik engelsiz gastronomi mutfağı ve gastroterapi merkezi kurulması planlanıyor.

            Sosyal projelere ağırlık veren Afyonkarahisar, yine Zafer Kalkınma Ajansı destekli 1.4 milyon TL bütçeli “Afyon Mutfağı Marka Yolunda” TAGDEP Projesi ile şehrin işlek bir noktasında gastronomi sokağı oluşturmayı planlıyor. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından hazırlanan ve yürütülecek olan bu çalışmayla halkın da gastronomi ile yoğunlaşması hedefleniyor.

            Öte yandan, yöresel lezzetlerin tanıtım ve tadımı noktasında mihenk taşı olacak bir Gastronomi Konağı kurmak için yaklaşık bir yıl önce kolları sıvayan Afyonkarahisar Belediyesi, bu hizmet için belirlenen 112 yıllık tarihi bir konağın restorasyonunu tamamladı. İç tefrişat ve mutfak düzenlemesi devam eden konağın yılsonuna kadar tamamlanıp hizmete açılması planlanıyor” dedi.