ATSO KOBİ Akademisi etkinlik takvimi çerçevesinde Uluslararası Sözleşme ve Ticaret Hukuku Semineri düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, firmaların uluslararası hukuk kavramı üzerinde durması gerektiğini belirtti.

Gözden kaçırmayın

Milli Eğitim organizasyonuyla ooşkulu Cumhuriyet TiyatrosuMilli Eğitim organizasyonuyla ooşkulu Cumhuriyet Tiyatrosu

ATSO KOBİ Akademisi etkinlik takvimi çerçevesinde Uluslararası Sözleşme ve Ticaret Hukuku Semineri düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, firmaların uluslararası hukuk kavramı üzerinde durması gerektiğini belirtti.

ATSO KOBİ Akademisi etkinlik takvimi çerçevesinde Uluslararası Sözleşme ve Ticaret Hukuku semineri verildi. Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, “Uluslararası Sözleşme ve Ticaret Hukuku, özellikle ihracat ve ithalat yapan firmalarımızın kendilerini geliştirmesi gereken bir husustur. Günümüzde internet üzerinden alım ve satımların yaygınlaşması ile uluslararası sözleşme ve ticaret hakkındaki yaklaşım hakkında da daha ayrıntılı düşünmemiz gerektiğini görüyoruz” dedi.

ICC, STANDART GETİRDİ

Köse, uluslararası ticaret hukukunun gelişmesinde Birleşmiş Milletler ve Milletlerarası Ticaret Odası’nın katkısı bulunduğunu kaydederek “Uluslararası ticaret hukukunun bugünkü durumuna gelmesinde Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun büyük payı vardır. Bunun yanı sıra Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hüsnü Serteser’in Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu’nda yer aldığı Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) da hem anlaşmalarda uyulacak genel kurallar; hem de anlaşmazlık hâlinde başvurulacak yöntemler hakkında ciddi bir standart geliştirmiştir” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE TARAFIZ

Köse, konuşmasına şöyle devam etti:

“Uluslararası sözleşme ve ticaret konusunda üzerinde durulması gereken bir başka husus da bir anlaşmazlık hâlinde hangi ülkenin kanunlarının uygulanacağıdır. Bu konuda firmalar Uluslararası Tahkim Kurulları’ndan yararlanabileceği gibi Dış Ticaret Müşavirliğimiz/Ataşeliğimiz, Büyükelçiliğimiz de firmalarımıza yardımcı olmaktadır.  Bununla birlikte devletimizin, Devletler Özel Hukuku ile ilgili temel yasası Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında 5718 Sayılı Kanun’dur. Bu Kanun’da yabancılık unsuru taşıyan özel hukuka ilişkin işlem ve ilişkilerde (uluslararası ticarete ilişkin sözleşmeler de dahil) uygulanacak hukukun belirlenmesi, Türk mahkemelerinin  uluslararası yetkisinin belirlenmesi, yabancı mahkeme ve hakem kararlarının tanınması ve yerine getirilmesi konuları yer almaktadır. Şunu hatırlatmak gerekir ki, devletimiz uluslararası birçok sözleşmeye imza atmış bu sözleşmelerin hükümlerine taraf olmuştur. Firmalarımızın karşılaştıkları sorunlarda hangi hukukun uygulanacağını mahkemelerimiz belirlemektedir.”

SOMUT ÖRNEKLER VERİLDİ

Köse’nin konuşmasının ardından Av. Murat Eren ve Av. Volkan Demir, uluslararası ticaret ve sözleşme hukuku hakkında bilgilerini paylaştı. Eren ve Demir, üstlendikleri davalardan somut örneklerle uluslararası sözleşmelerdeki yükümlülükleri anlattı. Sunumların ardından, seminere katılımlara Katılım Belgesi takdim edildi.