Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da olan Building Research Establishment Global’den (BREEAM) Outstanding (Sıradışı) seviyesinde Yeşil Bina sertifikası aldı. ATSO, bu başarısıyla Türkiye’de BREEAM’in belirlediği en üst seviyede belge alan ilk kamu kuruluşu oldu.

Gözden kaçırmayın

Erkmen’de 3 bin kişilik iftar yemeğiErkmen’de 3 bin kişilik iftar yemeği

-ATSO, YEŞİL BİNA SERTİFİKASI ALDI

-TÜRKİYE’DE BREEAM’DEN EN ÜST DÜZEYDE YEŞİL BİNA SERTİFİKASI ALAN İLK KAMU BİNASI ATSO OLDU

- ATSO, HİZMET BİNASINDA ÇEVRE İLE İLGİLİ PEK ÇOK DÜZENLEME YAPILDI

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da olan Building Research Establishment Global’den (BREEAM) Outstanding (Sıradışı) seviyesinde Yeşil Bina sertifikası aldı. ATSO, bu başarısıyla Türkiye’de BREEAM’in belirlediği en üst seviyede belge alan ilk kamu kuruluşu oldu.



Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası güneş enerjisinin verimli kullanılarak elektriğe dönüştürülmesi, jeotermal enerjinin ısınmada kullanılması gibi çevre dostu projelerini Yeşil Bina Sertifikası ile taçlandırdı.



Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2018 yılı Çevre ve Enerji Altyapı Mali Destek Programı çerçevesinde hazırlanan “ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor” başlıklı proje kabul edildikten sonra merkezi İngiltere’nin başkentinde olan Building Research Establishment Global’e başvuru gerçekleştirildi. Danışmanlık şirketi Turkeco’nun katkılarıyla büyük bir başarı elde edildi.

BREEAM’in ATSO hizmet binası ve çevresi için belirlediği kıstasları birebir yerine getiren ATSO, yaklaşık 2 yıllık yoğun bir çalışmanın sonucunda Yeşil Bina Sertifikası almaya hak kazandı.

Türkiye’de, Var Olan Binalar arasında bina yönetimi ve varlık yönetimi kategorilerinde, bu seviyede sertifika alan ilk kamu kuruluşu olan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binası, yine Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirdiği iki Güneş Enerjisi projesi ile de öne çıktı.

“ÇEVRE DUYARLILIĞI OLAN BİR ODAYIZ”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO’nun aldığı Yeşil Bina Sertifikası hakkında basın açıklaması yaptı. Serteser, “Malumunuz olduğu üzere bugün Dünya Çevre Günü. Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınından sonra evlere çekildiğimiz zor bir süreç yaşadık. Bu süreçte gördük ki, biz evlerde zaman geçirirken İstanbul Boğazı yunusların, şehirlerimizin gökleri ise kuşların oldu. Uzak denilen dağlar, arada hiçbir mesafe olmamacasına göründü. Doğa, adeta kendini yeniledi. Bu dünyanın tüm canlılarla birlikte paylaştığımız bir yer olduğunu bir kez daha gördük. Bu zorlu süreci atlatırken yeni normal kavramı ile tanıştık. Yeni normalde çevre hakkındaki bilincin de öne çıkacağını düşünüyoruz. Hatırlayacağınız üzere Odamız, 2018 yılında TEMA Vakfı’na kurumsal üye olmuş ve çevre hakkındaki duyarlılığını ortaya koymuştu. Bugün sizlerle, önemli bir haberi daha paylaşacağız. Odamız, daha önce size birkaç kez bahsettiğimiz Yeşil Bina Sertifikası’nı almış bulunuyor. Odamız hizmet binası, ülkemizde, merkezi İngiltere’de olan BREEAM’den Outstending (Sıradışı) düzeyde belge alan, var olan yapılar arasında ilk kamu kuruluşu binası oldu” dedi.

İKİ KATEGORİDE DE YÜKSEK PUAN

Serteser açıklamasında şu vurguları yaptı:

“2018 yılında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Zafer Kalkınma Ajansı’na ‘ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor’ başlıklı projemiz ile başvurduk. Projemizin desteğe hak kazanmasının ardından merkezi İngiltere’de olan Building Research Establishment Global’e müracaat ettik. BREEAM’in belirlediği yol haritasına birebir uyduk.

İki yıllık yoğun bir çalışma sonucunda bu mutlu haberi sizinle paylaşıyoruz. BREEAM verilerine göre dünyada 590 bin 590, Türkiye’de ise 70 bina Yeşil Bina Sertifikası’na sahip. Türkiye’de, Var Olan Bina Kategorisinde Outstanding (Sıradışı) derecesinde Yeşil Bina Sertifikası’na sahip ilk kamu kuruluşu binası, ATSO hizmet binası oldu. ATSO hizmet binası bina yönetiminden 88,7; yapı performansından 85 puan aldı. Yeşil Bina Sertifikası’nı almak kolay olmadı; bu konuda çalıştık. Afyonkarahisarımız’a Yeşil Bina Sertifikalı binayı kazandırmış olduk. İki üniversitemizin ve kamu binalarımızın da Yeşil Bina Sertifikası’nı almasını, bunun sonucunda da ilimizin Yeşil Şehir olarak adlandırılmasını arzu ediyoruz.”

İKİ YILDA NELER YAPILDI?

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın “ATSO Yeşil Etikete Kavuşuyor” projesinin başlangıcından bugüne kadar sağladığı dönüşüm ve yaptığı bir kısım tadilat şu şekilde:

- A sınıfı enerji kimlik belgesine sahip olması

-Yağmur suyunun sulama sisteminde kullanılarak şebeke suyuna ihtiyacın azaltılması

- Binada tüketilen enerjinin tamamına yakınının yenilenebilir enerji kaynağından faydalanılarak sağlanması.

- Bina yerleşkesinde elektrikli araç istasyonunun kurulması

- Bina içinde kullanmış olduğu malzemeleri geri dönüştürülmesi için atıkların uygun kullanımı

- Bisiklet kullanıcıları için uygun otopark kurulması

- Uzman ekologlar tarafından bina ekoloji raporunun hazırlanması ve uygun bulunması

- Çevre duyarlılığının artırılması doğrultusunda bina çevresine ağaç dikilmesi ve ağaçlara kuş yuvalarının yerleştirilmesi

- Bahçesinde bulunan bitki çeşitliliğinin arttırılması (Akçaağaç, Mazı, Smarkat, Şimşir, Leyladil, Gül, Çam, Kayısı, Badem vb)

- İlgili standartlara uygun taze hava ölçümlerinin yapılarak raporlanması ve uygun bulunması

- CO2 (Karbondioksit) sensörü sayesinde bina toplantı salonunun düzenli ölçümlerinin yapılması ve uygun olması

- Binanın akustik ölçümlerinin ilgili standartlara göre testinin yapılarak raporlanması ve başarılı bulunması

- Tüm ısıtma soğutma ve mekanik sistemlere ait bakım prosedürlerinin geliştirilerek enerji tasarrufu sağlanması ve mekanik sistemin çevreye vermiş olduğu zararın azaltılması

- Isıtma sistemlerinde AFJET kullanılması dolayısıyla doğaya ve çevreye NOx (azot oksit) ve CO (karbonmonoksit) salınımının olmaması

- Isıtmada kullanılan uygun mekanik sistemlerle kullanıcılara ısıtma ve sıcak su sağlanması

- Soğutma sistemlerinde enerji verimliliğinin sağlanması

- Bina iç ve dış aydınlatma seviyelerinin ulusal en iyi uygulama seviyelerin sağlayarak iç ve dış aydınlatmadan kaynaklı çevreye verilen ışık kirliliğinin en aza indirgenmesi

- Bina kullanıcılarına çalıştığı ortamda aydınlatma ortamının kontrolünün sağlanması

- Bina kullanıcılarına çalıştığı ortam sıcaklığını kontrol etme imkanı ve doğal ve mekanik havalandırma ortamının sağlanması

- Sensörlü aydınlatma ve su bataryalarının kullanılması

- Düşük su tüketimli rezervuar ve lavaboların kullanılması

- Hizmet binasının ve binadaki asansörün engelli bireylerin kullanımına uygun hâle getirilmesi

- Tüm doğal tehlikelerden gelen tehditlere karşılık acil durum eylem planlarının geliştirilmesi

- Mevcut konumu ile toplu taşımaya, sosyal tesislere yakınlığı ve güvenli yaya yolları ile ulaşımın kolaylıkla sağlanması.

- Binanın düzenli olarak derin temizliğinin yapılması (Bina iç ve dış temizliğinin standartlara uygun olarak yapılması)

- Bina kullanıcılarının memnuniyeti için üye memnuniyetinin sürdürülebilir hâle gelmesi

BREEAM HAKKINDA

BRE Environmental Assessment Method (BREEAM) ilk olarak 1990'da İngiltere'de kullanılmaya başlanan, güncel olarak dünya genelinde 25 ülkede benimsenen bina çevresel değerlendirme sistemidir. BREEAM sertifikasının amacı bir binanın ne kadar çevreye duyarlı olduğunun standartlar doğrultusunda değerlendirilmesinin yapılmasıdır. Var olan binalar (BREEAM In-Use) değerlemecisi proje süresince bina ekibi ile çalışmakta ve enerji, su, malzeme, atık, sağlık ve iç hava kalitesi, kirlilik, ulaşım, arazi kullanımı ve ekoloji konularında gerekli değerlendirmeleri yapmaktadırlar. Değerlendirmenin ardından her kriterdeki hedefleri tespit edip binanın bu kriterlere uygunluğunu ortaya koymakta ve standartların altında kalan konuları iyileştirmeye çalışmaktadır. Tüm bu işlemlerin sonunda denetçiler denetlemeyi yapmakta ve sonuçları raporlayarak BRE Global’e iletmektedir.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

M.Rifat Hisarcıklıoğlu TOBB | Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Zafer Kalkınma Ajansı / Zafer Development Agency