Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, 24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlandığını belirtti.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da Fenerbahçe Sevdası: Ramazan Buluşması ve Spor SohbetleriAfyon'da Fenerbahçe Sevdası: Ramazan Buluşması ve Spor Sohbetleri

Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, 24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlandığını belirtti.

BASIN BAYRAMINI KUTLAYACAĞIZ
Afyonkarahisar’da 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nın son yıllarda gelenek olduğu üzere Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve gazetecilerin ortaklaşa organizasyonunda kutlanacağını hatırlatan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla basın mensuplarımız ve aileleri için cumartesi günü saat: 05.30’da Emre Gölü’nde uçuş için hava şartları uygun olması durumunda sıcak hava balonu uçuşu gerçekleştirilecektir. Ardından Emre Gölü’nde Tekne Turu ve Ayazhan’da kahvaltı programı düzenlenecektir. Cemiyetimiz tarafından meslektaşlarımıza çeşitli hediyeler takdim edilecektir” dedi.

YERLİ VE MİLLİ BASIN ÖNEMLİ
Türk basınının son yıllarda içerisinde bulunduğu ortamın, mesleki ilkeler açısından sıkıntılı bir dönem olduğunu belirterek sözlerine devam eden Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, her alanda olduğu gibi basın ve medya camiasında da “yerli ve milli”lik kavramının öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Anadolu Basını’nın ve özelde Afyonkarahisar yerel medyasının çok büyük bir oranda “yerli ve milli” sıfatını hakkıyla taşıdığına kaydeden Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, “Bugün görüyoruz ki özgür basın, muhalif medya yaftalarıyla kendilerini pazarlamaya çalışan bir çok kişi ve kurum, aslında Dolar/Euro kurlarıyla ülkemize çekilen operasyonların bir parçasıdır. Son günlerde ABD tarafından fonlanan basın-yayın kuruluşları ile gazetecilerin ifşası basın camiasında yerli ve milli kavramının önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Anadolu Medyası, son yıllarda ne kadar örselenmeye çalışılıyor olsa da Milli Mücadele yıllarından bu yana Türk halkının hislerine tercüman olan, milletin adeta gözü, kulağı, dili olarak görev yapan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Türk demokrasisisin en temel taşlarından birisidir. Anadolu’nun her karışında ayakta kalma, basın-yayın faaliyetini sürdürebilme mücadelesi veren meslektaşlarımızı, yabancı fonlardan beslenenlerle, ülkemize yönelik operasyonlara aparat olanlarla, iliştirilmiş gazetecilerle bir tutmak camiamızı yapılan en büyük vefasızlıktır” dedi.

BASIN CAMİASI TAMAMIYLA DÜZENLENMELİ, DENETLENMELİ ve DESTEKLENMELİ
Yerel Basın’ın 1960’dan bu yana Basın İlan Kurumu vasıtasıyla önce yasal olarak düzenlenen, sonra kurumsal olarak denetlenen ve bu “düzenleme-denetleme” faaliyetlerine bağlı olarak da maddi açıdan desteklenen bir yapısı olduğunu anlatan AGC Başkanı Sezer Küçükkurt, “Artık gazetecilik faaliyeti sadece gazeteler, radyolar ve televizyonlardan ibaret değildir. İnternet ve sosyal medya mecraları da basın-yayın camiasının ayrılmaz birer parçası olmuştur. Afyonkarahisar’da yerel gazetelerimizin internet sitelerinin okuyucu kitlesi basılı gazeteleri geçer hale gelmiştir. Radyolarımız ve televizyonlarımızın sosyal medya mecralarındaki yayınları en az rutin yayınları kadar ses getirmektedir. Bu nedenlerden dolayı yıllardır ihmal edilen sosyal medya ve internet medyasına yönelik yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir. Yasal boşluklar en çok devletimizi sıkıntıya düşürmekte, en çok işinin hakkını vermeye çalışan gazetecileri yaralamaktadır. Camiamızın interaktif kısmını oluşturan internet ve sosyal medya mecraları da Devletimiz tarafından önce düzenlenmeli, sonra denetlenmeli ve buna göre de desteklenmelidir. Aynı yerel gazetelerimize yapıldığı gibi. Böylelikle dış müdahalelerin önü alınabilecek, Anadolu medyası yerli ve milli özelliğini muhafaza edebilecektir. Basın-yayın camiasının kamu menfaatlerine aykırı kullanılmasının önüne geçilebilecektir” dedi.

BASIN-YAYIN CAMİASI YASAL DÜZENLEMELERİ BEKLİYOR
Kısa süre önce yayınlanan “tasarruf genelgesi”nin Anadolu Medyası’na büyük bir darbe anlamına geldiğini hatırlatan Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, “Bu tür mantıksız tasarruf genelgeleri vatandaşımızı tatmin etmediği gibi, basın camiasını da dış fonlara muhtaç hale getirmek anlamı taşımaktadır. Her fırsatta basının kamu görevi yerine getirdiğini belirtip, tasarruf çalışmalarına 50 kuruş ya da 1 liralık gazete satışlarından, yıllık 3-5 bin lirayı bulmayan ilan-reklam gelirlerinden başlamak kamuoyu vicdanını da tatmin etmemektedir. Şundan emin olunuz ki yerel basına maddi anlamda sağlanan her katkı, toplumsal yapımıza olumlu katkılar olarak geri dönecektir” dedi.

Sonuç itibariyle bir 24 Temmuz’a daha meslek onurunun korunduğu yasal düzenlemelerin beklentisi ile ulaştıklarını vurgulayan Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Çağrımız; siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların ve meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması, kanun teklifi hazırlanması ve Gazetecilik Meslek Yasası’nın ülkemize kazandırılmasıdır. Gazeteci sıfatı taşıyacak olanların aynı doktor, hakim, savcı, avukat, mali müşavir meslek gruplarında olduğu gibi mesleğe “and içerek” başlamalarının sağlanmasıdır. Baro, SMMO, Tabip Odası örneklerinde olduğu gibi meslek mensuplarının kendi camiasını denetler hale getirilmesidir.

Türk Ceza Kanunu’nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler mutlaka günümüz koşulları göz önüne alınarak değişmelidir. Darbe dönemlerinden kalan maddelerde düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır.

Günümüzde, teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği de büyük bir gelişim göstermiştir. Sektörde istihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri yeni kaynaklar bulunarak desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yasal düzenlemelerle gazeteci sayılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki; özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir. Son günlerde basın ve medya alanında özellikle internet marifetiyle ortaya dökülen onlarca örnek bu sözümüzün ispatıdır.

24 Temmuz Basın Bayramı’nda ebediyete irtihal etmiş tüm şehit ve gazilerimizle birlikte merhum meslek büyüklerimizi de rahmetle anıyor, Bayram tadındaki 24 Temmuzlarda bir arada olmayı yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”