TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Şanlıurfa’da düzenlenen Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Buluşmaları’na katıldı.

Gözden kaçırmayın

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda MesajıBelediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda Mesajı

TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Şanlıurfa’da düzenlenen Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Buluşmaları’na katıldı.Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu, Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Buluşmaları’nda temsil edildi. TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Şanlıurfa Ticaret Borsası’nda düzenlenen Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Buluşmaları’na katıldı.

Etkinlikte kadın girişimcilere hitaben konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Kadını köşede bırakan zihniyet ilerleyemez. İşte biz de bu yüzden çıkıp dedik ki; kadınlarımız bu işi başarır. Bu vizyonla 81 ilde kadın girişimci kurullarımızı kurduk. Allah’a şükür, sizlerle birlikte bu zor işi de başardık. Bakın, sizler, tüm bu çalışmalarınızla, ülkemizde nasıl bir değişim ve dönüşüme imza attınız. Kadınların işgücüne katılma oranı, geçtiğimiz 10 yılda erkeklere göre 4 kat daha hızlı arttı. 10 sene önce, 2009’da, tüm girişimciler içinde, kadınların oranı neydi? Sadece yüzde 6. Toplam kadın girişimci sayımız tüm ülkede sadece 77 bindi. 10 sene sonra, 2019 itibariyle, toplam kadın girişimci sayımız, 142 bine ulaştı, yani ikiye katladık. Oran olarak da kadınlar yüzde 10’u geçti. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, erkek girişimci sayısı, 10 sene önce 2009’da 1 milyon 130 bindi, şimdiyse 1 milyon 120 bin” dedi.

Hisarcıklıoğlu, “81 ildeki kadın girişimci sayısını artırmayı hedefledik. Şu an 7 bini aşan kadın girişimci üyesiyle, en büyük kadın meslek örgütü haline geldik. Oda-Borsalarda; Kadın Yönetim Kurulu Başkanı veya Meclis Başkanı sayısı 9’a yükseldi. Yönetim kurulu üyesi sayısı 48 oldu. Kadın meclis üyesi sayısı 2008’de 93’ken, 2018’de 235’e çıktı. Meslek Komitelerindeki kadın üye sayısı 800’ü buldu. Kadın Girişimci Kurullarımızdan milletvekillerimiz çıktı. En son olarak Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcımız Ruhsar Pekcan Ticaret Bakanımız oldu. Kadınlar iş hayatında aktif olunca, sosyal ve siyasi alanda da ilerlediler. Türkiye Büyük Millet Meclisine giren kadın milletvekili oranı 2007'de yüzde 9 iken, 2019'da yüzde 17'ye çıktı. Özetle son 10 yılda iyi bir sıçrama gerçekleştirdik. Ama yetmez. Daha da ileri gideceğiz” ifadelerini kullandı.