Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar merkez Dörtyol Mahallesi'nde ve İscehisar TOKİ konutlarında vatandaşların mağduriyetlerini yerinde inceledi. Köksal, “TOKİ’leri verdiler arkasında duran yok. Sayaçlarda ki sıkıntı yüzünden ısınma bedeli olarak bir vatandaş 150 lira öderken diğeri 1000 lira ödüyor” dedi.









 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar merkez Dörtyol Mahallesi'nde ve İscehisar TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlarla bir araya gelerek mağduriyetlerini dinledi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan konutlarda yaşanan mağduriyetleri yerinde inceleyen Milletvekili Burcu Köksal, ilk olarak İscehisar İlçesi'nde TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlarla bir araya geldi. Vatandaşların aylık 1000 lira civarında doğalgaz faturası geldiğini ve daha 1 yıl olmadan konutlardaki kapı, pencere tesisatın döküldüğünü banyo tuvalet sularında kaçaklar yüzünden daireler su aldığını ve konuyla ilgili muhatap bulamadıklarını belirtmelerini üzerine konunun takipçisi olacağını söyleyen Köksal, "İscehisar TOKİ konutlarında yaşanan tesisat sıkıntısını ben daha önce TBMM gündemine de taşıdım. Vatandaş mağdur. 76 metrekarelik doğalgazla ısıtılan bir TOKİ dairesine 900 TL’lik doğalgaz faturası gelmiş. Sayaçlardaki sıkıntılar, tesisattaki sorundan dolayı. Tesisattaki kabloyu çekenler yüksek bedelli fatura ödemezken çekmeyenlere merkezi sistemden kabarık doğalgaz faturaları yansıdığını gördük. Sıkıntılar sonucu imkanı olanlar kendileri değiştirirken imkanı olmayanlarda bu kadar sıkıntılı malzeme ile oturuyorlar." dedi.





TOKİ'nin vatandaşların sıkıntılarına kulak tıkadığını dile getiren Köksal, "Aylık TOKİ taksiti ne kadar? TOKİ’leri verdiler arkasında duran yok. Her yer perişan. Gördüğümüz kadarıyla mutfak dolaplarında eksiklikler var, kapılarda eksikler var. En önemlisi de ısınma tesisat sıkıntısı çözülmemiş. Pencerelerde, tesisatta sıkıntılar yalıtım problemi var. Tüm bu kişiler emekli gariban insanlarımızdır. Zaten bu TOKİ de düşük gelirle ailelerin konut ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Afyonkarahisar bir kış memleketidir. Kışları uzun, soğuk ve sert geçer. Ama Afyonkarahisar’da TOKİ kış koşullarına uygun evler yapmamış. Yapılmadığı gibi vatandaşın şikayetlerine kulak tıkanılmış. Şimdi iddialara göre yapan müteahhitte bırakıp gidecek. Vatandaş muhatapta bulamıyor. Bu TOKİ’lerle ilgili Afyonkarahisar’da sıkıntılar çözülmüyor. Vatandaş ısınma bedeli olarak birisi 900 ile bin TL arasında fatura öderken bir diğeri ise 150 TL ödüyor. Sayaçlarda ki sıkıntı yüzünden herkes payına düşen paranın çok çok üzerinde bedeller ödemek zorunda kalıyor. Doğru dürüst ısınılmıyor. Isı yalıtımı yok, binalarda eksiklikler çok. Tesisat mutfak dolapları sıkıntılı, kapılar, pencereler sıkıntılıdır. Bizzat bunu yerinde görüyoruz. Vatandaşta bunu söylüyor. Sıkıntılı yerlerin düzeltilmesi için kendileri muhatapta bulamıyorlar. İscehisar TOKİ konutlarında bu sıkıntılar sürekli yaşanıyor. Daha önce Afyonkarahisar’daki TOKİ’lerde de aynı şekilde olan sıkıntıları dile getirmiştik. Dinar TOKİ’lerde yüksek bedeller istenildi. Yani bu TOKİ konutları yapılırken bölgedeki insanların sosyo-ekonomik durumları, bölgenin iklim koşulları bunlar niye dikkate alınmıyor? Bunlar vatandaşı düşünmüyor. Bunların tek düşündükleri üç beş yandaş müteahhidin keselerini nasıl dolduracağız diye olaya bakıyorlar. Ama burada esas vatandaş sıkıntılıdır. Halkı unuttular. Tüm yetkililere sesleniyorum; Buralarda yaşayanlar bizim vatandaşlarımız ve bizim hemşehrilerimizdir. Bu sorunu ben yerinde gördüm. Mağdur vatandaşlarımız herkese yaşadığımız bu sıkıntıları tek tek gösterip anlatırız diyorlar. Yeter ki çözüm bulunsun diyorlar." ifadelerini kullandı.





TOKİ konutlarında yaşanan mağduriyetin siyaset meselesi yapılmaması gerektiğinin önemle altını çizen Köksal, "Bunu siyaset meselesi yapmayın. Soğukta insanların çocukları hastalanıyor. Karda kışta soğu, ayazı yiyorlar. Bu yalıtımsız pencereler yüzünden. Yüksek bedelli faturaları ödemek zorunda kalıyorlar. Bu insanların çoğu ya asgari ücretle ya da onun da altında bedelle geçim mücadelesi veren insanlarımızdır. Onun için gelin burada ki tesisat sıkıntısını giderip bu insanlarımıza ısı yalıtımını sağlayalım. Yüksek bedelli faturalara çözüm bulunsun. Tesisatta yenileme mi yapılacak, düzeltme mi, tamirat mı yapılacak bakılmalıdır. Vatandaşın sıkıntılarını dinleyin. Satmış olduğunuz evlerin arkasında durun. Özel bir müteahhit işi olsa gider dava açarsınız. Şu eksikler var ayıplı mal sattın diye. Ama karşımızda TOKİ var. Vatandaş CİMER’e şikayet edip Kaymakamlığa, Valiliğe gidiyor. Her yere müracaat ediyor. Hala bir sonuç alınamıyor. Bu da olmaz artık. Yanlış buna bir an önce çözüm bulunması lazımdır. Mecliste dile getirdim bundan sonra da dile getirmeye devam edeceğim. Bunlar bizim insanlarımızdır, küçücük çocuklar var. Bu şartlarda bunlar hastalanacaklar. Bir anne 9 aylık çocuğunu halen daha hastalıktan kurtaramadığını söylüyor. Kışın evimi ısıtamıyorum. Yüksek fatura geliyor diyor. Buna rağmen ödemek zorunda kalıyorum diyor. El vicdan. Hiçbir şeye acımıyorsak bu çocukların hatırı için bu evleri düzeltelim. Bunu hep beraber yapalım. Manzara ortada. TOKİ konutları dökülüyor. Buralarda hiçbir denetim yapılmamış. Saldım çayıra kadir Mevla Kayıra diye bu insanların üç kuruş parası bu şekilde gönderilmiştir. Arkalarında duranda yok. Yazıktır günahtır. İnsanların sıkıntılarıyla ilgili Afyonkarahisar Valisine, İscehisar Kaymakamına, Cumhurbaşkanlığına kadar sesleniyoruz; Bu insanların bu sıkıntılarını giderin. Bunlar gariban insanlar bu kış gününde çoluk çocuk hasta perişan olmuşlar." şeklinde konuştu.





Konuyu TBMM'de gündeme getireceğini ifade eden Köksal, "Fatura hesaplarında metrekarelerin aynı birim fiyatlarının farklı olduğu görülüyor. Bu faturalar TOKİ Atlas’tan geliyor. AKSA’ya ait faturalar değil. Görüştüğümüz bir ablamız da bin 100 TL’lik faturanın oraya gittiğinde 900 TL’ye düştüğünü söyledi. Arada ki bu bedeller kimin cebine gidiyor? Bu paraları kim alıyor? Bunu ben Mecliste dile getireceğim. Daha önce tesisat sıkıntısını da dile getirmiştim. Ben bu sıkıntıyı söylediğim zaman TOKİ Daire Başkanı da oradaydı. Bir cevap alamadık. Tüm yetkililere sesleniyoruz; Bu para kime, nereye gidiyor? Bu tesisatı kim düzeltecek? Fatura bin küsur lira gelirken ama banka 900 TL alıyor. Arada ki 200 TL nereye gidiyor? Arada ki farkları kim alıyor? Bunun açığa çıkartılması lazımdır. Vatandaşın parasına göz diken kimse bunun ortaya çıkartılıp gerekli yasal işlemlerin yapılması gerekiyor. Burada ki tesisatın düzeltilmesi gerekiyor. İddialar arasında kalorimetrelerin bozukluğu da yer alıyor. Bozukluk varsa müteahhidin bunu düzeltmesi gerekiyor. Burada ki işlem tamamlanmadan, burada ki sıkıntılar giderilmeden bu binaların bu şekilde vatandaşa bırakılıp vatandaşın hiçbir muhatap bulmadan burada bu şekilde bırakılmasına karşıyız. Bunun mücadelesini vereceğiz." dedi.

Daha sonra Afyonkarahisar merkez Dörtyol Mahallesi'nde CHP İl yöneticisi Mehmet Dereağzı, Merkez İlçe Başkanı İsmail Büyükçelen ve İl Gençlik Kolları Başkanı Şöhret Can Kolsuz ile birlikte TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşların mağduriyetini dinleyen Köksal, "Dar gelirli yurttaşlarımız için yapılan TOKİ konutlarında aidat ve ısınma giderlerinin yüksekliği kapı pencere tesisat vb. yaşanan sıkıntılar logar ve Akarçaydan gelen kokular yazın sinekler vatandaşları canından bezdirmiş. Sorunları için muhatapta bulamıyorlar. Binbir umutla aldıkları evlerinde sorunlarla, yüksek aidat ve ısınma giderleriyle boğuşuyorlar. Bu mağduriyetin hesabını sormayacak mıyız?" dedi.