Gastronomi kenti olma yolunda emsal kentlere göre umulmayan performans sergileyen Afyonkarahisar ITQI (The International Taste Institute/Lezzet Enstitüsü )’nün raporlarında adından Kızılay Maden Suyu, Avşar Madensuyu ve Aşçı Bacaksız Lokantası ile söz ettirdi.

 

15M2’DE 6 MASA 24 SANDALYE DÜNYA LİSTESİNDE



Haşlama kuzu kebapta babadan oğula devredilen hiç değişmeyen klasik değişmez menüsü ile (kuzu eti, pide, pilav ve yanında kuru soğan) Türkiye’de “15 metrekarelik dükkanında 6 masa 24 sandalyesiyle kendinden en çok söz ettiren lokanta olan Aşçı Bacaksız, ülkelerin en eski lokantaları arasında yer aldı.

Afyonkarahisar Valiliğinin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda “Ülkelerin en eski lokanta ve restaruantları listesinde 1840 yılından beri Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren Aşçı Bacaksız yer aldı” denildi.



EN YÜKSEK MİNERALLİSİ AFYON KIZILAY



Afyonkarahisar Valiliğinin resmi Twitter hesabından yapılan İlimiz adına sevindirici diğer bir paylaşım da Afyonkarahisar Kızılay Maden Suyunun Brüksel’de üstün lezzetler ödülüne layık görülmesi idi.

Yapılan paylaşımda “Türkiye’nin en yüksek minerallisi Afyon Madensuyu, en yüksek magnezyumlusu ise Erzincan Maden Suyu seçildi, aşçılarımız ağzının tadını biliyor” denildi.



ÜÇÜNCÜ LEZZETİMİZ AVŞAR MADENSUYU



Afyonkarahisar Valiliğinin resmi Twitter hesabından yapılan üçüncü paylaşımda ise İscehisar ilçemizde üretilen ve akıllı pazarlamalarla dünyaya pazarlanan Avşar Maden Suyunun doğal mineralli su ile birlikte hazırlanan Avşar Karadut ve Frenk üzümü aromalı içeceğinin üstün lezzet ödülüne layık görüldüğü duyuruldu.





ITQI NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? NASIL RAPOR DÜZENLER?



Superior Taste Award (Üstün Lezzet Ödülü), mükemmel tat ve kalitedeki yiyecek ve içecekleri onaylayan ve her yıl verilen bir ödüldür.







Ödül, distribütörlere ve tüketicilere yiyecek ve içecek ürünlerinin ayırt edilebilmesi için pazarlama araçları ve görüşler sağlamaktadır.



Ödül ayrıca, kalite departmanları için Avrupalı aşçılar, içecek uzmanları ve içki uzmanları tarafından hazırlanan detaylı raporlar ve duyusal analizler de sağlamaktadır.



DEĞERLENDİRMEYE ALINAN ÜRÜNLER NELERDİR?



Marketlerde mevcut ve tatmaya uygun tüm yiyecek ve içecek ürünleri.



TEST EDİLMİŞ ÜRÜNLERİN ANA KATAGORİLERİ:



İÇECEK



• Bira, kanyak, bitkisel sert içkiler, likör, rom, sake, votka ve viski gibi alkollü içecekler

• Meyve suları, yumuşak içecekler ve maden suları

• Sıcak içecekler, çay, kahve



YİYECEK



• Fırın ürünleri, bisküviler, soslar, çikolatalar, reçeller, zeytinyağı, sirkeler ve hazır yemekler gibi genel market ürünleri

• Konserveler

• Peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri

• Hamur işi, kekler ve dondurmalar gibi tatlı ürünleri

• Dondurulmuş gıdalar

• Sağlık ve diyet ürünleri

• Mezeler



JÜRİ KİMLERDEN OLUŞUR?



Ürünler alanlarında lider 125'ten fazla tanınmış, Avrupalı aşçı, içecek uzmanı ve içki uzmanı tarafından test edilirler. Her jüri üyesi yiyecek-içecek tatma ve hazırlama alanlarında yıllarca kazanılmış uluslararası deneyime sahiptir.



TADIM RAPORLARI NASIL HAZIRLANIR?



Üreticiler ürünlerini Mart ayının başlangıcına kadar iTQI websitesi aracılığı ile girebilirler. Mart ayı boyunca üyeler Brüksel'de toplanırlar. Her ürün, sadece kendi kategorisinde karşılaştırma yapılmadan test edilmektedir. Yani bu ürünler arası bir rekabet yapılmaz, sadece tad hoşnutluğu test edilir.



Her aşçı, içki uzmanı veya içecek uzmanı, her kriter için ayrı bir not verir ve ayrıca sonucu etkileyecek bir yorumda bulunur.



Tad ve ilk izlenim kriterleri yüksek ağırlıkta olmak üzere, jüri tarafından verilen tüm notlar derlenir. Sonuçlar, ayrıca yorumları ve tavsiyeleri içeren bir rapor şeklinde katılımcılara gizli olarak iletilir.



Kaynak: yorumafyon.com