Afyonkarahisar’daki termal otellerin sahipleri, Avrupa ülkelerinde devlet tarafından desteklenen termallerin, Türkiye’de de devlet tarafından desteklenmesini istedi.rnrnİkbal Termal Otel’in Genel Müdürü Orhan Kuş, termal turizmin Temmuz, ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Afyonkarahisar’daki termal otellerin sahipleri, Avrupa ülkelerinde devlet tarafından desteklenen termallerin, Türkiye’de de devlet tarafından desteklenmesini istedi. İkbal Termal Otel’in Genel Müdürü Orhan Kuş, termal turizmin Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında çok rağbet gördüğünü bildirdi. İnsanların termal turizmi kış turizmi olarak algıladıklarını anlatan Orhan Kuş, “Oysa yazın, termal turizm daha çok tercih ediliyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de deniz tatilinden faydalanamayan muhafazakar kesimin hassas olduğu noktalar. Burada termal turizmi tercih ederek doğru bir tercih yapıyorlar. Dolayısıyla en yüksek sezonumuzu yazın yaşıyoruz” dedi.
Termal otellerin yazın tercih ediliyor olmasının bir de sağlıkla ilgili bölümünün olduğunu anlatan Kuş, şöyle konuştu: “Afyonkarahisar, yazın Antalya kadar sıcak olan bir memleket değil. Aslında burası bir yayla kenti. Yazın, dışarısı ile içerisi arasındaki sıcaklık farkı hemen hemen eşit oluyor. Termalden çıkan bir insanın üşüme gibi bir derdi yok, terlemiyor ama üşümüyor da. Dolayısıyla hastalanma riski yok gibi bir durum. Tüm bunlar göz önüne alındığında termal otellerin yazın daha çok tercih edildiği anlaşılacaktır.”
SAĞLIK BAKANLIĞI TERMAL OTELLERLE ANLAŞSIN
Termal kültürün Türkiye’de çok yavaş ilerlediğine dikkat çeken Orhan Kuş, şunları söyledi: “Bunun nedenlerinden bir tanesinin de termalleri ilgilendirilen sağlık sorunu yaşayan, kireçlenmeler yaşayan insanların, termal turizmden devlet tarafından faydalandırılmamasıdır. Sağlık Bakanlığı’nın bu konu ile ilgili bir çalışma yapması gerekiyor. Nasıl ki özel hastanelerle artık devlet anlaşabiliyorsa, termallerle de devletin anlaşması gerekiyor.”
Sağlık Bakanlığı’nın özellikle bu konudaki hastaları termal otellere yönlendirip burada tedavisinin termal su ile birlikte yapılmasının daha faydalı olacağına dikkat çeken Kuş, sözlerine şöyle devam etti: “Bunu hep gözlemliyoruz yıllardır ama bu konuda hükümetin maalesef bir çalışması yok. Sağlık Bakanlığı’ndan bu konuda bir çalışma bekliyoruz. Nasıl ki Sağlık Bakanlığı özel hastanelerle anlaştı, bu konuda özel hastanelerle olan anlaşmalar çerçevesinde bizim de aynı şekilde romatizma sıkıntısı çeken bir hasta var bu hastanın tedavisinde şifalı su kullanılması gerekiyorsa; bunun konaklaması ve tedavilerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması gerekiyor.”
DEVLET YÜZDE 100 DESTEKLİYOR
Avrupa ülkelerinde bu çalışmanın hep yapıldığını belirten Kuş, şunları söyledi: “Oralarda özel sağlık sigortaları ya da devletin sağladığı sağlık sigortaları bunu karşılıyor. Bizim ülkemizde de böyle bir şey olursa bu sektör birdenbire canlanır ve iyi noktalara gelir. Avrupa’da bir numara olmamız için de bir neden yok. Anlaşmalı termal otellerle yapılmasını istiyoruz. Hem bu hizmetten faydalananlar mutlu olacak hem de oteller mutlu olacak. Devlet vatandaşını sağlıklı hale getirecek ve o hasta için harcadığı mali külfetten de kurtulacak.”
Avrupa ülkelerinde özellikle kuzey Avrupa ülkelerinde bu sistemin uygulandığını anlatan Orhan Kuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buralarda, devlet kesinlikle yüzde 100 destekliyor. Otellerle bir bütçe dahilinde anlaşma yapılıyor, bu anlaşma çerçevesinde de insanlar otellere gidip oradaki imkanlardan faydalanıyor. Anlaşma çerçevesi haricinde kalan kısımları kendileri de biliyor. Devlet vatandaşına sahip çıkıyor.”