Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Kovid-19'lu kişilerle teması olanların test için aynı gün hastanelere gitmemesi uyarısında bulunarak "Pozitif bir kişiyle temas ettiğinizde en erken 6 gün sonra testiniz pozitif çıkar" dedi.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Kovid-19'lu kişilerle teması olanların test için aynı gün hastanelere gitmemesi uyarısında bulunarak "Pozitif bir kişiyle temas ettiğinizde en erken 6 gün sonra testiniz pozitif çıkar" dedi.
 

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, tüm Türkiye'de vaka sayılarında artış olduğunu söyledi. Birçok faktörün vaka artışlarına neden olduğunu ifade eden Taşova, hastanelerde de yoğunlukların buna bağlı arttığını anlattı.

"BU SİZİ YANILTAN BİR ŞEY..."

Taşova, son günlerde hastane önlerinde test kuyruklarının oluştuğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Temaslı olan her kişi gidip test aldırıyor. Pozitif bir kişiyle temas ettiğinizde en erken 6 gün sonra testiniz pozitif çıkar. 6 günden önce yaptırdığınız testler negatif çıkacaktır. Testin pozitif olması için en önemli şartlardan biri hastalığın uygun evresinde almaktır. Bir kişiyle siz bugün temas ettiniz, o kişi bugün pozitif çıktı, hemen gidip test yaptırırsanız sonucunuz negatif olur. Bu sizi yanıltan bir şey.

"TEMAS VARSA 5-6 GÜN BEKLENİR"

Belki 5-6 gün sonra sizin testiniz pozitif olacak ve virüsü aldıysanız 5-6 gün sonra bulgularınız başlayacak. 'Bir kişiyle temas ettim hemen gidip test yaptırayım.' dediğimiz vakit bu testiniz pozitif çıkmaz. Böyle bir temas varsa 5-6 gün beklenir, herhangi bir semptomunuz varsa gidin. Bir bulgunuz, herhangi bir sıkıntınız yoksa o temastan sonra 5-6 günden önce testinizin pozitif çıkma olasılığı çok düşük. Bu da gerçekten hasta olan kişilerin tespit edilmesinde çok fazla test yüküyle sıkıntıya yol açıyor."

KOCAELİ VALİSİ'NDEN KRİTİK UYARILAR: 

Bu arada Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, kentteki vaka sayılarının hastane ve yoğun bakım doluluk oranlarını zorlamaya başladığını belirterek, misafirlik ve davetlerin ertelenmesi uyarısında bulundu. 

 

EN YÜKSEK VEFAT SAYISI KAYDA GEÇTİ

Türkiye'de son 24 saatte 6 bin 814 kişiye hastalık tanısı konuldu. Sağlık Bakanlığı'nın 25 Kasım'da açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 168 kişi hayatını kaybetti. Vefat sayısı bugüne kadar ki en yüksek günlük rakam olarak kayıtlara geçti.