TAŞKIN KORUMA TAMAMLANDIrnrnAfyonkarahisar için büyük önem taşıyan Akarçay Rekreasyon Projesi Taşkın Koruma Tesisi'nin ilk aşama çalışmaları tamamlandı. 2012 yılının Ağustos ayında tamamen sona ermesi planlanan ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

TAŞKIN KORUMA TAMAMLANDI Afyonkarahisar için büyük önem taşıyan Akarçay Rekreasyon Projesi Taşkın Koruma Tesisi’nin ilk aşama çalışmaları tamamlandı. 2012 yılının Ağustos ayında tamamen sona ermesi planlanan projenin 47 milyon liraya mal olacağı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun destekleri ile çalışmasına başlanan ve Devlet Su İşleri (DSİ) kanalı ile yürütülen Akarçay Rekreasyon Projesi Taşkın Koruma Tesisi projesinin çalışmaları sona erdi. Tesisin rekreasyonu için Afyonkarahisar Belediyesi’ne teslimi bir tören ile gerçekleştirildi. Akarçay Rekreasyon Projesi Taşkın Koruma Tesisi’ndeki bir köprünün üzerinde yapılan törende konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, şimdiye kadar bu tür yatırımları hep Avrupa’da gördüklerini ve özendiklerini söyledi. Bugün ilginç bir tarihin yaşandığına dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, “Bu önemli tarihte her birinin değeri 10 milyonun üzerinde tam 111 tane büyük tesis, Sayın Başbakanımız tarafından Ankara’da açılıyor. Bunlar arasında ilimizdeki yatırımlarda var. Şimdiye kadar biz Avrupa’nın değişik ülkelerini görür, hep heveslenirdik, oralardaki böylesi güzelliklerden neden bizim memlekette yok derdik. Şehirlerin kenarlarından, ortasından geçen birçok su kaynakları ırmaklar var. Bizim ülkemizde de bu ırmaklar ve su kaynakları gibi güzellik oluşturmak yerine pislik oluşturan, insanın midesini bulandıran manzaralara şahit oluyorduk. Derelerimize hiç bakılmazdı ve atık sular derelere verilirdi. Buralar kurbağalı dere olarak anılırdı. Başka ülkelerde gördüğümüzde de heveslenerek, ‘Neden bizim memleketimizde yok’ derdik. Demek ki artık memleketimiz belli bir seviyeyi yakalamış. Sizin de gördüğünüz gibi buraya 50 milyona yakın para ayıracak kadar güçlü bir ülkedeyiz artık. Bununla onur duyuyoruz” dedi.
Tesisin sadece taşkın koruma değil, çok amaçlı olarak yapılacağını anlatan Vali Balkanlıoğlu, gezinti yolları, bisiklet parkurları, gezi ve oyun alanlarıyla çok güzel bir proje olduğunu ifade etti. Tesisin Afyonkarahisar’a sınıf atlatacağını belirten Vali Balkanlıoğlu, “Burada herhangi bir Avrupa ülkesinden farksız bir manzara göreceğiz. Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Sayın Bakanımıza, projesi havada kalmayan Belediye Başkanımıza, DSİ Bölge Müdürümüze ve çalışkan personeline ve müteahhit firmaya çok teşekkür ediyorum” dedi.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise yatırımın Afyonkarahisar’ı 2023’e taşıyacak çok önemli vizyon bir proje olduğunu ve DSİ’nin desteğiyle hayata geçirmenin bahtiyarlığını yaşadıklarını belirtti.Başkan Çoban, “Bu denli önemli bir yatırımın sadece projesinin yapılması geçmişte belki bir, belki iki yıl sürüyordu. Ama DSİ’nin çok çalışkan elemanları hem proje, hem ihalesi hem de bitirilmesi noktasında Türkiye’de pek de alışık olmadığımız bir performans ortaya koyarak sözlerini tuttular, kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Bugün itibariyle bu alanın belediyeye teslim edildiğini bildiren Başkan Çoban, “Yine DSİ’nin destekleriyle hazırladığımız bir peyzaj projemiz var. Biz her türlü hazırlığımızı yaptık. Bu peyzaj düzenlemesini de hayata geçirdiğimiz zaman Akarçay bambaşka bir görünüme bürünecek” diye konuştu.
Akarçay’a ayrıca yağmur suyu hattının oluşturulacağını açıklayan Başkan Çoban, bununla ilgili ihalenin iki ay önce yapıldığını, maliyetinin ise yaklaşık 4.5 milyon lira olacağını söyledi. Yağmur suyu işleri biter bitmez 2012 yılı içinde ihaleyi yaparak mevsim şartları elverdiği zamanlarda peyzaj projesine başlayacaklarını dile getiren Başkan Çoban, “Peyzaj projesi bu işler kadar uzun sürmez. İnşallah 2012 yılı Ağustos ayı sonunda tüm işlemlerin biteceğine inanıyorum. Yani 2012 yılı içinde Afyonkarahisarlı’lar belki de Türkiye’nin en güzel rekreasyon alanına kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu.
47 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK
Afyonkarahisarlı’ların, içinde40 metre genişliğinde bir nehri olan, etrafında yürüyüş, koşu ve bisiklet yolları, kış bahçesi, sergi alanları, spor alanları, çocuk oyun bahçeleri ve benzeri aktivelerin yapılabileceği çok geniş bir alana kavuşacağını anlatan Başkan Çoban, şöyle konuştu: “100 bin metrekareyi geçen bir alanda nehrin sağında ya da solunda insanlarımız her türlü aktiviteyi yapabilecek. Yine vatandaşlarımızdan gelen talepler de olursa projemize onları da koyabiliriz. Bugün itibariyle DSİ’nin burası için harcadığı para ihale bedeli KDV dahil 33 milyon liraydı. Burada ilimizin mermeri ve doğaltaşı kullanıldı ve hiçbir ithal ürün kullanılmadı. Bundan dolayı da DSİ yetkililerimize ayrıca teşekkür ediyorum. İlavelerle birlikte DSİ’nin harcadığı para 36 milyon liraya yaklaştı. Bizim yağmur suyu projemiz ve diğer rekreasyon projelerimizin de yaklaşık 11 milyon lira mal olacağını tahmin ediyoruz. 11 milyon lira da belediyemizin harcayacağı para ile birlikte toplam 47 milyon liraya mal olacak olan tesisi inşallah halkımızın istifadesine sunacağız.” Yapılan konuşmaların ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve beraberindekiler alanda incelemelerde bulundu.