Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak. İki haftalık kısmi kapanma uygulamasının sona erdiği güne denk gelen toplantıda; Kovid-19'la mücadelede alınan tedbirlerin sonuçları, aşı tedariği, yerli aşı çalışmaları ve aşı takvimi konularının masaya yatırılması bekleniyor. Salgınla mücadeleye yönelik daha sıkı tedbirlerin alınıp alınmayacağına toplantıda karar verilecek.

Yarın sona erecek iki haftalık “kısmi kapanma”da Kovid-19 vakaları beklendiği kadar düşmedi. Günlük vaka sayıları hala 40 binlerdeyken vefatlar 350’ye yaklaştı.

Yoğun bakımlardaki doluluk oranları yüzde 70’lere ulaştığı için hastanelerin kapasiteleri zorlanmaya başladı. Tablo bayrama kadar kapanmayı gösteriyor.

Kovid-19’a ilişkin vaka tablosu, yarın sona erecek iki haftalık kısmi kapanmanın devam etmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar daha sıkı tedbir bekliyor. Vaka sayılarında biraz gerileme yaşasan da hasta sayısının günlük 3 binin üzerine çıkması, vefatların 350 bandında seyretmesi, yoğun bakımda doluluk oranlarının yüzde 70’ bulması, ağır hasta sayısının 3 bin 500’e yükselmesi dikkate alındığında tehlikenin henüz geçmediği anlaşılıyor.

AĞIR BEDELLER ÖDEYEBİLİRİZ
Uzmanlar, vaka artış hızında yaşanan düşüşün korunması gerektiğini belirtiyor. Türkiye virüsün yayılma hızını kontrol altına almazsa başta turizm olmak üzere birçok sektörde ağır bedeller ödeyebilir. Bilim insanları da Yeni Şafak’a iki haftalık kısmı kapanmayı ve alınan uygulamaların devam etmesi yönünde görüşlerini aktardı.

DAHA SIKI TEDBİRLERE İHTİYAÇ VAR
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, “Geçtiğimiz 2 haftada günlük vakaların 60 binden 50 bine ancak inebilmesi, daha sıkı tedbirlere ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Pozitif vakaların daha aşağıya çekilebilmesi ancak kısıtlamaların daha kapsamlı olarak bayramı da içerisine alacak şekilde planlanması ile mümkün olabilecek” dedi.

BAYRAMDA TAM KAPANMA
Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise “Kısıtlamalar devam etmeli. Kamuda ve özel şirketlerde online çalışma yaygınlaştırılabilir. Biraz toplu taşımayı ve trafiği de azaltmak lazım. Diğer kurallar geçerli olarak devam etmelidir. Vaka artış hızı şu anda azaldı. En yüksek piki atlattık. Yoğun bakım hastaları olduğu için ölüm vakaları artacaktır. Böyle 300-400 bandında devam eder. Günlük vaka sayıları azalarak hastaneye yatış azalacaktır. Aşılanmanın hem de kısıtlamaların etkisi ile iki hafta içinde belirgin düşüş olacaktır. Bayrama kadar böyle devam edecektir. Bayramda daha fazla bulaşı engellemek için tam kapanma o zaman olabilir. Hızlı aşılanmaya devam etmelidir” şeklinde konuştu.  

Kaynak: Yeni Şafak