Dünyada yaşanan değişim ve ilerlemenin büyük etkeni olan teknolojik gelişmelerden, en etkili şekilde faydalanmak için toplumların sürekli bir yarış içinde oldukları görülmektedir.

Gözden kaçırmayın

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda MesajıBelediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda Mesajı


Dünyada yaşanan değişim ve ilerlemenin büyük etkeni olan teknolojik gelişmelerden, en etkili şekilde faydalanmak için toplumların sürekli bir yarış içinde oldukları görülmektedir. İnsan yaşamında bilişim teknolojilerinin (tablet, bilgisayar, akıllı telefon ve internet) yeri iyi bilinmekte olup, geçirdiğimiz pandemi sürecinde birçok alanda daha önem kazanmıştır. İnternet ve teknolojik araçların bu faydalarının yanında kontrolsüz, aşırı kullanımı ile yeni bir bağımlılık türünün gelişmesine neden olduğunu biliyor muydunuz? Dijital oyun, çevrimiçi kumar, internet, sosyal medya gibi bağımlılıklar, teknolojik araçlarla kontrolsüz zaman geçirilmesi sonucunda, aşırı ve zararlı kullanıma yol açması ardından gelişebilmektedir. Davranışsal bağımlılık denilen bu tür bağımlılıklar; davranışı bırakmada kontrol kaybı, davranış hakkında zihinsel meşguliyet, hayattaki rol sorumlulukları yerine getirememe, iş başarısında/akademik başarıda düşmeye yol açmaktadır. Hayatta görülen zararlarına ve kayıplarına rağmen o davranışı sürdürme isteği de vardır. Peki davranışsal bağımlılık nasıl başlar? Nedenleri nelerdir? Yenilik, yeni durumları keşfetmek, heyecan, merak uyandırma, sorunlardan kaçma, sıkıntıları gidermek, hayattaki başarısız durumları telafi etmek, sanal ortamda başarılı olabilmek için, statü ve güç elde etmek, arkadaş ortamında saygınlık, hayranlık kazanmak gibi nedenlerle beyindeki ödül sistemi bozulur. Ayrıca günümüzde çocuklar, yaşamlarının erken döneminde teknolojiyle gelişigüzel tanıştırılmaya başlanmıştır. Bilişim teknolojileri çocuğu biyolojik, psikolojik ve sosyal yönlerden etkilemektedir. Toplum temelli çalışmalarda, bebeklik ve erken çocukluk döneminde uzun süre televizyondan, tabletten ve telefondan içerik seyretmenin çocuğun dil, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişim alanlarında gecikmelere yol açtığı ve ileri dönemde bağımlılık gelişimine zemin hazırladığı görülmüştür.

Bu nedenlerle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm toplumun, teknolojinin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına teşvik edilmesi, bu konuda bilgilendirilmesi, aşırı ve zararlı teknoloji kullanımının önlenmesi, bu konuda psikolojik danışmanlık hizmetlerine erişimin sağlanması, ayrıca sunulan hizmetlerin toplum tarafından bilinirliğinin artırılması “2019-2023 Davranışsal Bağımlılıklar İle Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı” çalışmaları kapsamındadır.

Davranışsal Bağımlılıkları önlemede bireysel ve toplumsal farkındalığın artırılması, çocukların ve gençlerin psikososyal becerilerinin güçlendirilmesi açısından kurumlar arası işbirliği ile yürütülen çalışmalar önem arz etmektedir.

Yukarıda adı geçen eylem planı ve Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK) kararı ile davranışsal bağımlılıkları önleme seferberliği kapsamında, Milli Ağaçlandırma Günü 11 Kasım 2021 saat 11.00’de “Geleceğe Nefes Dünyaya Nefes” temasında “Tableti, Telefonu Bırak Doğaya Can Kat” sloganıyla fidan dikimi etkinliği yapıldı. Yurt genelinde yürütülen çalışmanın İlimizdeki ayağı Afyonkarahisar Valisi Sayın Gökmen Çiçek ve protokol üyelerinin katılımıyla yapıldı. Bütün kamu kurumlardan temsilciler ve çeşitli okullardan çok sayıda öğrenci de katılarak dikim alanındaki fidanları dikip can suyunu verdiler.

Etkinlik alanında kurduğumuz stantta özellikle öğrencilere ve öğretmenlere konu ile ilgili bilgilendirme yapılıp broşürler dağıtıldı.

Orman Bölge İşletme Müdürlüğü ve Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Birimi ile koordineli gerçekleştirilen etkinliğe, İl Sağlık Müdürü Vekili Dr.Şükrü Boz, beraberinde Müdürlüğümüz yöneticileri ve farklı birimlerden personel ile katıldı.

Dikilen her fidan gibi dokunabildiğimiz her yüreğe güzel farkındalıklar ekmeyi umut ederek, farklı alanlarda eğitim ve etkinliklerimize devam edeceğiz.

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü